Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století
Sdílej
 
Robotické exoskelety z vás udělají neporazitelného bojovníka s nadpřirozenou silou a velkou odolností. A jejich doba právě přichází.

Exoskelet je slovo z biologie. Označuje pevnou vnější schránku bezobratlých živočichů, která podporuje tělo a nahrazuje vnitřní kostru, jakou má například člověk. Převzali jej ale konstruktéři, kteří se zabývají vývojem robotických obleků pro člověka. Hovoří se o nich už dlouho, ale donedávna šlo hlavně o představy patřící do škatulky vizí a sci-fi. Až v posledních letech se objevují první funkční modely exoskeletů.

Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti

Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti

Oblek nebo robot?

Exoskelety někdy vypadají jako pomůcka pro handicapované, jindy jako robot. Jak je tedy od plnohodnotného robota rozlišit? Je to jednoduché – robot operuje samostatně, zatímco exoskelet je vždy jen nástrojem pro člověka, který jej řídí. Reaguje na pohyby svého pilota a zlepšuje jeho fyzické schopnosti. Není tedy divu, že o ně mají zájem armády po celém světě. Jak nás už od dob řeckého hrdiny Achillea přesvědčují knížky a filmy, mít ve svých řadách supervojáka se vždycky hodí. A co všechno vnější robokostry v současnosti dovedou? Budete zírat!

 

Land Walker •  archiv vývojářů

 

Ozbrojená mecha

Sakakibara-Kikai Land Walker

Pokud patříte mezi hráče, kteří napjatě očekávají hru Titanfall, Land Walker vás jistě nadchne. Je to totiž opravdová, plně ovladatelná mecha (exoskelet o velikosti robota)! Sestrojili ji v japonské robodílně Sakakibara-Kikai. Je vysoká 3,4 metru a váží jednu tunu. Přestože má pohyblivé nohy, umí se zatím pohybovat jen na kolečkách zabudovaných v roboploskách. Její rychlost není nijak úžasná, chodí rychlostí 1,5 km/h, ale to prý půjde vylepšit silnějším motorem. Stroj posouváte dopředu či dozadu nohama, rukama ovládáte zabudované zbraně. Najdete tu rotační kulomet a pušku, které střílejí gumovými projektily.   Land Walker má totiž sloužit jako demonstrace možností dnešních technologií ve světa mecha robotů. Pokud se ale nápad uchytí, je možné, že gumové projektily vystřídají ostré náboje a šouravou chůzi nedostižitelný běh.

 

Talos •  archiv vývojářů

Supervoják

US Army TALOS

TALOS je zkratka pro Tactical Assault Light Operator Suit (Lehký útočný taktický ovladatelný oblek). Jeho nejunikátnější vlastností bude tekutost. Vědci z proslulé univerzity MIT totiž vyvíjejí zbroj vytvořenou z magnetoreologické kapaliny. To je tekutina, která se při zvýšeném magnetickém poli během milisekundy přemění do pevného skupenství. Jednoduše řečeno to znamená, že ve chvíli, kdy se k tělu vojáka přiblíží kulka nebo nárazová vlna, se zbroj okamžitě promění v neprorazitelnou schránku. Z vnitřní strany, kde se zbroj dotýká kůže, budou umístěny senzory snímající tělesnou teplotu, tep srdce, pozici těla a případně stupeň dehydratace. Součástí systému TALOS budou i brýle s rozšířenou realitou a dokonce se uvažuje o tom, že k němu bude patřit i asistenční robot, doprovázející vojáka. Tady už půjde o víc než jen o exoskelet – o komplexní bojový systém. Ještě si na něj ale počkáme, vývoj má být ukončen až v roce 2018.

 

XOS •  archiv vývojářů

Rambo nástavec

Raytheon XOS 2

Americká korporace Raytheon je jedním z největších světových výrobců armádní techniky. Poslední roky experimentuje právě s exoskelety. Poslední model jménem XOS 2 má za úkol zvýšit vaši sílu a odolnost. Testy ukázaly, že s ním můžete několiksetkrát po sobě zvednout stokilové závaží, aniž byste se unavili. Nebo bez problémů pěstí rozštípnete osm centimetrů tlustý kus dřeva. XOS 2 je ale zároveň dostatečně mobilní na to, aby s ním šly bez problému sejít schody, hrát fotbal nebo trénovat s hruškou (malým boxovacím pytlem). Raytheon uvádí, že s oblekem dokáže člověk vykonat až trojnásobek práce, aniž by ho to stálo extra úsilí. Exoskelet pohání externí spalovací motor, který je zatím největší překážkou ve vývoji obleku. Všechny jeho funkce už běží bez problému, ale vymyslet systém, který sníží energetickou spotřebu exoskeletu, bude ještě chvíli trvat.

 

Warrior Web •  archiv vývojářů

Robotické podvlíkačky

DARPA Warrior Web

Vojáci v polních podmínkách často nosí na zádech několik desítek kilogramů zátěže. Zvlášť v obtížném terénu to pro ně znamená neustále bojovat s únavou a rizikem zranění – třeba vyvrknutého kotníku. Program Warrior Web má za úkol vytvořit mechanickou oporu, která přenášení nákladu usnadní. Půjde o lehký a poddajný návlek, který si obléknete pod kalhoty. Vlastně takové robotické podvlíkačky. Voják se v nich bude moci pohybovat v plném rozsahu, exoskelet by se měl zpevňovat jen ve chvílích, kdy je to potřeba. Měl by tak spotřebovávat minimum energie, takže ani baterie by neměly představovat velkou zátěž navíc. Letos končí teoretická fáze vývoje a začíná samotná konstrukce exoskeletu. Definitivní verzi bychom měli spatřit za dva roky. 

 

HULC •  archiv vývojářů

Instantní vzpěrač

Lockheed Martin HULC

Zkratka HULC znamená Human Universal Load Carrier, tedy Univerzální lidský nosič nákladu. Exoskelet má sloužit jako pomocník pro zásobovací jednotky v armádě, které neustále operují s těžkým nákladem. Systém unese až 90 kg nákladu. Ovládá se pomocí senzorů, které registrují vaši chůzi a podle toho pohybují mechanickými klouby. Chůze by tedy měla být zcela přirozená. Zvládne kráčet rychlostí až 4,5 km/h a v případě potřeby i zasprintovat rychlostí 16 km/h. Exoskelet je flexibilní a není problém s ním dělat dřepy nebo se plazit po zemi. Obrovskou předností obleku HULC je to, že na rozdíl od ostatních nemá problém se zdrojem energie. Je nabíjecí, a díky efektivnímu hydraulickému systému vydrží na jedno nabití pracovat až čtyři dny.

Exoskelety: Obleky pro supersílu

Exoskelety: Obleky pro supersílu

Geniální upgrade: Nejlepší kostým všech = robot

Geniální upgrade: Nejlepší kostým všech = robot

Skutečný oblek pro superhrdiny zvedá desítky kil jako peříčko

Skutečný oblek pro superhrdiny zvedá desítky kil jako peříčko

Klíčová slova:
robot, exoskeleton
 

Články odjinud