ABC VERDIKT: Grip Combat Racing - závodní šílenost s rotačákem

ABC VERDIKT: Grip Combat Racing - závodní šílenost s rotačákem
Sdílej
 
Grip Combat Raving je novou závodní hrou, která vás pobaví svým šíleným tempem a pravidly závodu, ve kterém je možné použít rotační kulomet anebo pořádné turbo. Co jiného bysme od nástupce Rollcage také mohli čekat!

 

Pokažený start zamrzí, ale hned první bonus, který na trati seberu, má podobu rotačního kulometu (o tom se Leonardu da Vincimu nesnilo!), jehož výstřely odsouvají dva jezdce přede mnou na poslední pozice. Přichází tunel, za jehož vjezdem najíždím na zelený urychlovač. Za ním je další bonus, který mě zrychlí ještě víc. V kalupu kolem 800 kilometrů za hodinu po stropě předjíždím dalšího soupeře!

Adrenalinový závod

Tak nějak vypadá typický závod v Grip Combat Racing. Ve futuristickém prostředí proti sobě soupeří oboustranné monoposty, takže se vám nestane, že bezmocně skončíte na střeše. Pravidla neexistují, na trati se nacházejí bonusy, které přidají buď štít, krátkodobé turbo nebo nějakou zbraň, kterou lze soupeřům efektivně znepříjemnit závod. Narazíte i na urychlovače a celkově se dá říci, že pojedete vždy rychlostí, kterou v reálném světě policie rozhodně neschvaluje. Spíš naopak – velice často budete dosahovat rychlostí typických spíše pro letadla. Díky tomu se běžně jezdí třeba po stropech tunelů a na některých tratích není problém takhle odjet klidně celý závod.

Grip Combat Racing •  Caged Element

Legendární předchůdce Rollcage

Patříte-li do generace, která hrála hry už na přelomu milénia, možná vám to něco připomíná. Ano! Starý dobrý Rollcage! A jestli jste stejně, jako my v redakci, vždycky tak trochu tajně toužili po moderním pokračování této závodní legendy, máme pro vás dobrou zprávu. Grip Combat Racing je jeho nástupcem více než důstojným. Atmosféra je hodně podobná a někdy možná i malinko intenzivnější, než jakou dovedla vytvořit Rollcage.

Grip Combat Racing •  Caged Element

Jako byste tam byli

Po spuštění hry okamžitě zaujme hudba. Směs skladeb dokáže spolehlivě zrychlit tep a k frenetickým závodům se opravdu hodí. Zvuky obecně se dost povedly a je znát, že tvůrci tuto stránku hry neodflákli. Každé auto má jiný projev, některá zní jako by pod jejich kapotou tepal starý dobrý spalovací motor, jiná podivně hučí a u některých budete přesvědčeni, že jsou poháněna elektromotorem. Zvuk ale umí vtáhnout i prostorově. Ve chvíli, kdy nad vámi proletí automaticky naváděná střela jako dárek ze zadních pozic pro některého ze soupeřů jedoucích v čele závodu, budete perfektně vnímat, kde přesně se v který okamžik raketa nachází vůči vám.

Grip Combat Racing •  Caged Element

Plynule a nenáročně

Pozadu nezůstává ani grafická stránka hry. Nedá se říci, že by tvůrci zacházeli do extrémních detailů, ono to ani není potřeba vzhledem k rychlosti, jakou trať prolétnete. Ale jde spíše o efekty a dojem rychlosti, který se daří Gripu v hráči vyvolat. Obojí nezbývá než pochválit, stejně jako nenáročnost na konfiguraci počítače. Na vysoké detaily si zahrají i majitelé až tři roky starých herních sestav.

Je to napínavé!

Co je ale ze všeho nejdůležitější je hratelnost. A ta je famózní. Kariéra vás nejprve uchlácholí, budete snadno vyhrávat a odemykat nová auta, jak na běžícím páse. Časem ale přitvrdí, závody se ještě zrychlí a budete muset začít taktizovat s bonusy, které můžete v jednu chvíli držet maximálně dva. Štít bude mít hodnotu zlata, protože v okamžiku, kdy jste ve vedení stáváte se cenným cílem pro ty za vámi. Není proto od věci první místo na chvíli někomu přenechat, vydechnout si, v posledním kole ho sestřelit (doslova), převzít jeho pozici a vytvořit si pomocí turba dostatečný náskok.

Grip Combat Racing •  Caged Element

Nejistota vítězství

Nikdy si ale nemůžete být ničím jisti, protože stačí jen trochu špatně najet na skokánek, dostanete se mimo trať a naděje jsou v trapu. A přesně tahle nejistota je to, co vám bude při závodech vyplavovat do krve adrenalin a čím vás hra dostane. Na trati není ani na vteřinu klid a zničitelné prostředí dává další možnosti, jak uškodit soupeřům. Jediný oddych je paradoxně režim, kdy v aréně soupeříte s ostatními o to, kdo nejvíce poškodí ostatní. Ten je někdy opravdu až příliš jednoduchý a většinou není problém dosáhnout skóre, které několikanásobně převyšuje hodnoty dosažené protivníky.

Grip Combat Racing •  Caged Element

Zkuste to proti ostatním

Jestli si myslíte, že s posledním závodem v režimu kariéry pro vás hra končí, jste na omylu. To už totiž budete mít tak akorát zkušeností na poměřování sil se soupeři v multiplayeru. Tam se úroveň napětí dostává ještě výš a soupeři jsou daleko zákeřnější. O to cennější je ale pocit z vítězství. Abyste se odlišili od ostatních, můžete si upravit design svých auťáků. Grip Combat Racing chytne a nepustí. Je to povedená a v ničem neošizená hra. Jestli tedy ještě nevíte, co budete hrát o Vánocích, můžete rodinnou pohodu vylepšit troškou zdravého závodního napětí.


Přečtěte si také:

ABC VERDIKT: Frostpunk: Strategie ze zmrzlého konce světa

ABC VERDIKT: Frostpunk: Strategie ze zmrzlého konce světa

Ve Fifě jsem vždy válel, hlásí Jankto. Vlastní tým ho stojí 250 tisíc měsíčně

Ve Fifě jsem vždy válel, hlásí Jankto. Vlastní tým ho stojí 250 tisíc měsíčně

Warcraft, Starcraft, Diablo: Blizzard dělá nejlepší trailery!

Warcraft, Starcraft, Diablo: Blizzard dělá nejlepší trailery!

Domácí mazlíčci: Křeček a křečík

Domácí mazlíčci: Křeček a křečík

 

Články odjinud