Apex Legends je hit battle royale her

Apex Legends je hit battle royale her
Sdílej
 
Do řady následovníků PUBG se nyní přidává Electronic Arts s Apex Legends. Rozšiřuje tak skupinu her, které za poslední rok propagují bitvy v režimu battle royale. Jak to zvládl kousek od EA?

 

V Apex Legends funguje známý princip postupně se zmenšujícího herního pole (znáte určitě z Fortnite). Hráči jsou posunujícími se hranicemi nuceni k neustálému pohybu a přizpůsobování strategie. Na ostrov, zatím jedinou mapou ve hře, dopadnete bez jakéhokoliv vybavení a výzbroje. Obojí nacházíte v budovách a kontejnerech a místa s nejlepší výbavou jsou samozřejmě ta, kde se bojuje prakticky od prvních sekund po dopadu na zem. Apex Legends zatím nejde hrát v jednom a hra vás tedy přiřadí do trojčlenného týmu.

Pingováním vpřed!

Se spolubojovníky se dorozumíváte hlasem, či v textovém chatu. Není to ovšem vůbec potřeba, protože Apex Legends obsahuje rozšířený systém pingů. Hned po výskoku z lodi můžete na mapě označit pingem lokalitu, na kterou byste rádi dopadli. Vaši spolubojovníci pak kliknutím volbu odsouhlasí nebo pingnou, kam by rádi skočili oni. Podobně to funguje ve Fortnite. Apex Legends možnosti pingu rozšiřují. Najdete třeba zbraň, která by se mohla hodit kolegovi. Kliknete na ní pingem a ostatní v týmu hned uvidí, o co jde. Tím to ale nekončí! Když zájemce na váš ping klikne, hned celý tým slyší, že si zbraň zamlouvá. Stejně se dají označovat nepřátelé, pozice na mapě, bedny s předměty, zkrátka všechno. Je to velice jednoduchý, rychlý a přesto neskutečně promyšlený způsob komunikace v rámci týmu.

Apex Legends •  Electronic Arts

V Apexu umí každý něco

Hra baví už od prvních chvil z velké části i díky postavám. V jiných battle royale hrách se od ostatních lišíte pouze vizuálně. V Apex Legends je dostupných 8 různých hrdinů, kterým se říká "legendy". Šest jich máte odemčených od prvního spuštění, další si můžete zpřístupnit za své úspěchy. Každá legenda má tři schopnosti. Jednu pasivní, která je aktivní neustále, jednu speciální, která se chvíli nabíjí a nakonec jednu unikátní, která se nabíjí opravdu dlouho, ale její dokonalé použití umí někdy rozhodnout o vítězích a poražených.

Battle royale Apex Legends •  Electronic Arts

Super hrdinové na výběr

Osobně jsem si oblíbil Lifeline a Wraith. První jmenovaná umí rychleji přivést skoleného parťáka k životu a s pomocí drona léčí všechny v dosahu. Jednou za čas si můžete nechat shodit modul plný luxusních předmětů. Wraith vyžaduje při hraní trochu víc přemýšlení, ale když ji zvládnete, dokáže skutečně zázraky. Jakýmsi vnitřním hlasem se dozvíte, že na vás někdo míří. Jde-li do tuhého, dokážete se na pár sekund stát rychlejší, nezranitelní a utéct do bezpečí. Ultimátní schopností je otevření portálů mezi dvěma místy a evakuace celého týmu z průšvihu. Každá postava v Apex Legends má něco, čím může pomoci týmu. Hru to oživuje, ale nejdůležitější pořád zůstává schopnost dobře a rychle střílet a umět odhadnout situaci.

Zmatené zbraně

Jelikož se Apex Legends odehrává v budoucnosti, odpovídá tomu jak prostředí, tak předměty a především zbraně. Těch je pro začátečníka možná trochu moc. Nejednou se vám v prvních hrách stane, že nebudete pořádně vědět, co to vlastně držíte v ruce a co od toho čekat. Jsou tu klasické pistole, automatické zbraně, odstřelovací pušky, brokovnice, kulomety, do toho několik druhů granátů a tak podobně. Každá zbraň jde vylepšovat nalezenými předměty, třeba optickým mířidlem na odstřelovací pušky. Brokovnice fungují slušně i na větší vzdálenost, nejsou tedy volbou jen pro souboje v budovách.

Battle royale Apex Legends •  Electronic Arts

Krása pro oči i uši

A tím se pomalu dostáváme ke zpracování, které je jedním slovem vynikající. Grafiku jsme už sice viděli i lepší, ale v rámci battle royale žánru je Apex Legends patrně jednička. Mapa je zpracovaná moc pěkně, stejně tak postavy a zbraně. Výbuchy a efekty jsou na pohled nádherné, ale nijak přehnané. I díky tomu není hra nijak zvlášť náročná na výkon, ačkoliv majitelé starších sestav samozřejmě detaily budou muset snižovat. Ani zvuk nezůstává pozadu. Jednotlivé zbraně dokáže zkušený hráč odlišit podle toho, jak zní a nepřítele není problém poměrně přesně lokalizovat podle dupání. Navíc postavy mají ve zvyku házet do placu vtipné, někdy trefné hlášky, takže ti angličtinou vybavenější se i dobře pobaví.

Battle royale Apex Legends •  Electronic Arts

Je to hit!

Apex Legends asi nesedne každému. Souboje jsou většinou dost rychlé a připomínají svým tempem legendární Quake 3 Arena nebo Unreal Tournament. Nečekejte přestřelování na velké vzdálenosti, kde rozhoduje odhad a zkušenost. Tahle hra je o postřehu a schopnosti okamžitě dostat nepřítele do hledáčku. Na druhou stranu nechává i prostor pro taktizování a využívání schopností jednotlivých postav. To vše navíc balí do velice příjemné grafiky a zvuku. Nenutí hráčům od prvního spuštění lootboxy, které si sice koupit můžete, ale jediné co tím získáte, budou vizuální vylepšení. Když ale přihlédneme k tomu, že je Apex Legends ke stažení zdarma, nelze ji nedoporučit k vyzkoušení každému, komu je žánr battle royale aspoň trochu blízký.


Přečtěte si také:

Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává

Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Kočičí plemena: Skotská klapouchá kočka - kdo jí ohnul uši?

Kočičí plemena: Skotská klapouchá kočka - kdo jí ohnul uši?

ElectraFly: Osobní kvadrokoptéra s turbínou

ElectraFly: Osobní kvadrokoptéra s turbínou

 

Články odjinud