Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?
Sdílej
 
Policie, hasiči a záchranáři by měli mít brzy nového mechanického pomocníka. Batoh, který jim umožní na místo činu bleskově doletět.

 

 

Jetpack, tedy létající batoh máme nejvíce spojený se science fiction, kde se objevuje skoro stejně často jako mimozemšťani nebo laserové zbraně. Má to svůj důvod. Tento dopravní prostředek proslavila sci-fi povídka Armageddon 2419 A.D. od Philipa F. Nowlana již v roce 1928.

Hrdinný sci-fi letec

Hrdina povídky, letec Buck Rogers z Velké války, se podívá do 500 let vzdálené budoucnosti. Nikdo už tu nejezdí autem, ale prostě si nasadí na záda batoh a doletí, kam potřebuje. Nápad se čtenářům tak zalíbil, že Buck vydržel létat v komiksových sci-fi dobrodružstvích ještě dalších 40 let. Úspěch jetpacku mezi čtenáři zaujal ostatní tvůrce natolik, že se stal téměř povinnou součástí veškerých futuristických příběhů. Jeho realizace mimo svět fantazie ale zatím vázne. Změní to batoh z novozélandské dílny Martin?

 

Video:

Jetpack v akci

Jetpack v akci

Vyjde dvanáctý pokus?

Vynález, který firma nedávno veřejně představila, má dlouhou historii. Inženýr Glenn Martin už řadu let vymýšlí model schopný dlouhého a stabilního letu. Doposud vyvinul jedenáct experimentálních prototypů. Žádný ovšem nevzletěl jindy než při testech. Martin se proto spojil s americkou konstruktérskou dílnou Avwatch, která na zakázku sestavuje technologie pro vojenská letadla a základny. Společně představili nový prototyp. Už příští rok by se měl začít běžně prodávat a mezi zájemce patří i americké bezpečnostní služby.

Co ukrývá jetpack

Rám jetpacku je sestaven z kompozitních materiálů (kombinace dvou různých hmot, které se navzájem doplňují a posilují své přednosti). Najdete tu hlavně uhlíkové a aramidové vlákno, ale třeba i kevlar. Jádro stroje navíc drží pohromadě tzv. voština. To je materiál inspirovaný strukturou plástve ve včelím úlu, který zajišťuje vysokou pevnost a zároveň nízkou váhu. Pod kapotou jetpacku najdete spalovací motor se čtyřmi válci, objemem dvou litrů a s výkonem 200 koňských sil. 

 

Pilot je při letu zabezpečený několika pásy. Nohama ale může volně pohybovat •  martinjetpack.com

Bude to bezpečné?

Batoh řídíte pomocí dvou joysticků. Jeden ovládá výšku, druhý směr. Když oba pustíte, jetpack se ve vzduchu zastaví. Jednoduchý displej zobrazuje výšku, rychlost, stav paliva a další základní údaje. Jetpack vydrží ve vzduchu zhruba 30 minut. Není to tedy mašina na dlouhé lety, ale na bleskové přesuny bohatě stačí. Velkou otázkou je samozřejmě bezpečnost. Pád i z malé výšky zde může znamenat v lepším případě těžké zranění. Pakliže dojde k havárii, lze využít záchranný padák. Tvůrci jsou dokonce přesvědčení, že osobní létací batoh je bezpečnější než malé helikoptéry. Zda je to pravda, na to odpoví teprve praxe. A my doufáme, že se jí dočkáme co nejdřív!

 

Franky Zapata plní sny o létajícím skateboardu

Franky Zapata plní sny o létajícím skateboardu

Podivný vynález: Jetovator je zmutovaná vodní motorka

Podivný vynález: Jetovator je zmutovaná vodní motorka

Moderní vynález: Létající strašák ptáků

Moderní vynález: Létající strašák ptáků

Raketový batoh skutečností

Raketový batoh skutečností

Klíčová slova:
vynalez, moderni, jetpack
 

Články odjinud