MAFIA - The City of Lost Heaven

Sdílej
 
Psal se rok 1938. Do jednoho lostheavenského baru vešel muž v drahém obleku, přisedl si k detektivovi a začal vyprávět. Vyprávěl o tom, jak to vše na počátku hospodářské krize začalo. O tom, jak se z něj, obyčejného taxikáře Tommyho Angela, stal mafiánský lotr bez skrupulí. Celý tenhle příběh si prožijete v jeho kůži.

Psal se rok 1938. Do jednoho lostheavenského baru vešel muž v drahém obleku, přisedl si k detektivovi a začal vyprávět. Vyprávěl o tom, jak to vše na počátku hospodářské krize začalo. O tom, jak se z něj, obyčejného taxikáře Tommyho Angela, stal mafiánský lotr bez skrupulí. Celý tenhle příběh si prožijete v jeho kůži.

Foto
KLASICKÁ GANGSTERKA
Mafia je gangsterská automobilové hra, říznutá akcí z třetího pohledu. Čeká na vás 21 misí, ve kterých budete plnit různorodé úkoly - nejprve jen rozvážení zločinců a vybírání výpalného, později budete pašovat alkohol, čistit čtvrť od parazitujícího gangu, odstraňovat nepohodlné svědky, zkrátka provádět věci, za něž byste šli v reálném životě okamžitě sedět. Některé zdánlivě jednoduché mise se nakonec mohou velmi zkomplikovat, takže o překvapení nebude nouze. Jenže Mafia, to není jen kupa úrovní, ledabyle nasázených v řadě za sebou. Mafia se navíc pyšní kvalitním příběhem a téměř filmovou atmosférou, sugestivně popisující život ve městě ne nepodobném Chicagu třicátých let minulého století.

OPANUJTE CELÉ MĚSTO
Celá hra se odehrává v jediném městě, které, ač je relativně rozsáhlé, se nemůže velikostí rovnat městům z herní série Grand Theft Auto. To je však na druhou stranu nesporným pozitivem, protože již po několika hodinách hraní se budete ve městě velmi dobře orientovat i bez použití mapy a za nějakou dobu objevíte mnohé zkratky a boční uličky, ve kterých se můžete ztratit ostražité policii.
Jakmile se necháte naverbovat mafiánským kápem donem Salierim, získáte přístup ke stálému "rodinnému" dodavateli zbraní Vincenzovi a o váš vozový park se pak bude starat koktavý Ralph. Ten vás také bude učit krást auta, jenže postupně, takže k těm lepším z vozidel, kterými tu budete drandit, se dostanete až v pozdějších misích. Po dokončení hry získáte přístup k módům Jízda a Extrémní jízda, což je jakási obdoba Grand Theft Auta. Na rozdíl od GTA je ale v Mafii mnohem ostražitější policie - pokud v blízkosti hlídky překročíte povolenou rychlost, projedete na červenou nebo zaviníte havárii, čeká vás pokuta či v horším případě zatčení. Když na policisty spustíte palbu, budou ji bez milosti opětovat a vyhlásí pátrací akci. Ovšem s trochou cviku a znalostí zapadlých uliček policii za chvíli setřesete, a až pátrání skončí, můžete se bez obav vrátit do ulic.

HLAVNĚ DOBŘE ŘÍDIT
V Mafii budete mít možnost ovládat šedesátku automobilů - veteránů (všechny si můžete prohlédnou v in-game encyklopedii). Hra disponuje slušným fyzikálním modelem, takže se jinak jezdí bachratými taxíky s plátěnou střechou a jinak nadupanými sporťáky. Autoři se snažili dbát i na realističnost, a tak budou vaše auta reagovat na poškození praskáním skel, prohýbáním plechů a odpadáváním součástek. Illusion Softworks sice nezašli v simulaci poškození tak daleko jako autoři hry GTA 3, na druhou stranu Mafia simuluje i mnoho jiných detailů, jako je například spotřeba nebo ujeté kilometry.

MAFIA = SKVĚLÁ ČESKÁ HRA
Graficky vás Mafia dostane velice hezkými modely, grafickými efekty a nádherně zpracovanými obličeji. Hra sice obsahuje několik chybek, většinou v kolizích polygonů, což lze ale vzhledem k její komplexnosti a s odkazem na připravovaný patch tolerovat. Závěrem nezbývá říci nic víc, než že Mafia je nádherná hra, která patří na úroveň světové špičky. Určitě vás přitáhne svým propracovaným příběhem a okouzlí krásným a stylovým zpracováním. Pokud máte opravdu silný počítač, rozhodně si ji nenechte ujít.

Výrobce/Distribuce v ČR : Illusion Softworks
Minimální konfigurace : PENTIUM III nebo AMD K7, 64-128 MB RAM, Direct 3D akcelerátor s 16MB RAM