Return to Castle Wolfenstein

Sdílej
 
CO SE HRAJE

Return to Castle WolfensteinPradědečkem dnešních 3D akčních her z pohledu hlavního hrdiny byl Wolfenstein 3D. Tato hra se na PC objevila už před deseti lety a ukázala vývojářům novou cestu, jakým směrem se mají vydat. Dnešní hráči by u starého wolfensteina asi dlouho nevydrželi, na svou dobu to byl ale přímo šokující titul se skvělou atmosférou a perfektní hratelností.

V novém kabátě

Dobré tradici zůstává věrné i pokračování této hry s názvem Return to Castle Wolfenstein. Po technické stránce se sice nejedná o nic převratného, protože RtCW je postaven na enginu Quaka 3, od jehož vydání uběhlo už více než dva roky. Musím ale připomenout, že tento ověřený engine nevyužívá pouze nový wolfenstein, ale i řada jiných her. A není se třeba bát, že by takto "starý" systém snižoval kvality hry. Hned po spuštění RtCW se přesvědčíte, že prostředí i postavy ve hře vypadají úžasně realisticky. Navíc hra slušně poběží i na slabších počítačích.

Agent v zajetí

Return to Castle WolfensteinVe hře se ocitnete v kůži spojeneckého agenta Blazkovitze, který je během druhé světové války vyslán hluboko do německého vnitrozemí pro tajné dokumenty. Zde je ale dopaden a uvězněn na hradě Wolfenstein. Ke slovu se dostáváte ve chvíli, kdy agent prchá z vězeňské kobky. Musíte ukořistit nějaké zbraně a prostřílet se z hradu ven. Když se vám to povede a doručíte kýžené dokumenty svým nadřízeným, vyjde najevo, že si fašisté zahrávají s oživováním mrtvých a podobnými nebezpečnými praktikami. Vydáváte se zpátky do týlu nepřítele s novými úkoly. Je tedy zřejmé, že kromě německých vojáků různých hodností a speciálních agentek SS se utkáte i se zombiemi, démony a ve vyšších levelech i s roboty. Postupně budete plnit řadu úkolů - podíváte se nejen za kamenné zdi středověkého hradu, ale i do lesů, podzemních katakomb, moderních laboratoří či na základnu raket V2.

Zbraně

Return to Castle WolfensteinZbraně se z velké části drží historické předlohy - na krátkou vzdálenost budete většinou používat německý automat MP40, na delší pak spolehlivou mauserovku se zaměřovačem. Do akce vás vybaví i spojeneckými zbraněmi, ale vzhledem k nedostatku munice brzy přejdete k německým. Časem se vám do rukou dostane samopal s tlumičem, výsadkářská puška, ruční granáty, plamenomet, panzerfaust, ale i rotační kulomet. Bez těžších zbraní byste byli u bossů ve vyšších úrovních zcela ztraceni. Nepřátelé (i ti neslabší) jsou obdařeni slušnou umělou inteligencí, takže se před střelbou kryjí a dovedou si na vás i počíhat, což značně zvyšuje reálnost hry. Přesto není nový wolfenstein nijak extrémně těžký. Je to výborná akční hra s perfektní grafikou, různorodými misemi, poutavým příběhem a bezvadnou herní atmosférou.