Euclideon: Holografické hry

Euclideon: Holografické hry
Sdílej
 
Dočkáme se nové generace videoherních automatů? Australané chtějí dobýt svět s holografickým arkádovým stolem.

 

Loni v létě australská herní společnost Euclideon oznámila, že vyvíjí holografický herní stůl. Namísto displeje budete při hraní sledovat trojrozměrnou projekci vznášející se ve vzduchu. Je něco takového možné? Zdá se, že ano. Tvůrci ho totiž nedávno dokončili a oficiálně představili. Funguje podobně jako oblíbené aplikace pro rozšířenou realitu. Počítač ve stole vytváří 3D obraz a podle vaší pozice ho pak natáčí do správného úhlu.

Létající grafika

Jak to funguje? Na první pohled vypadá herní automat celkem normálně, je to černá skříň s obrazovkami a ovládacími tlačítky na obou stranách. Jakmile si ale nasadíte speciální brýle, obrazovky najednou zmizí. Nebo lépe řečeno – přestanete je vidět. Namísto skla se objeví samotná hra, jejíž grafika se bude vznášet ve volném prostoru zhruba 70 centimetrů nad deskou stolu. Podmínkou je tma: Hologram si můžete vychutnat pouze v místnosti, kterou podobně jako v kině osvěcuje pouze paprsek projekce.

Holografie je skvělý způsob prohlížení 3D map •  Profimedia.cz

První holografické hry

Na začátek bude výběr z deseti her. Nečekejte ale propracované kusy s dlouhým příběhem, vedlejšími úkoly a desítkami hodin herního času jako na počítači nebo klasických konzolích. Tady je hlavní zážitek a okamžitá zábava. Půjde proto hlavně o jednoduché arkádové hry podobné tomu, co se hraje na klasických automatech nebo s virtuální přilbou. Vyzkoušíte si tak třeba souboje nindžů s hordami démonů, plavbu pirátským Karibikem nebo se vtělíte do hladového krokodýla a budete do své tlamy chytat ryby.

Jak se hraje?

Jednoduchosti odpovídá i ovládání. K dispozici máte jenom tři tlačítka a samotné hraní není o moc propracovanější než to, které si možná pamatují vaši tatínkové z prvních maringotek s videohrami. Tvůrci nicméně tvrdí, že vyvinout ke hrám speciální a propracovanější ovladače nebude problém a že se dočkáme joysticků i gamepadů. Nejdřív se ale musí ukázat, že bude o holografické hry zájem. Zážitek navíc zpestří vibrační podložka, na které každý hráč stojí. Ohlásí vám veškeré úspěchy nebo prohry. Kromě toho funguje příslib pro vývoj tanečních her, které by mohly zpestřit nabídku titulů pro stůl.

I takhle může vypadat výstava dinosaurů •  Profimedia.cz

Nenáročně, ale chytře

Jednoduše řečeno – Euclideon jde podobnou cestou jako třeba Nintendo. Před vizuální propracovaností dává přednost originálním technickým experimentům spojeným s klasickými videoherními postupy. Retro ovládání navíc docela dobře sedí k celkové atmosféře her. Je jasné, že pomocí hologramů není možné ztvárnit špičkové grafické trháky jako Assassin’s Creed Odyssey, Horizon Zero Dawn nebo Final Fantasy XV. Spíše si vzpomenete na současnou nezávislou scénu s retro grafikou, pixel artem a komiksovostí. Je v tom ale háček. Nintendo vyvíjí své arkádové série jako Super Smash Bros, Mario Kart nebo Donkey Kong už desítky let a přesně ví, jak z nich udělat dokonalý herní zážitek. Euclideon tak bude muset sehnat prvotřídní programátory i designéry, aby vymysleli něco podobného.

3D displej pro profíky

Slabinou systému Euclideon je navíc nemožnost pozorovat hologramy ze všech 360 stupňů. Obraz uvidíte maximálně jen ze čtyř míst – dvou na každé straně stolu. Herní stůl se tak asi nikdy nestane platformou pro velké online hry, potenciál má spíše pro krátké a zábavné hříčky. Holografický systém ovšem nemusí fungovat jenom jako herní platforma. Můžete si do něj nahrát téměř jakékoli trojrozměrné grafické modely a promítat si je skoro jako naživo. To by se hodilo třeba architektům – navrhli by nový dům a místo nákresů si ho hned mohli prohlédnout jako hologram.

Holografické zobrazení využijí také de- signéř •  Profimedia.cz

Sci-fi mise

Stejně tak chce Euclideon vyvinout holografický stůl pro služby armády. Viděli jste Star Wars nebo hrajete sci-fi počítačové hry? Pak jste stoprocentně zažili klasickou scénu na můstku kosmické lodi, kde počítač promítá do prostoru 3D obraz planety, na níž právě bude právě přistávat posádka. Přesně to se teď stane skutečností. Vojáci si budou při plánování misí prohlížet detailní mapy, jež budou ukazovat ulice, budovy nebo terén. Mapy si přitom podle potřeby přiblíží, oddálí nebo pootočí.

Hologram ve třídě

Hologramy také mohou fungovat jako školní pomůcka. Představte si, že byste při zeměpisu sledovali mapy na holografické projekci. Nebo si v dějepise promítali historické artefakty a výzbroj starých armád. Tomu má nahrávat i jednoduchost programování nových aplikací. Tvůrci tvrdí, že má být extrémně srozumitelné a novou jednoduchou hru stvoříte za pár dní. Trojrozměrný obrázek vám dokonce promítne automaticky. Pokud mluví pravdu, byla by příprava virtuálních galerií ve výuce snadná věc.

Je tohle arkádový stůl nové generace? •  Profimedia.cz

Dopadne to?

Zní to báječně. Jak to ale celé dopadne, je ve hvězdách. Euclideon se proslavil už v roce 2011, když představil unikátní grafický engine jménem Unlimited Detail. Sliboval revoluci v počítačových hrách. Engine zamotal hlavu i nejzkušenějším herním designérům. Třeba Markus Persson, autor Minecraftu, prohlásil, že Euclideon jsou šarlatáni. Na druhou stranu měli fanoušky třeba v Johnu Carmackovi – tvůrci Wolfensteina nebo Dooma. Stejně tak hájil unikátní engine tvůrce sérií Far Cry a Crysis Cevat Yerli. Jenže uplynulo pár let a engine pořád není na světě. Nedopadne to stejně s herním stolem?

Hologramy v akci

Snad ne. Euclideon nyní dodá prvních několik holografických systémů do heren v ománském hlavním městě Maskat. Cena jednoho přístroje je zhruba 800 tisíc korun. Pokud si ho místní oblíbí, určitě se začne objevovat i v dalších zemích. Zajímavé také bude sledovat, zda se střetne holografické hraní s virtuální realitou. Obě technologie se snaží při hraní navodit iluzi trojrozměrné skutečnosti. Každá ale jinak. Slabinou virtuální reality je neohrabaná a těžká helma, hologramy zase neumožňují detailní grafiky a musí se hrát na velkém automatu v absolutní tmě. Co myslíte, prosadí se originální nápad australských programátorů?


Historie holografie

1948 – první experimenty fyzika Dennise Gabora

1960 – T. H. Maiman vynalezl laser a umožnil vznik hologramů

1962 – trojrozměrná holoprojekce ptáka a vláčku

1976 – první holografický 3D film

1984 – holografický obrázek orla na obálce National Geographic

1999 – společnost Geola představila tiskárnu pro digitální hologramy

2005 – Univerzita v Texasu vyvinula holografický 3D displej

2012 – online služba pro tisk hologramů z digitálních fotek


Tajné zprávy v dokumentech

Holografická vrstva se používá na německých pasech už od roku 2001 •  Profimedia.cz

Kolik si myslíte, že nosíte v kapse hologramů? Možná desítky a ani o tom nevíte. Holografické obrázky jsou jedinečné tím, že je extrémně těžké je zfalšovat. Staly se proto součástí bankovek, průkazů, kreditek a všemožných citlivých dokumentů. Bankovky v karibském souostroví Trinidad a Tobago mají dokonce hologram s obrázkem ibise rudého jako jejich národním symbolem. Hologramy najdete také v pasech. Pokud vám někdy vrtalo hlavou, co kontrolují celníci na speciálních čtečkách, jde často o ultrafialový paprsek. Pod ním se objeví pouhým okem neviditelná holografická vrstva. Pas se tak rozehraje všemi barvami jako ten na obrázku, který používají od roku 2001 v Německu.


Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa

Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa

Promítněte si hologram na mobilu!

Promítněte si hologram na mobilu!

Kočičí plemena: Sphynx, tak trochu jiná kočka

Kočičí plemena: Sphynx, tak trochu jiná kočka

Nové číslo časopisu ABC 8/2019

Nové číslo časopisu ABC 8/2019

 

Články odjinud