Fortnite: Kapitola 2 - Všechno o nejoblíbenější hře současnosti

Fortnite: Kapitola 2 - Všechno o nejoblíbenější hře současnosti
Sdílej
 
Černá díra ve vesmíru se vyznačuje tím, že pohltí vše, co se dostane do její blízkosti. A přesně to se stalo ve Fortnite. Po odpálení raket ze základny nedaleko hlavního ostrova hry se vytvořila trhlina v časoprostoru, černá díra, která pohltila herní svět a symbolicky tak ukončila dějiny Fortnite, jak jsme ji znali.

Fortnite na startovní čáře

Událost ve Fortnite v přímém přenosu sledovaly téměř dva miliony lidí. Nikdo nevěděl, co bude dál, a věřte nebo ne, řada z nich plakala. Dokonce zmizela možnost přihlásit se do hry! Trvalo necelých 48 hodin, než se věci po apokalyptické události začaly vracet do normálních kolejí. Po přihlášení čekal na příchozí úplně nový svět. Jejich postavy se pustily do průzkumu do té doby neznámé herní mapy, která vypadala jako šedivá neprozkoumaná masa. Našli v ní sice některé známé lokace jako Retail Row a Salty Springs, ale objevili i novou pustinu nebo zasněžené kopce hor.

Žbluňk!

Z těch nejzajímavějších míst v nové Kapitole vyčnívá především vodní oblast. Hráči mají totiž nově možnost doslova se ponořit do vodních hrátek, jezdit třeba na vodním skútru anebo si zarybařit. Jen jestli na to budou mít čas, než přiběhne nepřítel! Někdy to ale jinak nepůjde, protože ulovené ryby doplňují zdraví. A když nezabere ryba, možná vytáhnete munici nebo zbraně. To za těch pár sekund bezbrannosti stojí, ne?

Do Fortnite se dá teď už zajít i na ryby. Úlovky uzdravují! •  Epic

Velké změny v Kapitole 2

Kapitola 2 přináší do Fornite víc než nový zeměpis. Změny se týkají i herních systémů. Hráči se například nemusejí vracet do hlavní lobby, aby se mohli dostat do bitev odehrávajících se na třinácti různých místech s unikátními vlastnostmi. Podobně jsou na tom i zbraně. Ty je teď možné vylepšovat na speciálních pracovních stolech rozmístěných po celé mapě přímo během hry.

Zachraň kamaráda

Zatím by se dalo mluvit o kosmetických změnách, autoři ze studia Epic se ale rozhodli výrazně ovlivnit i samotnou dynamiku herního zážitku. Je to v podstatě stejné, jako kdyby se náhle změnily pravidla známé sportovní hry. V novém soubojovém systému získávají hráči zkušenosti mnohem rychleji. Během samotných přestřelek se mohou skrývat v kupkách sena nebo kontejnerech, odkud se snadno plánují záškodnické útoky. V neposlední řadě přidává bitvám nový rozměr i možnost postarat se o své raněné parťáky. Můžete je vyléčit speciální bazukou nebo je dokonce odnést na zádech ze zdánlivě prohrané bitvy do bezpečí vlastní pevnosti.

Zraněné společníky ve Fortnite teď můžete odnést na zádech do bezpečí •  Epic

Silná značka

Jen málokterá herní značka by si mohla dovolit tak zásadní proměnu jako právě Fortnite. Odmlčet se a nechat hráče v tichosti čekat na takovou porci nového obsahu, to chce hodně odvahy. Epic Games si to může dovolit. Fortnite se totiž za necelé dva roky od vydání stala fenoménem, který dlouhodobě válcuje konkurenci a určuje vývoj žánru battle royale, tedy "všichni proti všem".

Kdo s koho

Rovná stovka hráčů tak v každém novém herním kole vybíhá na ostrov, jehož hrací plocha se postupně zmenšuje. Všichni jsou nuceni neustále se přesunovat a snažit se přežít v rychlých přestřelkách. Kdo zůstane jako poslední, ten vítězí. Není to tak jednoduché. Každý začíná pouze s krumpáčem na těžení materiálů, z nichž staví obranné pevnosti. Při průzkumu nachází zbraně a další vybavení, bez kterého by nešlo zvítězit. Velmi jednoduchý princip funguje ve Fortnite nad očekávání dobře a láká do svého světa miliony hráčů, kteří buď sami hrají, nebo alespoň sledují prostřednictvím streamovací platformy Twitch jiné hráče.

Tim Sweeney, zakladatel studia Epic Games •  Profimedia.cz

Epické!

Úspěch titulu je součtem několika faktorů. Soupeření a akční taktika je jen u několika z nich. Fortnite přitahuje hráče zajímavým zeměpisem, barvami hýřící výtvarnou stránkou a vstřícností v ovládání. Tohle je hra, kterou pochopí během několika minut každý. Autoři ze studia Epic Games navíc kombinují přání a stížnosti fanoušků se statistikou, kterou jim poskytují přímo herní servery. Podle výsledků ví, co mají upravit a jaký nový obsah naservírovat. Za zábavou na počítači je tak mnohem složitější systém, než by se na první pohled zdálo.

Nejlepší hra

Fortnite se kvůli kvalitnímu přístup Epic Games a obrovské komunitě hráčů rychle vyšvihla mezi nejsledovanější značky herního světa a ukořistila spoustu prvenství a úspěchů. V roce 2018 získala cenu kritiků pro Nejlepší stále běžící hru, vyhrála několik prestižních cen Joystick Awards a umístila se v mnoha dalších soutěžích. V letošním roce pak získala například cenu pro nejlepší multiplayerovou hru, nejlepší stále se vyvíjející hru nebo nejlepší esport hru a nejlepší online hru.

Fenomén Fortnite si hledá cestu i na velké herní výstavy, jako je E3 •  Epic

Dominance na síti

Popularita se odráží i v rekordech. V březnu 2018 hra stanovila divácký rekord na Twitchi, především kvůli populárnímu streamerovi a profesionálnímu hráči známému pod přezdívkou Ninja. Jeho sledováním strávili lidé 226,85 milionu hodin. Meta pak sice padla při sledování zániku Fortnite v černé díře, ale na obecné úrovni je Fortnite nejsledovanější hrou na Twitchi i na YouTube a dalších sítích, kde novinky sledují miliony hráčů.

Neusnout na vavřínech

Epic Games se podařilo s Fortnitem vytvořit jen těžko sesaditelného krále online hraní, který nemá obdoby. Dokud bude žánr battle royale alespoň částečně populární, budou do hry proudit neustále noví a noví hráči. Zároveň jde ale o velkou výzvu pro samotné vývojáře, kteří musí držet krok s neustále se měnícím herním světem a novými trendy, na které budou muset reagovat. Při udržování dominance Fortnite je čeká ještě hodně práce stejně jako při překonávání sama sebe při spuštění Kapitoly 3. Do té doby nás ale ještě čeká spousta hraní.

Podívej se, jak Fortnite otevřel Druhou kapitolu >

Čeští borci ve Fortnite

Soupeření o první místo? To je jako recept pro esport! Fortnite se rychle stala jednou z nejvyhledávanějších her pro pořádání turnajů a týmů i jednotlivců, kteří se snaží zvítězit, byste se nedopočítali. Však jen letos rozdá těm nejlepším firma Epic 100 milionů dolarů! Mezi borce patří i dva Češi, kteří se již dokázali zapsat do celosvětových hodnotících žebříčků. Martin "Marteen" Pátek a Richard "Skailer" Janeček se dostali až do světového poháru. Skailer se stal 22. nejlepším hráčem na světě, Marteen je na 84. pozici. Oba si účastí v turnajích přijdou na desítky tisíc dolarů.

Martin "Marteen" Pátek a Richard "Skailer" Janeček se dostali až do světového poháru •  Epic

Kdo jsou Epic Games?

Společnost Epic Game není na poli videoher žádným nováčkem. Studio založil matador herní scény a vynikající programátor Tim Sweeney (48) roku 1991, tehdy pod názvem Potomac Computer Systems. Pod jeho vedením vznikla textová adventura ZZT a následovaly hry jako Epic Pinball nebo Jazz Jackrabbit. Roku 1992 přejmenoval firmu na Epic MegaGames a od roku 1999 ji známe jako Epic Games. Mezi výrazné tituly z jeho produkce patří Unreal, na kterou navázala nejrůznější pokračování, ale především se tak zrodil balík nástrojů pro vývoj her Unreal Engine, na jehož aktuální verzi běží hry jako Darksiders 3 nebo Sea of Thieves.

Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává

Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

 

Články odjinud