Jaké hry hrát doma a nezbláznit se z toho? Tipy na chytré hry

Jaké hry hrát doma a nezbláznit se z toho? Tipy na chytré hry
Sdílej
 
Už máte akčních stříleček a adventur plnou hlavu? Už nevíte, co si stáhnout? Zabavte se něčím chytrým. Vybrali jsme pro vás zajímavé logické hry, které vás budou bavit i něco naučí. Tak mrkněte na naše tipy.

Baba Is You

Baba Is You je malá logická hříčka, která vyšla v minulém roce a sklidila celou řadu ocenění. Je postavená na principu, že během hraní můžete měnit pravidla. V každé úrovni najdete bloky s textem, které můžete posouvat a měnit, co se vám zachce. V každém levelu máte vždy jasně daný cíl, abyste se mohli posunout zase dál. V některých se sice na chvíli můžete zaseknout, ale jen než pochopíte, co všechno se slovy, která máte k dispozici, můžete změnit. Celkově tak můžete projít přes 200 rozdílných levelů. Ke hře je potřeba mít alespoň základní znalosti angličtiny. Česká verze Baba Is You totiž neexistuje, alespoň prozatím. Nejde ale o žádná složitá slova nebo věty. A navíc lehce a rychle může pomoci překladač.

Kerbal Space Program

Napadlo vás někdy, co všechno je potřeba udělat, aby se raketoplán dostal do vesmíru? Něco podobného si můžete vyzkoušet ve hře Kerbal Space Program. Dostanete na starost vesmírný program rasy Kerbalů. I když může na první pohled vypadat infantilně, ve skutečnosti je dost komplexní. K dispozici je trojice herních módů. První z nich je Science mód, ve kterém je vašim hlavním úkolem zkoumat nové technologie a co možná nejvíc rozšířit vědění Kerbalů. Vedle toho je tady Career mód, který slouží jako průvodce základními mechanikami hry. Postupně vás naučí, co všechno musíte udělat, aby se vaše vesmírné plavidlo odlepilo od planety a zdárně opustilo její atmosféru. Poslední z módů je Sandbox. Tady máte volnou ruku. Můžete si stavět co chcete. Omezuje vás jen vlastní fantazie a dostupné prvky pro stavbu. Není to všechno ale jen o tvoření raketoplánu. Musíte také zajistit dobře trénovanou posádku, správně určit trajektorii letu a další nezbytné věci. Pokud se vám to podaří, budete moci prozkoumat celý zdejší hvězdný systém.

Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury

Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury

The Witness

Probouzíte se sami na opuštěném ostrově. Nevíte, jak jste se sem dostali. Nikde není ani živáčka. Po chvilce průzkumu je jasné, že jediné, co na ostrově najdete, jsou desítky tabulek s hádankami. Jejich řešením postupně budete zjišťovat, o co tady vlastně jde. Stejně jako u většiny takových her jsou hádanky z počátku velmi jednoduché. Postupně se ale jejich složitost zvyšuje a přibývají nové podmínky, které musíte splnit, abyste se mohli posunout zase o tabulku dál. The Witness se nejen příjemně hraje, ale také velmi dobře vypadá. Prozkoumávat malebné krajiny je opravdu radost. Abyste se ale do některých částí ostrova dostali, musíte nejdříve vyřešit hádanky. I když se někde zaseknete, tak se většinou můžete vydat na jinou část ostrova a k rozdělané hádance se vrátit později.

Dr. Kawashima's Brain Training

Cílem této hry je pořádně potrénovat váš mozek. Dr. Kawashima vyšel za začátku roku, přitom na herním trhu není žádný nováček. Jeho první hra vyšla už v roce 2005. Od té doby se toho hodně změnilo. Kromě novinek se ale vrací i klasická cvičení. Dr. Kawashima začíná se sérií několika testů, podle kterých vyhodnotí, jaké jsou vaše vědomosti. Podle toho se odvíjí náročnost dalších úkonů, ať už jde o matematické příklady nebo úkoly zaměřené na logiku. Můžete vyzvat i dalšího hráče a porovnat, který z vás je na tom lépe. Miniher a cvičení obsahuje doktor Kawashima dostatek, takže jen tak neomrzí. Jeho jediným problémem je, že je exkluzivitou pro konzoli Nintendo Switch. Na PC ani žádné jiné platformě ho neseženete. Většina jeho prvků funguje jen díky unikátním vlastnostem Switche. Bod k dobru má na druhou stranu za to, že při koupi krabicové verze ke hře dostanete i stylus.

Ve filmu podle herního hitu Portal se proskakuje zdmi, ale není úniku

Ve filmu podle herního hitu Portal se proskakuje zdmi, ale není úniku

Portal 2

Princip Portalu 2 je naprosto jednoduchý. Pomocí zbraně jménem Portalgun si tvoříte průchody skrz stěny. Vaším úkolem je projít všechny testovací místnosti a dostat se zdárně na konec. Obtížnost se ale postupně navyšuje a do cesty se vám stále plete větší množství překážek. Rychle poznáte, že to není jen o vytvoření portálu na správném místě. Tvůrci si dobře pohrávají s fyzikou a setrvačností. I zdánlivě neřešitelná situace se tak díky chytře vymyšleným mechanikám dají zvládnout. Jen je potřeba se nejdřív zamyslet. Pokud si v Portal 2 nevíte rady, můžete se do hraní pustit i v kooperaci. Mód pro dva hráče nabízí nové výzvy a přidává další prvky hratelnosti. Ne nadarmo je Portal 2 na největší PC digitální distribuci Steam řazený mezi nejlepší kooperace všech dob. Portal má také tu výhodu, že podporuje Steam Workshop. Jednoduše si tak můžete do hry přidat další obsah, který vytvořili fanoušci a nestojí vás to ani korunu navíc.

Factorio

Factorio je záležitost pro trochu zkušenější hráče. Jedná se o budovatelskou strategii od českých tvůrců ze studia Wube Software. Jednoduše řečeno, jde o stavění a udržování továren. Nejdřív je ale potřeba natěžit suroviny a vyzkoumat technologie. Vše začíná ručním kácením dřeva, vyráběním základních mechanismů a postupně se můžete propracovat až ke složitým infrastrukturám. Překážkou vám budou nepřátelé. Jde o obyvatele zdejší planety, kterým se úplně nelíbí, že těžíte jejich zdroje. Do hraní se můžete pustit v kooperaci. Nechybí ani podpora uživatelského obsahu. Dokonce přímo ve hře najdete editor, ve kterém si sami můžete vytvořit něco nového. Jen pozor na chyby. Factorio je stále ve vývoji, takže občas můžete narazit na nějaký technický nedostatek. Podle ohlasů fanoušků jich ale rozhodně není tolik, aby vám znemožnily užít si hraní.

Tip na závěr

Pokud máte hluboko do kapsy a už vás nebaví free-to-play hry, tak zamiřte každý čtvrtek večer do Epic Games Store. Rozdávají tam totiž hry zdarma a občas to jsou velmi dobré tituly. Docela nedávno jste si tak do virtuální knihovničky mohli přidat například českou hru Kingdom Come: Deliverance a minulý rok byl v nabídce i výše zmiňovaný The Witness.

Kingdom Come: Výlet do středověku

Kingdom Come: Výlet do středověku

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Autor

Jiří Nahodil

 

Články odjinud