Auto nebo robot? Hyundai Elevate

Auto nebo robot? Hyundai Elevate
Sdílej
 
Je to auto nebo robot? Hyundai Elevate umí jezdit, chodit, šplhat a poradí si s jakýmkoli terénem. Záchranář budoucnosti je kříženec auta a hned několika živočichů a kombinuje několik nejmodernějších technologií.

Představte si robotické vozítko, které nerozhodí žádný, ale opravdu žádný terén. Klidně vyrazí na záchrannou misi zběsilou rychlostí po dálnici, aby pak nakročilo přímo do ohnivého pekla nebo se pustilo do zdolávání sutin. Přesně takový koncept představila korejská automobilka Hyundai.

Vozítko Elevate kombinuje hned několik nejmodernějších technologií. Je to zčásti autonomní elektromotor, zčásti terénní robot. Z automobilové strany zdědilo schopnost jezdit pomocí umělé inteligence a fungovat v běžném provozu. Jako robot dovede pro změnu na čtveřici nohou překonávat takové překážky, na jaké si netroufne ani ten nejextrémnější teréňák.

Video se připravuje ...

Kráčející koncept Hyundai Elevate • Zdroj: Hyundai

Požírač terénu

Robotické nohy se mohou otáčet do pěti směrů a navíc využívat kolečka. Elevate tak bude moci chodit jako čtyřnohý savec, zároveň ale nebude mít problém couvat, překračovat průrvy a trhliny, šplhat po strmých zdech nebo naopak rozkročit nohy a kráčet zeširoka jako krokodýl. V případě, že jsou potřeba spíše kola než nohy, lze vozidlo přepnout do jízdního režimu. Robotická chodidla se deaktivují a složí dovnitř karoserie. Elevate se tak během chvilky promění v celkem normální silniční vůz.

Elevate by měl v prvé řadě sloužit jako záchranář •  Hyundai

Závodník i horal

Oba způsoby pohybu lze přitom navíc kombinovat. Například ve středně těžkém terénu, kdy se stále vyplatí používat kola, ale cesta je hrbolatá a plná překážek, dovede auto zvednout svou kabinu do výšky až 1,5 metru. Pokud je naopak příkrá nebo hrozí zapadnutí, může rozkročit své nohy a jet na extrémních nápravách o šířce až 4,6 metrů. Překážkou mu tak nebudou ani velké balvany nebo hluboký sníh. Pohon stroje zajišťuje elektromotor a sada baterií, která zaručuje dostatek energie na zásah v okruhu 35 km.

Taxík, který zdolá i schodiště •  Hyundai

Robot pro vozíčkáře

Co dělat s takovým vozítkem v případě, že zrovna neřádil hurikán, zemětřesení neotřáslo centrem města a ani pobřeží nespláchlo ničivé tsunami? Pak by mohl Elevate fungovat jako taxík pro lidi na vozíčku. Ne všude jsou před domy rampy nebo bezbariérové vstupy a schody přitom pro vozíčkáře mohou znamenat nepříjemný problém. Dlouhé nohy a terénní schopnosti Elevate je snadno překonají a umožní pasažéra vyložit třeba přímo před vchodem do budovy.

Kameny, suť i trhliny překoná robot hravě •  Hyundai

Nejen taxík

Další výhodou Elevate je jeho modularita. Místo taxíku lze na podvozek snadno nasadit jinou kabinu přesně na míru potřebám majitele. A kdy se začne takové auto prodávat? To je zatím ve hvězdách. Pokud o něj ale bude zájem, je klidně možné, že první kříženec auta a robota bude zachraňovat životy už za pár let.


Robopes na prodej

Jednou z nejvýznamnějších firem v oblasti vývoje robotiky je americká Boston Dynamics. Vyvíjí mechanické muly pro americkou armádu a nyní začne prodávat historicky prvního robota určeného civilistům. Je to pes jménem SpotMini. Dovede chodit po schodech a zvedat předměty, problém mu ale nedělá ani otevírání dveří nebo manipulace s křehkým zbožím. Pohání ho elektromotor a na jedno nabití může fungovat až hodinu a půl. Zvedne až 14 kg těžké předměty a má pomáhat jako poslíček v kancelářích nebo skladech.


Elevate a Tiger: Chodící auta? Není problém!

Elevate a Tiger: Chodící auta? Není problém!

Pracant Honda: Autonomní teréňák

Pracant Honda: Autonomní teréňák

Roboti vs. Lidi: Komu patří budoucnost?

Roboti vs. Lidi: Komu patří budoucnost?

Klíčová slova:
auto, robot, technika, Hyundai, Hyundai Elevate
 

Články odjinud