Zámek a klíč: Vrchol komiksového hororu od Kingova syna

Zámek a klíč: Vrchol komiksového hororu od Kingova syna
Sdílej
 
Zámek a klíč patří k nenápadným hitům loňské komiksové sezóny. Hororový příběh rodiny Zámků nabral ve svém druhém díle pekelné obrátky.


PŘEČTĚTE SI UKÁZKU Z KOMIKSU ZÁMEK A KLÍČ: HLAVOHRÁTKY:





O čem to sakra je?

Zámkovi ztratili otce. To se stalo ještě před začátkem první knihy. Následně se odstěhovali na staré rodinné sídlo a tam... Tam se začaly dít divné věci. Dveře a hlavně klíče nejsou tím, čím se zdají být, ve studni kdosi žije a přes celou Ameriku se vydává na svou pouť nebezpečný vrah. Druhý díl odhaluje další záhady Lovecraftu a ukazuje, že Zámkovi čeká opravdu těžká zkouška. Kořeny všeho zla sahají hluboko do minulosti, lidé umírají nebo jsou jim kradeny vzpomínky a otevírány hlavy. A slunce snad ani nesvítí.

Kdo za to může?

Začneme oklikou. Stephen King, král moderního hororu. Chlap, který napíše o cestě za nákupem a prodá toho milion kusů a shrábne smlouvy minimálně na dvě filmové adaptace.  Tak tenhle chlápek má syna. A ten se potatil. Ale i když píše i knihy, jeho baštou jsou hlavně komiksy. Joe Hill je jméno, o kterém ještě uslyšíte.

Kdo to nahodil?

Gabriel Rodriguez je Chilan. Cože je v podstatě zbytečná informace, protože pochybuju, že to něco vypovídá o jeho stylu. Ale píšou to všude, tak to zopakujeme. Co kdyby. No, každopádně, jeho kresba je... delirická. Všechny postavy jako kdyby žily v noční můře a všechna místa měla své přízraky. Zámek a klíč díky tomu není veselý; je temnější než noc v rakvi. Ale jestli je to zábava? No jéje. Jen to proboha nečtěte v noci.

Co je na tom jako tak super?

Joe Hill má horor v genech. Zvládá pocty klasikům (jistý H. P. Lovecraft byl jedním ze zakladatelů hororu), od tatíka se naučil všechno potřebné o skvělých postavách a ještě přihodil tunu vlastních nápadů. Třeba takový filmový horor Insidious si dává  snídani. S Rodriguezem navíc tvoří sehraný pár jedna radost.

Hm, a je něco podobného?

Těžko. Série Zámek a klíč je vrcholem komiksového hororu. Můžete si dohledat věci, které formovaly žánr před tím - ale to jen abyste pak ocenili, jak moc, ale fakt moc je Hill dobrý. Nebo se můžete mrknout na jeho romány (aktuálně vyšla skvělá Vánoční říše) nebo povídky (doporučujeme geniální příspěvek do antologie na počest Raye Bradburyho Rej stínů).

 

90%

 

+ Dokonalý hororový příběh plný úcty k tradici i vlastních nápadů

- Těžká návykovost. Dočtete a budete chtít další. 

 

Zámek a klíč: Hlavohrátky

Joe Hill, Gabriel Rodriguez

www.comicscentrum.cz



Komiksový Warcraft: Problém? Prostě rubačka!

Komiksový Warcraft: Problém? Prostě rubačka!

Batmana zradilo město Gotham

Batmana zradilo město Gotham

10 nejlepších komiksů roku 2013

10 nejlepších komiksů roku 2013

Klíčová slova:
horor, komiks, zamek, Komiksy na Heureka.cz
 

Články odjinud