Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává

Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává
Sdílej
 
Stačilo několik měsíců a Fortnite se stala nejoblíbenější hrou na světě. Může za to chytrý herní systém a komiksová grafika.

 

Představte si, že stojíte na vysoké věži, ze které vede skluzavka. Vedle vás je trampolína. Kopnete do nákupního vozíku, ten se rozjede dolů po skluzavce a vy skočíte na trampolínu. Během volného pádu vybalíte z batohu kluzák, odrazíte se od několika plošin a o pár sekund později dopadnete na vozík, který ukrutnou rychlostí poskakuje směrem do údolí. Zatancujete si na něm, vytáhnete pušku a vystřelíte na protihráče na horizontu. Zásah. Neuvěřitelný kaskadérský kousek trval 30 sekund a NoahJ456 ho ve hře Fortnite připravoval tři a půl hodiny. Za odměnu oblétlo jeho video celý svět.

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nové hvězdy

NoahJ456 je mezi hráči známou osobností. Na Twitteru má milion fanoušků, kolem dvou set tisíc na Instagramu. Více jak dva miliony lidí sledují jeho tvorbu na serveru Twitch a kolem 3,5 milionu na YouTube. Videa z her začal natáčet již před osmi lety, ale teprve s Fortnite Battle Royale se mezi youtubery stal celebritou první kategorie. A stejný úspěch zaznamenala samotná Fortnite BR mezi hrami – počet hráčů převyšuje 125 milionů. To je hodně, dokonce více, než je počet hráčů Minecraftu – 75 milionů.

NoahJ456, celebrita mezi youtubery •  Wikipedia

Nečekaný obrat ve Fortnite

Ještě před rokem si Fortnite nikdo nezahrál. Na hře pracovali vývojáři z amerického studia Epic od roku 2011 a vlastně je ani nenapadlo, že by mohli mít tak velký úspěch. Původně připravovali hru Fortnite: Save the World. Společně s kamarády v ní musíte budovat opevnění proti hordám zombíků. Autoři se rozhodli, že k hlavní hře připraví ještě multiplayerový režim battle royale pro sto lidí v jednom světě. A stalo se nečekané: Původně vedlejší režim okouzlil miliony lidí po celé planetě. No, řekněte sami, slyšeli jste někdy o Fortnite: Save the World? Tak vidíte.

Fortnite: Kapitola 2 - Všechno o nejoblíbenější hře současnosti

Fortnite: Kapitola 2 - Všechno o nejoblíbenější hře současnosti

Autobusem do bitvy

Režim battle royale se objevil v herním světě poměrně nedávno. V podstatě jde o vybíjenou, ve které se určitý počet hráčů snaží přežít v aréně. Ve Fortnite má podobu opuštěného ostrova, na který vyskočíte z létajícího autobusu. Hráči se navzájem vybíjí a vyhrává ten, který jako poslední zůstane stát až do konce. Finta je v tom, že po vyřazení se znovu do hry nevrátíte. Tím se battle royale odlišuje od tradičních multiplayerových bitev, ve kterých se po ztrátě energie znovu vracíte na bitevní pole a pokračujete ve hře, dokud nejsou splněny úkoly nebo nevyprší čas.

Bitva 50 hráčů proti 50 je pěkně napínavá •  Epic Games

Postav třeba bunkr

Čím méně lidí pobíhá po aréně, tím napínavější je situace. Nováček prakticky nemá proti zkušenějším hráčům šanci, zároveň však nemusí být za otloukánka. Každý totiž začíná se stejným vybavením, tedy s krumpáčem, kterým těží materiály a z nich staví opevnění. Funguje to podobně jako v Minecraftu. První minuty jsou proto docela klidné: Hráči horečnatě pobíhají po ostrově a hledají nové zbraně, získávají suroviny pro stavby a budují strategické pozice. Někteří se snaží vyhrát agresivním vyřazováním soupeřů, jiní ukrýváním se v keřích nebo využíváním bunkrů postavených na obranu. Každý tak musí takticky přemýšlet o vlastním herním stylu a na základě zkušeností ho upravovat.

Hra začíná seskokem na opuštěný ostrov, na kterém přežije jen ten nejlepší! •  Epic Games

Bratrstvo válečníků

Stát proti 99 protivníkům je napínavé samo o sobě. Každý z nich hraje trochu jinak a nikdy se nemůžete připravit na všechny možnosti. Počet hráčů klesá v prvních minutách poměrně rychle a skutečné nervy přicházejí při počtu kolem 30 přežívajících. Číhá někdo za rohem? Viděl mě někdo přeběhnout náves? Hlídkujete na balkoně a najednou se celý dům začne otřásat pod nárazy granátů. Stěny se rozpadají, a když se prach usadí, žádný dům není a vy stojíte všem na očích. A pak jen bum, zásah a jste vyřazeni. Fortnite proto nabízí i jiné režimy hraní, třeba s několika kamarády. Navzájem se můžete krýt, stavět megalomanské pevnosti a dokonce se i léčit. Vedle toho se můžete zúčastnit i klání dvou týmů o 50 lidech.

Assassin's Creed: Historie a zábava v jednom balení

Assassin's Creed: Historie a zábava v jednom balení

Přichází bouře

Nad čím ale nikdo nezvítězí, to je bouře, která se nad ostrovem stahuje a do které se nikdo nechce dostat. Zemřít v bouři není nic příjemného, a tak se hráči postupně přesunují na místa, která ještě nejsou zasažena. Finální bitva proto probíhá za maximálního napětí na minimálním prostoru. Vítěz může být jen jeden. Ten, kdo dokáže protivníky přelstít svojí inteligencí a rychlostí, si odnese pocit absolutního vítěze.

Bouře pohlcuje svět •  Epic Games

Sezonní změny

Velkou otázkou je, jak dlouho Fortnite BR zůstane na pozici jedné z nejhranějších her současnosti. Její autoři se proto snaží udržet naši pozornost s pomocí takzvaných sezon. Nové sezony se objevují několikrát do roka a obsahují drobná vylepšení světa a nové předměty. V červenci 2018 se spustila již pátá sezona, která do mapy přidala teleporty pro rychlý přesun. Šestá sezona přijde v září a již nyní je jasné, že musí nabídnout výrazné vylepšení, aby hráči nepřeběhli do Call of Duty nebo Battlefield, které uvedou na podzim vlastní verze režimu battle royale.

A takhle to vypadá, když vyhrajete •  Epic Games

Miliardy korun


Jedné věci se ale Fortnite ani trochu bát nemusí – esportu. V jádru jde o soutěživou hru, která má na Twitchi a Youtube velkou sledovanost. Společnost Epic proto investovala 100 milionů dolarů do cen na esportových turnajích pro letošní a příští rok. Pakliže Fortnite vstoupí do světa velkých esportů, budeme o ní slýchat ještě řadu let podobně jako o League of Legend nebo Overwatch.


Epic (Mega)Games

Společnost, která stojí za Fortnite Battle Royale, není žádným nováček. Americký programátor Tim Sweeney ji založil již roku 1991 jako Potomac Computer Systems a o rok později název změnil na Epic MegaGames. Mezi jinými hrami vydal skákačku Jazz Jakcrabbit a roku 1998 světoznámou střílečku Unreal. Roku 1999 odebral Sweeney z názvu Mega a roku 2006 vydal Gears of War pro Xbox 360 anebo Infinity Blade pro operační systém iOS. Soubor vývojářský nástrojů Unreal Engine (dnes ve čtvrté verzi) je používán ve stovkách her.


Fornite Battle Royale: Zdarma i na mobilu

Fornite Battle Royale: Zdarma i na mobilu

Roblox: Zajímavé hry pro tento rok!

Roblox: Zajímavé hry pro tento rok!

Fortnite: Top 5 českých hráčů

Fortnite: Top 5 českých hráčů


 

 

Články odjinud