Zrozen pro nebezpečí: Robot ANYmal D

Zrozen pro nebezpečí: Robot ANYmal D
Sdílej
 
Dovedete si představit, jak nebezpečná může být havárie třeba v elektrárně nebo chemickém závodě, který zpracovává extrémně nebezpečné látky? Zabránit katastrofě přitom zpravidla znamená zasáhnout co nejdříve. Pro maximální bezpečnost proto začínají technikům pomáhat roboti. Nevadí jim toxické látky, horká pára ani nedostatek kyslíku. Robotický inspektor ANYmal D má ostrozrak a umělou inteligenci.

 

Jednoho z nejslavnějších průmyslových robotů představila před čtyřmi lety švýcarská dílna ANYbotics. Nyní se model ANYmal dočkal už čtvrté generace a konečně se dostává do ostrého provozu. Jeho úkolem je procházet se chodbami a bedlivě sledovat, jestli je vše v pořádku. Jakmile zaznamená jakýkoli problém, okamžitě odešle přes internet varovný signál technikům.

Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů

Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů

Robot ANYmal se staví na nohy

Robot ANYmal chodí na čtveřici lehkých nohou. Nedosahuje sice tak vysoké rychlosti jako modely s kolečky, zato ale nemá problém vyšlápnout schody, překonat škvíry nebo se přikrčit a protáhnout úzkými koridory. I tak ale může ztratit balanc. Naštěstí se během vteřiny postaví zpět na nohy, ať už skončil v jakékoli pozici. Robot je odolný vůči prachu i vodě, a pokud ho při nehodě potřísní chemikálie, stačí ho umýt a bude zase jako nový.

Robot ANYmal D je obratný a dovede sám vstát •  Profimedia.cz

Samostatné chování

Abyste ho uvedli do provozu, stačí mu jednou ukázat správnou cestu. Robot si ji díky umělé inteligenci hned zapamatuje a začne po stejné ose provádět vlastní pochůzky. Nepotřebuje k provozu ani operátora s počítačem, bez problému se totiž zorientuje sám. Na jedno nabití vydrží v provozu 90 minut. O doplnění energie se postará rovněž svépomocí. Jakmile jeho úroveň baterie klesne na kritickou úroveň, odkráčí do nabíjecí stanice a zdřímne si. Pro delší pochůzky stačí rozmístit podél trasy několik nabíječek a robot si je ve správnou chvíli najde.

Robot ANYmal D se sám naučí trasu, na kterou pak dohlíží •  Profimedia.cz

Ostrý 4K pohled

ANYmal má v hlavě zabudovanou hloubkovou kameru. Ta v sobě ukrývá soustavu čoček a je tak schopná sledovat zároveň blízké i vzdálené objekty. Vše přitom snímá v rozlišení 4K. Díky 20× optickému zoomu může snadno spatřit milimetrové detaily, které by byly pro lidské oko absolutně nerozpoznatelné. Kvůli tomu nemusí robot zbytečně pobíhat sem a tam, ale problém identifikuje skoro na jakoukoli vzdálenost.

Robopsí doručovatelé: Pošťáci na baterky

Robopsí doručovatelé: Pošťáci na baterky

ANYmal vidí i ve tmě

Pokud dojde k výpadku elektřiny a celá budova potemní, zapne ANYmal výkonnou LED svítilnu o výkonu 3500 lumenů s dosvitem na vzdálenost až 300 metrů. Pochopitelně nechybí ani termální kamera přesně zobrazující teplotu všech předmětů v okolí od –20 do 500 °C. Dále je vybaven směrovým mikrofonem. Ten pro změnu měří akustickou hladinu hluku a zaznamenává ultrazvukové vlny. Všechny tyto pohledy a záznamy mohou živě sledovat technici. Stačí zapnout manuální ovládání a robot se promění v jejich vzdáleného průzkumníka.

Robotický had HUMRS se dokáže protáhnout úzkými štěrbinami pod vodou •  Carnegie Mellon University

Podvodní had

Sestrojit robota pro průmyslové budovy je oříšek. Ještě těžší je ale provádět inspekce pod vodou. Vědci z americké Univerzity Carnegieho–Mellonových proto sestrojili robotického hada HUMRS, který se dokáže protáhnout úzkými štěrbinami. Skládá se z modulů, takže si ho můžete sestavit podle svých potřeb – s kamerami, senzory nebo multifunkčními drapáky. Pomůže třeba při opravách potrubí na ropných vrtech. Stejně tak o něj má zájem námořnictvo, které si slibuje, že bude provádět inspekce jejich lodí. V současnosti musí po poškození plavidla tým potápěčů prozkoumat rozsah škod. Hodit do vody robota je podstatně jednodušší.

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Vědou proti ohni: Hasičům pomáhají nové chytré technologie

Vědou proti ohni: Hasičům pomáhají nové chytré technologie

Zábava pro tři umělé prsty: Robotická ruka sama hraje videohry

Zábava pro tři umělé prsty: Robotická ruka sama hraje videohry

 

Články odjinud