Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice
Sdílej
 
Pokud milujete vlaky nebo rádi budujete a hrajete si, měli byste zpozornět. Nová česká hra Mashinky totiž nedávno vstoupila do alfa verze a vy jí můžete vybudovat vlastní vlakové impérium.

 

Jan Zelený – pokud vám toto jméno nic neříká, asi byste si ho měli zapamatovat. Honza je totiž na nejlepší cestě k velkému úspěchu se svojí hrou, kterou vyvíjí již osm let! Zúročil při tom zkušenosti, které získal při spolupráci na takových peckách, jako třeba je Mafia 2 a 3. Namísto mafiánů ale ve své nové hře zpracovává vlaky, stavbu železnice a simulaci všeho, co souvisí s přepravou po kolejích.

Inspirace legendou

Transport Tycoon (1994) v moderním provedení OpenTTD •  OpenTTD

Pokud se podíváte na obrázky ze hry, určitě vám neujde, že jste něco podobného už někde viděli. Honza Zelený se totiž při tvorbě inspiroval jednou z největších a nestárnoucích legend videoherního průmyslu – Transport Tycoon. Prvním zásadním rozdílem je ovšem to, že Mashinky nesimulují dopravu obecně, ale zaměřují se pouze a jenom na vlaky. A druhý podstatný rozdíl je, že oproti dnes už starému Transport Tycoon jsou Mashinky ve 3D.

Buduj a hraj

Pokud jste už 3D budovatelské strategie hráli, jistě vám neuniklo, že oproti těm dvourozměrným jsou tak nějak méně přehledné a ten třetí rozměr je zkrátka někdy dost na obtíž. To naštěstí není případ Mashinek, kde se tomuto nemilému vedlejšímu efektu podařilo zabránit a ve hře se neztrácíte. Navíc dostanete dva hlavní režimy – herní a budovatelský. V tom herním vidíte v podstatě všechno, krajinu, vlaky, domečky, silnice, stromy a další. Když potřebujete třeba vytvořit novou trať, přepnete se jednoduše do budovatelského pohledu, ve kterém vidíte herní mapu bez vegetace a přehledně rozdělenou na čtverečky. Zároveň je lépe vidět zvlnění terénu a tedy místa, kde mohou nastat při budování trati komplikace.

Třetí rozměr

V české videohře Mashinky stavíte železniční impérium •  Jan Zelený

Ze třetího rozměru těží hra maximum, protože se můžete kdykoliv přepnout do pohledu strojvedoucího nebo cestujícího ve kterémkoliv z vašich vlaků. Můžete se tak kochat skutečně realisticky vypadající krajinou, která se samozřejmě mění s tím, jak postupují roční období. Na podzim tedy stromy žloutnou a zlátnou, v zimě najdete podél kolejí sníh a podobně.

Dřevo sem, uhlí tam

V české videohře Mashinky stavíte železniční impérium •  Jan Zelený

Pokud byste se ale jenom kochali, nic byste nevybudovali. Ze všeho nejdříve je tedy potřeba vybudovat první trať a pustit na ni vlak, aby se vám začaly sypat virtuální peníze, uhlí nebo třeba železo. Ano, peníze v Mashinkách zdaleka nejsou všechno. Pokud si třeba chcete vylepšit nádraží, aby bylo možné vykládat náklad z vlaků rychleji, potřebujete i nějaký stavební materiál. Z bankovek zkrátka jeřáb nepostavíte.

Transportování

V české videohře Mashinky stavíte železniční impérium •  Jan Zelený

A právě převážením toho, čeho je někde přebytek a jinde je po tom poptávka, si vyděláváte na lepší a výkonnější mašinky, které utáhnout více vagónků, vylepšujete vaše budovy a vytváříte dopravní spojení mezi městečky. To všechno se ale zkomplikuje v okamžiku, kdy máte tolik vlaků, že musejí začít sdílet koleje, případně nádraží. Od toho jsou ale návěstidla, se kterými se sice musíte nejdřív naučit pracovat, ale jak to zmáknete, tak vám to hodně usnadní hraní a váš dopravní systém bude fungovat jak švýcarské hodinky.

Pořád ve vývoji

V české videohře Mashinky stavíte železniční impérium •  Jan Zelený

Jak jsme psali na začátku, hra je stále ve vývoji a to je třeba mít na paměti. Vše nemusí fungovat na sto procent. Sám jsem zaznamenal občasné drobné problémy se zvukem nebo umělou inteligencí virtuálních strojvedoucích. To byly ovšem jen skutečně jen drobnosti, které nijak nekazily celkový dojem, který je velmi pozitivní. Do hry budou ještě přidány nové epochy, zatím jsou dostupné první dvě. Těšíme se i na ovládání vlaku z pohledu strojvedoucího, která bude ještě o stupeň zábavnější ve hře více hráčů. Pokud bychom však měli přeci jenom hře něco vytknout, byla by to přílišná jednoduchost – je opravdu těžké se dostat do finančních problémů nebo dokonce zbankrotovat. Na vybalancování obtížnosti je však stále ještě spousta času, my budeme Mashinky sledovat a je docela dobře možné, že s k nim ještě vrátíme.

Přečtěte si také:

Mashinky: Vláčkoviště v počítači

Mashinky: Vláčkoviště v počítači

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Výtopna Jaroměř: Železniční muzeum kuriozit

Výtopna Jaroměř: Železniční muzeum kuriozit

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Klíčová slova:
vlak, gamesy, preview, videohra, železnice, Mashinky
 

Články odjinud