Ve Fifě jsem vždy válel, hlásí Jankto. Vlastní tým ho stojí 250 tisíc měsíčně

Ve Fifě jsem vždy válel, hlásí Jankto. Vlastní tým ho stojí 250 tisíc měsíčně
Sdílej
 
Jako teenager patřil k nejlepším hráčům ve fotbalovém simulátoru FIFA. Pravidelně jezdil na turnaje, často je i vyhrával. „Vždycky jsem válel,“ vzpomíná v rozhovoru pro Sport GÓÓÓL Jakub Jankto, záložník české reprezentace a Sampdorie Janov. Aktivní kariéra hráče FIFA ho zároveň přivedla k myšlence založit svůj vlastní esportový tým Sampi. S velkými investicemi ji zrealizoval v tomto roce.

Proč se profi fotbalista rozhodne založit esportový tým?

Je to svět, který se neuvěřitelně rychle rozrůstá. Od třinácti do nějakých osmnácti let jsem hrál závodně Fifu. Bylo to takových pět let aktivní kariéry. (usmívá se) A vždycky jsem měl sen, že bych chtěl mít vlastní tým. Ze začátku to bylo těžké, potřeboval jsem se naučit jazyk a měl jiné starosti. Teď, když jsem našel trošku času, jsme s pár lidmi dali hlavy dohromady a vytvořili Sampi. Uvidíme, co bude v budoucnu. Zatím na této scéně působíme čtyři měsíce, mluvíme o úplných začátcích. Zatím máme za sebou jen pár turnajů.

FIFA 19: Opět na zelený trávník! •  archiv distributora

Ale první úspěchy už jste zaznamenali.

Vyhráli jsme mistrovství světa v Trackmanii. Ta hra není třeba tak známá jako FIFA, ale ve Francii docela jede. Celkem jsme byli na dvou turnajích v Paříži, oba jsme vyhráli. Také jsme uspěli v neoficiálním mistrovství Česka a Slovenska v Rocket League. Takže už pár úspěchů máme.


Ábíčko vás zve na historicky první esportový turnaj deníku Sport a iSport.cz ve FIFA 19 - iSportCup. Osm finalistů soutěží o 50 000 korun a profesionální kontrakt v týmu iSport.cz.

Velké finále proběhne v sobotu 8. 12. 2018 od 13.00 v multikině Premiere Cinemas v OC Hostivař. Těšit se i na exhibiční turnaj fotbalistů, kterého se zúčastní třeba Ondřej Zahustel ze Sparty či bývalý reprezentant Jan Rajnoch.

Další informace najdete na iSportCup.cz a na Facebooku.


Chápu správně, že budujete mezinárodní tým, že není čistě jen český?

Je to tak. Považujeme se za mezinárodní tým, všechno děláme v angličtině. Náš projekt chceme směrovat do světa, nechceme být srovnáváni jen s českými esport týmy. Hned na začátku jsme si řekli, že jestli do toho půjdeme, tak to uděláme s plnou parádou. A samozřejmě úspěšní chceme být v těch hrách, které mají největší dosah - Counter Strike, League of Legends, FIFA, NHL, Fortnite… S pomocí partnerů věřím, že můžeme vytvořit opravdu dobrý esportový tým.

Video se připravuje ...

Krejčí s Janktem pařili hru FIFA 19. Uspěli by na CZC.CZ iSport Cup? • Zdroj: iSport TV

Kolik zatím čítá členů?

Když budu počítat celý personál, tak je tam zhruba dvacet lidí. Včetně grafiků, webových administrátorů, fotografů, manažerů. Tým je poměrně velký a není úplně lehké se o něj starat. Proto jako majitel mám pod sebou lidi, kteří se o jednotlivé funkce starají.

Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech

Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech

Stojí provoz hodně?

Docela dost, nedávno jsme to počítali. Na výplatách a všech proplacených cestách plus další věci (stravování, oblečení aj.), to vyjde skoro na 250 tisíc korun měsíčně.

FIFA 19: Opět na zelený trávník! •  archiv distributora

Z čeho chcete tyto náklady pokrývat?

Z příjmů od partnerů, a pokud jste dobří, získáváte prize money z turnajů. Nicméně našim hráčům zůstávají celé prize money. Prvotní plán nebyl začít ihned vydělávat, ale vytvořit jeden z nejlepších a nejznámějších týmů na světě. V budoucnu třeba změníme koncepci za účelem primárního výdělku, teď to ale zatím rozhodně dělat nechceme.

Máte ambici se jako majitel zapojit do nějakých her?

Už to přenechávám jiným. Na mně je pouze komunikace s partnery. Víc toho kvůli fotbalu, na který se ve finále soustředím neustále, nestihnu. Proto mám manažery, kteří se o všechno ostatní starají, aby tým fungoval. Já si zahraju Fifu už jen online po večerech. (usmívá se)

Video se připravuje ...

Jankto hrával FIFU závodně. Dobrý relax, pomáhalo mi to, říká • Zdroj: iSport TV

Vzpomínky na slavné časy ale přetrvávají, ne?

„Jistě a jsou pozitivní. Díky turnajům jsem poznal dost lidí a podíval se na místa, kam se jiní kluci třeba ani nedostanou. Když mi bylo patnáct, šestnáct let, sám jsem odcestoval do Německa, Francie a dalších zemí. Byla to docela škola života. Hodilo se mi to následně v osmnácti letech, kdy jsem přestoupil do Itálie. Nějaká základní angličtina tam byla.“

Kolik turnajů Jakub za tu dobu vyhrál? Byla FIFA první hra, do které byl zažraný? Kolik balíčků musí otevřít, aby dostal Rivalda s Nedvědem? Na tyto a další otázky najdete odpovědi v rozhovoru na iSportu!


Přečtěte si také:

E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace

E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace

 Honza Weber: Maestro hakisáku

Honza Weber: Maestro hakisáku

ABC TV: Rybaříme s Nintendo Labo

ABC TV: Rybaříme s Nintendo Labo

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

 

Články odjinud