Herní hardware: Výbava pro ostřílené hráče

Herní hardware: Výbava pro ostřílené hráče
Sdílej
 
Proč hráči nedají dopustit na klávesnice s mechanickými spínači? A které parametry jsou nejdůležitější u herních myší?

 

Klasická počítačová klávesnice s membránovými spínači je u her sázkou do loterie. Klávesy nemusí reagovat přesně, a zejména velmi rychlí hráči se mohou setkat s blokováním kláves, kdy se ne všechny stisky správně přenesou do počítače. K tomu, aby váš herní hrdina v kritické chvíli ono smrtelné kouzlo stoprocentně provedl, proto potřebujete herní klávesnice. Její tlačítka se vzájemně neblokují a všechny příkazy budou provedeny. Navíc jsou mechanická, takže na rozdíl od těch membránových přesně poznáte, že jste tlačítko správně stiskli.

Zvuk klikání myši

Průkopníkem mezi mechanickými spínači je společnost Cherry. Aby ale situace nebyla tak jednoduchá, rozlišují se tři druhy spínačů: Ty s označením Red mají lineární charakter, odpor spínače se tak v celém průběhu neliší. Spínače Brown mají patrný bod sepnutí, po kterém je odpor klávesy o poznání menší. Říká se jim také taktilní. Stejný chod mají i spínače označené jako Blue, jen s tím rozdílem, že přidávají výrazné a velmi hlasité kliknutí. Od nich ruce pryč, hráváte-li večer a váš mladší brácha či ségra potřebují už v klidu spát.

Speciál Herní hardware koupíte na stáncích, nebo si jej objednejte až domů na www.prejdi.cz/hh •  Computer

Barvy a podsvícení

Mechanické klávesnice vynikají odolností: Výrobci udávají výdrž spínačů až 50 milionů sepnutí. Nechybí praktické barevné podsvícení, se kterým lze u některých výrobců doslova kouzlit: od praktického barevného odlišení kláves WSAD až po šílené barevné párty. Užijte si to, u myši vás tohle nečeká. Nejlepší herní myši totiž od těch kancelářských takřka nepoznáte. Vybírejte podle toho, jakým hrám dáváte přednost. Některá myš je vhodná pro střílečky, jiná pro MMORPG. Zatímco v prvním případě najezdí myš po podložce kilometry a hodit se tak bude nízká hmotnost a dokonalé spínače, u RPG záleží i na počtu dodatečných tlačítek. Spoustu funkcí tak budete mít rovnou pod palcem, což vám přinese výhodu nad soupeřem.

Na co u hardwaru nehleďte

Z testů časopisu Computer vyplývá, že u herní myši se můžete zcela vykašlat na údaj o citlivosti snímače v DPI (Dot Per Inch). Daleko důležitější je umístění snímače – měl by být přesně ve středu myši, a samozřejmě jeho typ a kvalita snímání. To ovšem zjistíte až praktickou zkušeností nebo z recenzí konkrétního myšáka. Naopak ovládací aplikaci mají všichni výrobci na velmi dobré úrovni, rozdíly jsou minimální. Nemusíte se bát ani bezdrátu – ostatně spousta profesionálních hráčů myši bez ocásků používá, odezva je minimální. V zápalu hry se vám nestane, že by se tuhý kabel myši zadrhnul o hranu stolu. Jediné, s čím vám neporadíme, je tvar myši: Někomu vyhovuje myš menší a lehčí, jiný potřebuje pořádnou a těžkou krysu.


Nejlepší herní klávesnice

 

Cooler Master MasterKeys MK750 •  Computer

1. Cooler Master MasterKeys MK750

Klávesnice existuje se všemi třemi variantami spínačů Cherry, takže dejte pozor při výběru. Oceňujeme výraznější tvarování kláves, praktickou opěrku zápěstí přichycenou magnety, povedené podsvícení a přehlednou aplikaci podporující makra. Minus dáváme za tužší kabel a chybějící české popisky.

Cena: 3 490 Kč

SteelSeries Apex M750 TKL •  Computer

2. SteelSeries Apex M750 TKL

Nepotřebujete numerický blok a oceníte více místa na stole? Pak je tato klávesnice jasnou volbou. Navíc nabízí jednoznačně nejpovedenější aplikaci: Je přehledná a s podporou maker. Odolnost zaručují nejen kvalitní spínače, ale i kovová horní část základny. Slabinou je nedopletený kabel.

Cena: 3 850 Kč

Gigabyte Aorus K7 •  Computer

3. Gigabyte Aorus K7

Gigabyte si zamilují ti, kdo preferují agresivnější vzhled s oranžovými liniemi a povrch základny z broušeného hliníku. Podsvícení podporuje všechny barvy a ovládání je možné jak v aplikaci, tak přímo pomocí klávesových zkratek. Plusem jsou náhradní klávesy a výšková stavitelnost kloubem, minusem je méně přehledná aplikace.

Cena: 2 200 Kč


Nejlepší herní myši

Logitech G903 Lightspeed •  Computer

1. Logitech G903 Lightspeed

Zdaleka nejlepší, ale také nejdražší myš v testu: Perfektní jistá tlačítka a rolovací kolečko, nechybí dodatečná tlačítka a bleskurychlý bezdrátový přenos. Navíc je myš dokonale symetrická, vyhoví i levákům.

Cena: 3 990 Kč

 

Corsair Dark Core RGB •  Computer

2. Corsair Dark Core RGB

Tvar myši lze upravit sejmutím boku a nahrazení jiným výrazně tvarovaným. Pod palcem najdete hned tři tlačítka, z nichž jedno výrobce označuje jako sniper-button. Při jeho držení se sníží DPI, a tudíž je pohyb pomalejší. Myš je skvěle zpracovaná, s příjemnou ergonomií a má povedenou apku. Tlačítko pod palcem je ale trochu tužší.

Cena: 2 600 Kč

Asus ROG Pugio •  Computer

3. Asus ROG Pugio

Obouruká myš od Asusu se svými vlastnostmi takřka vyrovná vítěznému Logitechu: Nabízí perfektní spínače s dobře nastavenou tuhostí a žádnou vůlí. V balení dokonce najdete dva kusy náhradních spínačů, které myši prodlouží životnost. Musejí se sice přepájet, to ale jistě zkušený čtenář ábíčka zvládne sám. Myška má měkký opletený kabel a pozor, je určena i levákům. Aplikace je ale méně přehledná.


Počítač nové generace? Samozřejmě s nanotechnologií!

Počítač nové generace? Samozřejmě s nanotechnologií!

Test: Monitor Acer umí sledovat pohyby očí

Test: Monitor Acer umí sledovat pohyby očí

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Holografické hry: Do každé domácnosti

Holografické hry: Do každé domácnosti

 

Články odjinud