Nindžové: Ostří hoši starého Japonska

Nindžové: Ostří hoši starého Japonska
Sdílej
 
Vypráví se o nich legendy a přisuzují se jim téměř nadpřirozené schopnosti. Moderní doba udělala z nindžů nepřemožitelné zabijáky jak z akčního filmu. Skutečnost byla ale trochu jiná.

 

Určitě už jste četli, viděli nebo slyšeli spoustu příběhů o bojovnících v černých kuklách, kteří dokážou holýma rukama posekat na jednu hromadu libovolné množství nepřátel. A je vám asi jasné, že takhle to nejspíš nebylo. Přestože byli v umění boje zkušení a pečlivě trénovaní, nejednalo se o pouhé stroje na zabíjení. Náplň dne takového nindži byla mnohem pestřejší.

Bojovníci, herci i meteorologové

Nindžové (nazývaní původně šinobi) se v Japonsku začali objevovat ve 14. století na dvorech šlechtických rodin. Nindžové pro ně za úplatu pracovali jako průzkumníci, špehové a nájemní vrahové. Pěstovali umění nindžucu, které obsahuje osmnáct disciplín, jež musí nindža zvládnout, aby mohl plnohodnotně vykonávat svoje řemeslo. Dokázat to nebyla žádná legrace. V boji museli nindžové vládnout všemi dostupnými druhy zbraní včetně výroby výbušnin a jedů. Byli mistry převleků a učili se napodobit chování sedláka, mnicha, obchodníka nebo samuraje. Cvičili bezhlesnou chůzi po jakémkoli povrchu, techniky nepozorovaného útěku a dokonce studovali, jak předpovědět počasí, aby ho mohli využít proti nepřipravenému nepříteli.

Elitní válečníci historie: Nindžové, zabijáci ze stínů

Elitní válečníci historie: Nindžové, zabijáci ze stínů

Protiklad samuraje

Nindžové byli zkrátka dokonale vycvičení žoldáci, kteří plnili speciální úkoly. Jejich řemeslo vzniklo díky slávě tehdejších samurajů. Ti byli také špičkovými bojovníky, vázal je však velice přísný morální kodex. Samuraj například nemohl soupeře zabít, aniž by ho vyzval na souboj. Dovedete si představit, jak nepraktická jsou taková pravidla, když chcete vykonávat špinavou práci. Proto se začali objevovat nindžové, kteří nabízeli (nejen) samurajské schopnosti bez morálních závazků. Znamenalo to pro ně slušný výdělek, ale zároveň ztrátu společenského postavení. Nindžové kvůli svým nekalým praktikám žili v naprosté izolaci.

Nindžové byli dokonale vycvičení žoldáci, kteří plnili speciální úkoly •  Profimedia

Konec nindžů

Brzy se začali sdružovat v klanech. Vedl je vždy nejzkušenější nindža, zvaný jōnin, který uzavíral dohody a posílal své svěřence do služeb toho, kdo si je mohl dovolit. Tehdejší Japonsko bylo rozdrobené mezi několik vládců, kteří soupeřili o moc. Nindžy si najímali, aby získali převahu při půtkách i v zákulisních jednáních. A právě s obdobím rozděleného Japonska a soupeření rodů je období nindžů nejpevněji spjaté. Po sjednocení země boje místní šlechty ustaly a  nindžovské služby ztratily svoji podstatu. Řemeslo japonských špehů tak dodnes zůstalo jenom jako tajemná vzpomínka.

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Válečníci z Prahy: Čechy v době pádu Říma

Válečníci z Prahy: Čechy v době pádu Říma

Elitní válečníci historie: Samurajové

Elitní válečníci historie: Samurajové

 

Články odjinud