Far Cry

Sdílej
 
Píše se rok 2003. Je léto, herní sucho. Hráči jsou v slepém očekávání hry Doom III znovu a znovu zklamáváni oddalovaným termínem jejího vydání. A pak se objeví Far Cry. Na síti vyraší úchvatné obrázky a videa a vše naznačuje, že Far Cry se pro třetí Doom stane obrovským konkurentem.

Píše se rok 2003. Je léto, herní sucho. Hráči jsou v slepém očekávání hry Doom III znovu a znovu zklamáváni oddalovaným termínem jejího vydání. A pak se objeví Far Cry. Na síti vyraší úchvatné obrázky a videa a vše naznačuje, že Far Cry se pro třetí Doom stane obrovským konkurentem.

Vyražený dech

Zpočátku to vypadá na docela obyčejnou hru. Po intru se hlavní hrdina Jack, fešná gorila ve stylové havajské košili, probere v zatuchlé jeskyni. Několik úvodních místností, v nichž se seznámíte se základním

Foto
ovládáním, působí docela impozantně, ovšem rozhodně vás nepřipraví na to, co se před vámi rozprostře, až onu jeskyni opustíte. Prostředí tropického ostrova je totiž neuvěřitelné. Rozeklaný reliéf ostrova pokrytý zelení hustého travnatého porostu, tu a tam proloženého barevnými květinami objímají bílé obruče písečných pláží, omývaných průzračným mořem plným pestrých rybek, které na obzoru splývá s blankytným nebem.
Prostě idylka. K představě dechberoucí scény ještě připočtěte realistické osvětlení a stínování a fyzikální model s předměty reagujícími na střelbu a exploze. Za tento požitek je třeba zaplatit tvrdou hardwarovou daň, ale na druhou stranu musíme autory také pochválit za výbornou optimalizaci. Díky tomu si Far Cry může zahrát i vlastník podprůměrného počítače.

Víc než jen pozlátko

Far Cry má co nabídnout i s vypnutými detaily. Na hráče čeká jednadvacet misí, které ho protáhnou úchvatnými exteriéry i vojenskými komplexy, tábory a laboratořemi. Mise v exteriérech sázejí na volnost, ať už při řešení úkolů, nebo při výběru trasy a způsobu transportu (džípy, náklaďáky, čluny a dokonce i rogalo). V interiérech se naproti tomu nepřátelům nevyhnete, a když vychytralé žoldáky nahradí výsledky pokusů na lidech, chodby potemní a vy zůstanete za děsivých skřeků
Foto
odkázáni jen na malou poblikávající baterku.
Další pochvalu si zaslouží výborná umělá inteligence. Pokud se prozradíte, za chvíli o vás ví celý tábor, vojáci si přivolají posily a budou se vás snažit překvapit ze zálohy. K jejich neutralizaci si můžete kromě nože a pistole přibalit i několik samopalů a automatických pušek, brokovnici nebo odstřelovačku a raketomet. Zbraně lze nést jen čtyři a nábojů je nepříjemně málo, naštěstí je tu často nějaké to auto s palubním kulometem. Díky multiplayeru a editoru se s Far Cry pobavíte delší dobu, než jsou ony dva dny, které vám zabere singleplayerová kampaň. Proto ho vřele doporučuje devět z deseti zklamaných čekatelů na Dooma III.
Foto

PC

Distribuce: Playman

***


Soutěž o Far Cry

Soutěžíme o 5 počítačových her Far Cry, 5 vojenských chlebníků Far Cry a 5 plakátů Far Cry! Pět z vás má šanci získat hru, po které šílí počítačoví hráči, a deset dalších získá ceny z jejího prostředí.

Soutěžní úkol:
Nakreslete nám, jak by podle vás měla vypadat ideální počítačová hra!

Své obrázky posílejte na naši novou adresu: Ringier, redakce ABC, U průhonu 13, 170 00 Praha 7, do konce srpna. Obálku označte heslem Far Cry.