Zemědělec s vrtulemi: Dron pohlídá les a ošetří pole

Zemědělec s vrtulemi: Dron pohlídá les a ošetří pole
Sdílej
 
O praktickém nasazení dronů do pracovního života se nejen mluví – někteří profesionálové s létajícími pomocníky již běžně pracují. Nový zemědělec s vrtulemi ohlídá les a ošetří pole.

Drony, tedy malé bezpilotní letouny, zažívají v posledních zhruba pěti letech obrovský rozvoj. Některé dovedou kontrolovat vysoké stavby nebo dokonce zjišťovat, jak je na tom kondice rostlin. Možná vám to zní jako příběh z říše snů, ale specializovaný dron skutečně dovede zjistit, kterou rostlinu je nutné zalít nebo která potřebuje hnojivo či kterou trápí plevel. Odplevelit ji sice nedovede, ale i tak jde o velice užitečného pomocníka na poli nebo v lese.

Létající doktor dron

„Na jednom dronu může být více senzorů, takže může vzniknout 2D mapa, ale také 3D model. Dron s termovizí dovede udělat teplotní mapu pozemku a ušetřit stále cennější vodu pro zalévání,“ řekl pro ABC expert na drony Jaroslav Řešátko, který v Česku zastupuje světově nejprodávanější značku dronů DJI.

Dalším velice zajímavým úkolem pro drony je zjišťování stavu rostlin. „Dron s multispektrální kamerou ukáže kondici rostlin. Kamera měří na základě odrazivosti množství chlorofylu obsaženého v rostlinách,“ říká Jaroslav Řešátko.

Definice pole

Drony je možné využívat na menších, ale i větších pozemcích. Trasu vytyčíte buď tak, že daný úsek projdete (a vznikne čtverec nebo obdélník), případně můžete využít satelitní data a danou velikost „naklikat“ na počítači, aniž byste museli po pozemku chodit. Samozřejmostí je, že namapované trasy lze uložit a použít příště.

Drony monitoruji stav a zajišťují kvalitu úrody •  Jiří Vacek

Možná si říkáte, že nasazení dronu se vyplatí jen na menší pozemky. Pokud ovšem letí v dostatečné výšce – zhruba 100 metrů nad zemí – dovede během řádově minut bez problémů snímkovat i obrovské 500 hektarové pozemky. Je však pravdou, že samotná aplikace například postřiku je vhodnější pro menší a středně velké lány. Například výrobce DJI uvádí, že postřik jednoho zemědělského dronu „obhospodaří“ během osmihodinové doby 32 hektarů půdy.

Blízké průlety

Dron zemědělcům přinese přesná data, která by jinak získávali velice obtížně. Výsledky posoudí agronom, který daný půdní blok dobře zná a rozhodne, co dál. Díky malému bezpilotnímu letounu lze přípravky aplikovat přesně na tom místě, kde je to potřeba. Dron totiž létá nad rostlinami velmi nízko.

To práškovací letadla opravdu nezvládnou, zde se hnojivo nebo postřik proti škůdcům roznáší na velké plochy. Zemědělský dron obsahuje zásobník na granule či chemický postřik (obvykle 10–40 litrů), které během letu v malých dávkách „vypouští“ na pole či lesní plochu.

Dron lepší psa

Drony jsou mimořádně užitečné při hledání srnčat při senoseči. Mláďata jsou totiž často schovaná a jejich vyhánění psy není tak efektivní jako vyhledání pomocí termokamery. Srnčata či jiná zvěř ukrytá v polích je na kameře díky vyzařování tepla okamžitě vidět coby červený bod a díky tomu lze zvířata zachránit.

Video se připravuje ...

České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě • Zdroj: Pavel Dobrovský

Drony pomáhají i lesníkům, kteří zejména v posledních letech bojují s kůrovcem. Dron zmapuje a označí nemocné stromy na velkých územích doslova za pár minut. Za půl hodiny je možné zkontrolovat 200 hektarů lesa.

Další využití dronů:

Nejčastěji drony využívají stavební firmy při průzkumu, mapování a zaměřování nových pozemků a staveb. Důležitým pomocníkem se drony staly i pro těžařské společnosti (nafta, plyn) nebo pro provozovatele telekomunikačních technologií.

S drony mohou jednoduše a rychle udělat obhlídku vysokých stožárů nebo spodních částí těžařských plošin či dlouhého vedení. Častou pomoc u dronů hledají také filmaři při natáčení netradičních záběrů do filmů a reklam.

Internet věcí: Haló, tady dron! IoT hlídá, aby se nesrazily

Internet věcí: Haló, tady dron! IoT hlídá, aby se nesrazily

ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě

ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě

Nebeští zahradníci: Jak pomáhají drony naší přírodě?

Nebeští zahradníci: Jak pomáhají drony naší přírodě?

 
 

Články odjinud