Oko do budoucnosti: Muzeum v Dubaji ukazuje svět, jaký bude za 50 let

Oko do budoucnosti: Muzeum v Dubaji ukazuje svět, jaký bude za 50 let
Sdílej
 
Architektonická kuriozita má do fasády vyřezána slova naděje. Uvnitř mění návštěvníky v astronauty a ekology. Muzeum v Dubaji ukazuje svět, jaký bude za 50 let.

Pozoruhodné Muzeum budoucnosti zdobí od letoška metropoli Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Zvenčí připomíná oko. Je to zcela záměrné. Architekti tím naznačují, že jde o pohled do světa poznání, který čeká uvnitř. Po obvodu struktury jsou napsané věty, které odkazují k hodnotě předávání informací a lidského úsilí o lepší svět, například: „Nežijeme sto let, naše práce však může přežívat stovky let.“

Jak se bude žít v budoucnosti

Stavba Muzea budoucnosti byla dokončena letos v únoru. Expozice se věnují nejmodernější vědě, ekologii i všednímu životu příštích generací. Představují naši společnost a planetu, jak by mohly vypadat v nepříliš vzdálené budoucnosti za padesát let.

Každé ze sedmi pater se snaží předpovědět, jak se člověk v nadcházejících dekádách postará o životní prostředí, jak daleko se podívá do vesmíru nebo jak mu věda a technika zpříjemní běžný život. Své místo mají na výstavě roboti, umělá inteligence, kosmická loď nebo digitálně vytvořený amazonský prales.

Interaktivní muzeum

Část muzejních sbírek je interaktivní. Snaží se zaujmout všechny lidské smysly. Přímo hypnotické zážitky slibují futuristické lázně „Al Waha“. Stimulují lidskou duši a představivost. Ve speciálních místnostech získá návštěvník dojem, jako by například kráčel v pouštním písku, anebo ho naopak zalévala voda. Iluze vzniká souhrou světel a zvuků a dovoluje v muzeu i meditovat. Mnohem živěji je v patře věnovanému dětem s pestrobarevným světem rébusů a her.

Muzeum budoucnosti sedí na zeleném kopci v centru Dubaje •  Killa Design, Museum of the Future LL

78 metrů pokroku

Možná vůbec nejzajímavějším exponátem je samotná budova muzea. Spojené arabské emiráty za ni utratily bezmála 11 miliard korun a výsledkem je stavba, která se sice krčí mezi dubajskými mrakodrapy (vysoká je „pouhých“ 78 metrů), ale i tak svou nezaměnitelnou architekturou vyčnívá do širokého okolí. Do dálky září její prstencovitá konstrukce tvořená hliníkem, nerezovou ocelí a sklem. Muzeum bylo postaveno podle mezinárodních norem LEED, které definují stavební postupy a funkce pro zodpovědnou a udržitelnou architekturu.

Komu se nechce do schodů, toho svezou kapslovité výtahy s panoramatickým výhledem na Dubaj •  Killa Design, Museum of the Future LL

Vlastní báseň i elektrárna

Technické řešení stavby předpovídá možnou budoucí architekturu veřejných budov i pokrok ve stavebnictví. Budova je doslova napěchovaná futuristickou technologií a moderními materiály, některé části dokonce vznikly 3D tiskem a jiné navrhla umělá inteligence. Návrháři z jejích nápadů vybrali ty stavebně i energeticky nejméně náročné.

Fasáda muzea je unikátní i výtvarnými doplňky. Do obložení je totiž obřím krasopisem (kaligrafií) vyryta arabská báseň, která v noci svítí ven i do interiéru, kde se verše opakují na stěnách a stropech. Pro kompletní osvětlení využívá muzeum vlastní solární elektrárnu.

Muzeum nemá žádné sloupy, spoléhá na síť 2400 ocelových trubek •  Killa Design, Museum of the Future LL

Dubajský architekt

Podle autora projektu Shauna Killy nebylo nic ponecháno náhodě. Travnatý kopec reprezentuje tradice a kořeny civilizace. Hlavní budova představuje lidstvo s jeho důvtipem a schopnosti tvořit. A konečně oko – prázdný prostor uprostřed stavby – symbolizuje dosud nepopsanou budoucnost, do které se lidstvo i svět mohou podívat.

„Lidé, kteří hledají nové obzory a myšlenky, nás směrují k lepší budoucnosti,“ říká architekt Killa. V Dubaji už navrhl například dvojici „roztančených“ mrakodrapů Aykon Twin Towers nebo Kancelář budoucnosti – první plně funkční stavbu z 3D tiskárny na světě.


Knihovna DNA

Muzeum budoucnosti v Dubaji zahrnuje expozici věnovanou přírodě. V prosklených vitrínách takzvané DNA knihovny trůní působivě aranžovaná sbírka dvou a půl tisíce živočišných druhů. Návštěvníci mohou poznat nejrůznější savce, kroužkovce nebo měkkýše. Některé druhy živočichů si mohou v digitální podobě odnést do zóny zvané Léčebná laboratoř, kde se o nich dozví podrobnější informace. Součástí přírodní výstavy je i počítačová iluze Amazonského deštného pralesa.

Přistáli mimozemšťani? Obří prstenec má obklopit nejvyšší mrakodrap světa

Přistáli mimozemšťani? Obří prstenec má obklopit nejvyšší mrakodrap světa

Muzeum snů: Okna do pravěku se otevřela v Národním

Muzeum snů: Okna do pravěku se otevřela v Národním

Dinosauria Muzeum Prague: Skutečná cesta do pravěku

Dinosauria Muzeum Prague: Skutečná cesta do pravěku

 

Články odjinud