Mashinky: Vláčkoviště v počítači

Mashinky: Vláčkoviště v počítači
Sdílej
 
Lokomotivy, vagony, nádražní budovy, koleje, návěští, přejezdy, továrny, strojvůdci… Do české hry se vejde celá historie železnice. 

 

Je to paráda, natáhnout si koleje od postele ke dveřím, kolem rozestavět kulisy zastávek a vesnic a vypustit mezi ně vláček na elektřinu. Víte to vy, vědí to vaši kamarádi a skoro se vsadíme, že i tatínek a dědeček sebou škubnou při pohledu na propracované vláčkoviště. A víte, co je ještě lepší? Když délku kolejí neomezují stěny vašeho pokoje, a když si můžete pořídit tolik mašinek, kolik chcete!

Simulátor podnikatele

Přesně tohle dokážou počítačové hry, kterým se říká budovatelské strategie. Neudělají z vás supervojáka bránícího planetu před vetřelci ani dobrodruha v pradávné hrobce – stanete se podnikatelem, který rozšiřuje vlastní impérium. Začnete třeba natažením nákladní železnice od pily v lese k továrně na nábytek a skončíte o pár desítek hodin později přepravou osob a zboží po celé zemi.

Kopii slavné československé 556.0 z plzeňské Škody pomohl vytvořit mašinkářský nadšenec Hračička •  Mashinky.com

Průřez historií s Mashinkami

V připravované české hře Mashinky se toho děje hodně. V roli malého podnikatele začínáte stavět první koleje mezi továrnami a městy. Píše se začátek 20. století, věk dýmu a oceli. Po kolejích jezdí parní mašiny, které jsou pomalé a moc toho neutáhnou. Postupem času je nahradíte modernějšími stroji a v závěrečné fázi hry skončíte s vozovým parkem magneticky nadnášených vlaků. Každá lokomotiva má unikátní parametry a čerpá z historických předloh, takže se před vámi bude doslova rozvíjet zjednodušená historie železnice. A nebojte, na české lokomotivy a vagonky je tu pamatováno!

Do české hry Mashinky se vejde celá historie železnice •  Mashinky.com

Jak to funguje

Do vývoje nových lokomotiv a vagonů je nutné investovat stejně jako do kapacity jednotlivých nádraží. Dokud se staráte jen o několik ušmudlaných tratí, je to celkem jednoduché. Jakmile jich budou desítky, začnou vám naskakovat vrásky z neustálého plánování spojů a kontrolování efektivity. Přece nechcete, aby se vláčkoviště zadřelo! Vývoj situace vás poučí o základních faktorech, které se podepisují na funkční dopravní ekonomice – je to třeba vzdálenost, kapacita vlaku, rychlost lokomotivy, rozlehlost nádraží a tak podobně.

Parní lokomotiva inspirovaná slavným výrobcem Baldwin na začátku hry •  Mashinky.com

Krása na pohled

Vše musí šlapat jako naolejovaný stroj. To ale neznamená, že byste se topili v záplavě tabulek a nastavování. Mashinky pamatují i na to, že hraní musí být zábavné, ne pouze plnění jednoho úkolu za druhým. Své impérium si tak můžete prohlížet i pěkně zblízka nebo se projet v jednom z vlaků jako pasažér a nechat se unášet okolní krajinou.

Do české hry Mashinky se vejde celá historie železnice •  Mashinky.com

Sám sobě šéfem

A je na co se dívat! Hru kompletně napsal Honza Zelený, programátor se zkušenostmi z komerčních hitů Mafie a DAYZ. Na Mashinkách pracuje již přes 8 let a každý rok je neustále vylepšuje. Změny probíhají na základě Honzových nápadů, ale také na doporučení od hráčů. Titul je totiž uvolněn v takzvaném předběžném přístupu pro Windows. Zájemci tedy mají možnost hrát, i když není hra ve finální podobě. Do té plánuje Honza dotlačit Mashinky již příští rok.


Open TTD

Vaši rodiče si možná ještě vzpomenou na výborné virtuální vláčkoviště Railroad Tycoon z devadesátých let minulého století. Od té doby se podobných her objevilo více, třeba Transport Tycoon, ve kterém rozšiřujete nejen železniční, ale i silniční, námořní a leteckou dopravu. Transport Tycoon byl tak úspěšný, že vznikla volně šířená varianta Open Transport Tycoon Deluxe (OpenTTD), kterou vám všemi deseti doporučujeme. K dispozici je i čeština, stahujte na www.openttd.org.


Mašinky v ABC #4: Jak jsme začínali

Mašinky v ABC #4: Jak jsme začínali

Minecraft jako Pokémon GO: Nová hra slibuje revoluci v ulicích

Minecraft jako Pokémon GO: Nová hra slibuje revoluci v ulicích

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

 

Klíčová slova:
hra, železnice, zábava, Mashinky
 

Články odjinud