Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!
Sdílej
 
O virtuální realitě se často mluví především ve spojení s videohrami. Dává to smysl. Přilby a ovladače nabízejí svým uživatelům vstup do jiného světa, jenže jejich užitek mnohonásobně přesahuje hry a zábavu. V podstatě cokoliv, co lze ilustrovat obrazem a zvukem nachází své uplatnění v brýlích pro virtuální realitu. S tím, jak se brýle pro virtuální realitu stávají dostupnější, roste i možnost jejich využití ve vzdělávání. 

Virtuální návštěva Pompejí

Učíte se ve škole o Pompejích a nedovedete si katastrofu představit? Tak to bude nejlepší, podívat se do října roku 79 osobně. Nemusíte mít stroj času, ani jezdit do Itálie, postačí brýle pro virtuální realitu. Na vlastní oči uvidíte, jak vypadalo město předtím, než ho zasypal popel z nedaleké sopky Vesuv. Na historikem komentované prohlídce uvidíte, jak se před téměř 2000 lety žilo, jedlo nebo pracovalo. Navíc stačí změnit obraz a můžete srovnat, jak vypadaly Pompeje dřív a dnes.

S tím, jak se brýle pro virtuální realitu stávají dostupnější, roste i možnost jejich využití ve vzdělávání •  Profimedia.cz

Na podobné vlně se vezou aplikace společností High Fidelity a Sansar nebo samostatné projekty zaměřené na výuku průběhu konkrétní události. S nasazením helmy se okamžitě přenesete třeba do Údolí králů v Egyptě, kde prošmejdíte hrobky dávných vladařů, jako byste v nich skutečně byli. Stejným způsobem se projdete po povrchu Měsíce nebo Marsu, navštívíte Titanik, anebo se podíváte do dob, kdy Zemi vládli dinosauři.

Obrázky v učebnicích se tomu nemůžou vyrovnat, zároveň je však virtuální realita plně nenahrazuje. Prozkoumat ruiny dávných měst a civilizací slouží jako doplňující prvek výuky, který ilustruje probíranou látku a vzbudí váš zájem o další studium.

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Fantazie bez hranic

Obrovský potenciál má virtuální realita ve výuce výtvarné výchovy a umění obecně. Zajít do vzdálených galerií a muzeí je jen otázka nasazení přilby a díky tvořivým aplikacím jako Tilt Brush nebo Art Classes pak záleží jen na vaší představivosti, s jakým výtvorem přijde. Nemusíte se omezovat na to, kolik barvy máte ještě v tubě nebo kolik papírů budete muset použít, než budete se svým výtvorem spokojený. Zejména pro prototypování, tedy hledání správné kompozice, barev a tvarů, jsou takové nástroje k nezaplacení.

Výlet do virtuální reality mezi dinosaury v Ark Park •  Snail Games

Mozek na talíři

Dějepisem a výtvarkou to nekončí. Například v hodinách přírodopisu nebo biologie si můžete v brýlích pro virtuální realitu prohlížet, jak funguje lidské tělo: Kudy putuje krev, jak vypadá kostra nebo jak se chovají zvířata. Možnosti se otevírají také v oblasti ekologie. V brýlích můžete sledovat dopad lidského chování na přírodu. V laboratoři chemie si vyzkoušíte na vlastní kůži pokusy a doplnit ve VR je doplníte o takové, které by ve školních prostorách provádět nemohly z důvodů bezpečnosti.

Napřed se učí učitelé

Nesmíme zapomínat na samotné kantory. Virtuální realita dokáže budoucím učitelům suplovat praxi ve školách a připravit je například na práci se třídou a na vystupování před lidmi. Podobný zážitek nabízí například VirtualLab, který umožní učitelům hrát si na učitele ve virtuální třídě a zkoušet, jak by mohli studenti na různé věci reagovat.

V aplikaci pro virtuální realitu Mars 2030 (skoro) na vlastní kůži zažijete plánovanou expanzi na rudou planetu •  Prologue, FMG Labs, Masterpiece VR

A nesmíme zapomínat na možnost učit ve virtuální třídě skutečné studenty na mezikontinentální vzdálenost. I sami žáci si mohou nanečisto zkoušet přednes před tabulí nebo obhajobu maturitních a diplomových prací před publikem.

Doktor v přilbě

Možnosti virtuální reality nekončí ve školní třídě. VR podle odborníků z velké části nahradí v blízké budoucnosti doktorskou praxi, kterou mladí medici musí absolvovat. Doktoři potřebují (stejně jako učitelé) spoustu praxe, ke které je těžké se dostat. Aplikace virtuální reality umožní začínajícím lékařům projít simulací různých operací nebo náročných vyšetření. V současnosti se musí medici často učit v pitevně. Není lepší dobře nasimulované tělo virtuálního člověka?

Pacienti v jiném světě

V nemocnicích na pacienty koukají jen bílé zdi. Hlavně pro malé pacienty to může být nudné. Stačí ale pár hodin ve virtuální realitě, a nejenže se může dítě-pacient učit a nezameškávat školu, ale zároveň se může například po úrazu podívat někam ven.

I z chemické tabulky uděláte ve VR skvělou zábavu •  Prologue, FMG Labs, Masterpiece VR

Virtuální realitu se lékaři učí využívat nejen při svém studiu, ale také při léčbě dlouhodobě nemocných pacientů po úrazech nebo s popáleninami. Aplikace pro virtuální realitu dokonce slouží jako způsob rehabilitace na místo klasických posiloven.

Dlouhá cesta do škol

Že zní taková výuka skvěle? Nám se také líbí. Bohužel zatím brání velkému rozšíření do škol především cena. Vybavení jedné učebny brýlemi pro virtuální realitu stojí několik desítek tisíc, což si běžné státní školy nemohou dovolit. Kromě samotných brýlí a ovladačů potřebují i počítač, na kterém programy pro VR poběží, což opět zvyšuje pořizovací cenu celé výbavy. V neposlední řadě je pak třeba získat licence na vzdělávací programy do dějepisu nebo biologie. Existují ovšem výjimky jak mezi školami, tak mezi učiteli, kteří mají zájem a možnost využívat tyto prvky ve výuce, čímž otevírají svým studentům zcela nové možnosti v nejrůznějších oborech.

Nejlepší brýle pro VR v roce 2019

Oculus Quest

Od Facebooku přichází nová verze pionýra ve VR Oculus Rift. Quest jsou kompletně bezdrátové brýle, jejichž senzory mapují vaše okolí a nedovolí vám vrazit do křesla nebo stolu. V současnosti z nich dělá poměr cena/výkon nejlepší VR brýle.

Od Facebooku přichází nová verze pionýra ve VR Oculus Rift •  Facebook Technologies

HTC Vive Cosmos

Novinka od společnosti HTC nabízí vyšší rozlišení než jeho předchůdci, senzory pro detekci pohybu a možnost bezdrátového spojení s počítačem. Cosmos jsou pro virtuální světy špičkové, ale připlatíte si za ně.

Novinka od společnosti HTC Vive Cosmos nabízí vyšší rozlišení než jeho předchůdci •  HTC Vive

Oculus Go

Jednoduché, levné a nenáročné. Oculus Go je zjednodušenou verzí svých dražších bratříčků, umožňuje především hrát hry a podporuje ho speciálními aplikacemi společnost Facebook.

Oculus Go je zjednodušenou verzí svých dražších bratříčků •  Facebook Technologies

Virtuální hasiči

1 Brýle pro virtuální realitu, v tomto případě HTC Vive

2 Haptické rukavice umožňují cítit tlaky a tahy hadice

3 Hadice s proudnicí, která vibracemi simuluje průtok vody

4 Oblek je vybaven tepelnými prvky, které simulují žár podle blízkosti k ohni

Aplikace pro VR FLAIM: Letadlo může hořet na letištní ploše, v městské zástavbě, mohou z něj vytékat nebezpečné látky a tak podobně •  FLAIM Systems

Virtuální realita slouží také záchranným jednotkám a bezpečnostním složkám. Programy pro simulaci krizových podmínek používají policisté a hasiči. Například v FLAIM trainer se hasiči učí, jak správně taktizovat při boji s ohněm v nejrůznějších prostředích. Pakliže potřebují být hasiči připravení na krocení požáru letadla, je simulace podmínek v realitě organizačně náročné a drahé. Oproti tomu ve virtuální realitě je možné nasimulovat situaci v jakémkoliv prostředí. Letadlo může hořet na letištní ploše, v městské zástavbě, mohou z něj vytékat nebezpečné látky a tak podobně. Největším tahákem podobných programů je především fotorealistické zpracování, které znásobuje pocit ze skutečného zásahu.

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Jak technologie a internet změnily Vánoce

Jak technologie a internet změnily Vánoce

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

 

Články odjinud