Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech

Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech
Sdílej
 
V battle royale zvítězíte jen v případě, že jste ten nej. Nejsilnější, nejrychlejší a nejchytřejší. Máte na to?

 

Herní režim battle royale je jako drzý kluk, který se přistěhoval do klidné městské čtvrti. Namísto toho, aby se choval slušně a tiše, začal dělat na ulicích hluk a přesvědčoval obyvatele o tom, že je nejlepší. Zkoušeli ho vyhnat, ale nedal se a poměrně rychle všem dokázal, že na jeho názorech něco je. Netrvalo dlouho a battle royale se stal nejoblíbenější herní zábavou nejen v té naší klidné čtvrti, ale rovnou po celém světě.

Fall Guys: Bláznivá soutěž o korunku zamířila do třetí sezony

Fall Guys: Bláznivá soutěž o korunku zamířila do třetí sezony

Všichni proti všem

Nejslavnější podezřelé určitě znáte: Fortnite, Apex Legends a PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG). Ve všech prožije podobný zážitek: Společně s desítkami dalších lidí se dostanete na stejné území, na kterém musíte rychle najít zbraně, vylepšit je a bojovat o život tak dlouho, dokud nepadnete. Nebo dokud na válečném poli nezůstanete jako absolutní vítěz nebo jako člen vítězného týmu. Právě takové masové zábavě ve stylu všichni proti všem se říká battle royale.

Režimu battle royale převálcoval svět zákonem silnějšího •  Pubg Corporation

Rychlé vítězství

Hry tohoto typu se objevily před pouhými několika lety a hned vzaly herní svět útokem. Hráčům se zalíbila jejich přístupnost a hlavně to, že jsou zdarma a fungují i na telefonech. Počet uživatelů stoupal prudce nahoru, a kdybychom spočítali majitele všech tří zásadních titulů, dostaneme se k více jak půl miliardě hráčů! Tak agresivní prosazení nového herního žánru snad ještě nikdo nezažil. Stejně jako vítěz v PUBG, mohou si dnes i autoři battle royale zajásat vítěznou rýmovačku: "Winner winner chicken dinner!" Nesmyslné? Ano. Zábavné? Ano!

Režimu battle royale převálcoval svět zákonem silnějšího •  Daybreak Game Company

Zeptejte se na deathmatch

Těch důvodů, proč battle royale funguje a proč se objevuje v čím dál větším počtu her (jen tento rok jich vyjde několik desítek), je samozřejmě pořádná hromada. Zábavnost vychází z tradičního multiplayeru, jaký si pamatují vaši rodiče. Schválně zkuste jejich vzpomínky na síťové hraní deathmatchů v Quake, Halo, Doom nebo Duke Nukem 3D a Counter-Strike srovnat s vaší oblíbenou battle royale. Zjistíte, že se hodně věcí změnilo.

Režimu battle royale převálcoval svět zákonem silnějšího •  Epic Games

Multiplayer 21. století

V režimu battle royale máte třeba jen jeden život. Kdo je vyřazen, ten končí a musí spustit novou herní partii. Anebo se jednou za několik minut herní plocha zmenší, což nutí hráče k neustálým přesunům. Není tu tedy prostor pro žádné "kempování", při kterém jeden hráč s odstřelovací puškou bez problému vyřídí na dálku desítky soupeřů. Battle royale se díky tomu stává nepředvídatelnou dynamickou zábavou, která vás nutí k co nejlepším výkonům.

Režimu battle royale převálcoval svět zákonem silnějšího •  Skybound Games

Složité začátky

Schválně, vzpomenete si, jak dlouho jste přežili ve své první battle royale partii? Byly to spíš sekundy nebo minuty? Tak jako tak to asi nebylo moc dlouho. S každou další partií ale přežijete o kousek déle. Naučíte se rozlišovat strategické body v krajině, místa s velkým počtem zbraní anebo lokace, na kterých pravidelně dochází k nejdrsnějším přestřelkám. Také se začínáte orientovat ve schopnostech jednotlivých zbraní a posilovacích předmětů a učíte se začínat hru na správných místech.

Režimu battle royale převálcoval svět zákonem silnějšího •  Pubg Corporation

Dívej se a hraj

Vhodným úvodem do problematiky battle royale jsou samozřejmě videa na YouTube a Twitch. V nich leží další důvody, proč jsou tyto hry tak populární – dobře se na ně dívá. Užijete si je i jako divák, který má rád napínavé situace, propracované taktizování a zasloužená vítězství. Hry s režimem battle royale zkrátka zapustily kořeny už pěkně hluboko. Za pár let na ně nejspíš budete vzpomínat stejně jako vaši rodiče na multiplayerovky svého mládí.


Přehled her s režimem battle royale

FORTNITE

Datum vydání: 2017

Počet majitelů: 200 milionů

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS, Android

Barevná a veselá stylizace pro 100 hráčů skrývá nejen boj proti ostatním, ale také rychlé stavění bunkrů a pevností na obranu před útočníky. Fortnite je momentálně v osmé sezoně. S každou novou sezonou se objevují nové předměty a geografie herního ostrova se mírně mění.

PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS

Datum vydání: 2017

Počet majitelů: 400 milionů

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One, iOS, Android

Pradědeček moderních battle royale, jedna mapa je připravena pro 100 hráčů. PUBG je graficky a obsahově nejrealističtější. Hráči si mohou vybírat mapy, na kterých budou hrát a samotné mapy jsou od autorů neustále upravovány a přidávány.

APEX LEGENDS

Datum vydání: 2018

Počet majitelů: 50 milionů

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One, iOS, Android

V Apex Legends spolu soupeří 60 lidí rozdělených na trojčlenné týmy, vítězství je tedy podmíněno sehranou spoluprací. Oproti ostatním titulům AL dává na výběr povolání se speciálními schopnostmi (teleportace, kouřová clona, detekce nepřátel atp.) a ukazuje svět pouze z pohledu hrdinů.

SURVIVIO

Datum vydání: 2018

Platforma: Windows, iOS, Android

Vysoce zábavná battle royale s několika desítkami tisíc hráčů. Jednoduchá 2D grafika poskytuje přehlednou herní plochu a neubírá nic na rychlosti a napínavosti akce. Pro hraní stačí nasměrovat internetový prohlížeč na adresu surviv.io.

PLANETSIDE ARENA

Datum vydání: vyjde 2019

Platforma: Windows

Do budoucnosti laděná battle royale pro 500 hráčů na motivy online hry PlanetSide z roku 2003. Zahrajete si jak v režimu všichni proti všem, tak v trojčlenných týmech. K dispozici budou povolání a hlavně – raketový batoh!

NOTMYCAR

Datum vydání: vyjde 2019

Platforma: Windows

Battle royale s lidskými hrdiny je prima, ale mlátička mezi ozbrojenými auty? To zní jako pořádná mela! Své auto si můžete vybavit potřebnými zbraněmi a pancéřováním, a pak hurá ohýbat nárazníky oponentům!

PAVLOV VR

Datum vydání: 2019

Platforma: Windows/VR

Majitelé brýlí HTC Vive pro virtuální realitu mohou už od minulého roku hrát střílečku Pavlov, do které letos přibude režim battle royale. Ten je připravený jen a pouze pro virtuální realitu.

MAELSTROM

Datum vydání: 2019

Platforma: Windows

Již letos dorazí na naše počítače atraktivní battle royale s pirátskými loděmi a spoustou svištících koulí z kanonů. Počet hráčů pro jednu partii je zatím stanoven na necelé dvě desítky, ale zábava to podle ukázek bude veliká!


Fortnite: Kapitola 2 - Všechno o nejoblíbenější hře současnosti

Fortnite: Kapitola 2 - Všechno o nejoblíbenější hře současnosti

Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává

Fortnite Battle Royale: Poslední zůstává

Fortnite: Top 5 českých hráčů

Fortnite: Top 5 českých hráčů

 

Články odjinud