Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě

Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě
Sdílej
 
Interaktivní zvuková mapa je jedinečnou symfonií zvuků z přírody po celém světě. Desítky nahrávek vás virtuálně zavedou do lesů od Madagaskaru po Indonésii, Kanadu, Chile i do české Rusavy. Na zvukovou mapu můžete přispět svou nahrávkou z přírody i vy. A jestli zrovna nemáte plán na víkend, tak hurá do lesa za zajímavými zvuky.

 

Jak zní vodopád v Chile, když prší v lese v africké Ghaně nebo je noc v pralese v Panamě? Jaké zvuky vydávají lemuři na Madagaskaru, giboni na Borneu, jak zpívají ptáci na Papui-Nové Guineji? Na interaktivní mapě Sounds of the Forest – zde, najdete exotická místa i zvuky z různých lesů po Evropě.

Dnes je na mapě asi 400 zvuků z více než 50 zemí po celém světě. A nechybí ani Česko. Co uslyšíte, když se na chvíli zastavíte při svítání u nás na Rusavě?  Poznáte, kdo dělá na nahrávce nejhlasitější zvuk? A jak znějí slavíci u sousedů na Slovensku v Národní přírodní rezervaci Horný les?

Unikátní mapa

Za zvukovou mapou stojí organizátoři festivalu umění a hudby Timber, který se každý rok rozeznívá uprostřed národního parku v Anglii. Letošní ročník ale musel být kvůli šíření COVID-19 zrušen a tak se organizátoři rozhodli vytvořit unikátní mapu zvuků nahrávek z lesů po celém světě.

Připojili se nadšenci přírody z celého světa. A můžete i vy: Svou ideálně minutovou nahrávku, která by se pak měla společně s polohou objevit na mapě, umístíte na web jednoduše přes SoundCloud.

Okno do světa: Smažená kobylka nebo morče? Muzeum nechutností a jídelníček budoucnosti

Okno do světa: Smažená kobylka nebo morče? Muzeum nechutností a jídelníček budoucnosti

Zvuky pro umění

Se shromážděnými zvuky budou pracovat umělci, kteří z nich zkomponují hudbu a bude jim inspirací pro tvorbu uměleckých děl, která představí na festivalu Timber příští rok. Hodit se můžou ale i vám. Tvoříte? Natáčíte videa? Mixujete zvuky? Knihovnu zvuků můžete použít k poslechu a své tvorbě.

A pokud jste nenašli zvuk z přírody, který by se vám hodil nebo chcete slyšet svá oblíbená zvířata, podívejte se sem. Zvuky nejrůznějších zvířat od hyeny, velblouda, vlka nebo zebry si můžete stáhnout zdarma.

Jak komunikují hyeny, vlci nebo velbloudi? Slyšet je můžete na www.freesoundeffects.com •  iStock

Aplikace na pomoc

Díky jedinečné zvukové mapě si rozšíříte své znalosti z přírodopisu i z geografie. Pokud zrovna nejste zběhlí v rozpoznávaní zvuků, které kolem sebe slyšíte v přírodě, pomůže vám aplikace Animal Sounds, kde najdete přes 100 druhů zvířat a jejich zvuků.

Seznam nejběžnějších ptáků i s fotkami a zvuky nabízí aplikace Hlasy ptáků nebo Ornithopedia Europe, kde je u každého druhu i několik hlasových projevů, od volání, varování, až po zpěv. Své znalosti si pak můžete ověřit v online hře Poznáváme hlasy ptáků.

Do přírody chytře: Poznejte a zkoumejte s aplikacemi

Do přírody chytře: Poznejte a zkoumejte s aplikacemi

Bojíte se? Nečtěte a neposlouchejte nejděsivější zvuky!

Bojíte se? Nečtěte a neposlouchejte nejděsivější zvuky!

Birdwatching 24: Ptačí mapy

Birdwatching 24: Ptačí mapy

Autor

Zuzana Šprinclová

 

Články odjinud