Přistáli mimozemšťani? Obří prstenec má obklopit nejvyšší mrakodrap světa

Přistáli mimozemšťani? Obří prstenec má obklopit nejvyšší mrakodrap světa
Sdílej
 
Možná právě takhle si představujete přistání mimozemšťanů na Zemi. Obří kruhový objekt, který obklopil světoznámý mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji ale není vesmírná loď. Je to architektonická studie budovy, která by mohla změnit panorama známé arabské metropole.

Mrakodrap Burdž Chalífa z města Dubaj ve Spojených arabských emirátech je se svými 829 metry nejvyšší stavbou světa. Nový futuristický prstenec zvaný Downtown Circle (centrální kruh) se kolem něj obtáčí ve výšce 550 metrů. Sám o sobě tak patří mezi nejvyšší budovy na planetě. Zatím ale jen na obrázcích, je to designová studie.

Burdž Chalífa: Život v oblacích

Pokud by unikátní kruhová stavba na mrakodrapu Burdž Chalífa v Dubaji opravdu vznikla tak, jak je navrhována, nabídla by doslova bydlení v oblacích. A k tomu kanceláře, nákupní střediska, zábavu i kulturní vyžití. Bylo by to vlastně takové městečko nad městem, o což šlo návrhářům především. Unikátní prstenec navrhla architektonická kancelář ZNera Space a graficky ho zpracovalo studio Pictown ze sousedního Slovenska, které působí celosvětově.

Podle návrhu měří kruhová stavba po svém obvodu (kolem dokola) rovné tři kilometry. Rozdělena je do pěti podlaží a najde se v ní místo i pro veřejný park. Zahrada zvaná Skypark má oplývat tropickou vegetací, ovocnými stromy, mnoha druhy okrasných květin a dokonce vodopádem. Zelené plíce futuristickou budovu zkrášlí a zároveň v ní osvěží vzduch. Mohlo by se tam pěstovat i ovoce a zelenina.

Vlakem kolem dokola

Unikátní prstenec láká k procházkám podél oken s úžasným výhledem na Dubaj. Na delší vzdálenost by však lidé mohli cestovat po speciální železnici v podobě gondol zavěšených na konstrukci stavby. Vagóny by mohly svištět rychlostí až 100 kilometrů za hodinu. Spojení s vnějším světem mají zajistit výtahy a přistávací plochy pro vrtulníky a drony.

Prstenec Downtown Circle stojí na pěti gigantických pilířích ve výšce 550 metrů nad zemí •  Pictown

Aby byl visutý komplex energeticky alespoň částečně soběstačný, má být vybaven solárními panely a sběrači dešťové vody. Zároveň v něm nemají chybět systémy na ukládání uhlíku a filtry znečištění. Díky tomu by mohla být budova šetrná k životnímu prostředí.

Z ulice rovnou do nebe

Arabská metropole Dubaj proslula jako světové centrum experimentální architektury. Na území města s 2,7 miliony obyvatel (dvě Prahy a Olomouc dohromady), se nachází celá řada unikátních budov a designových kuriozit. Mezi ty nejnovější a zároveň nejpozoruhodnější patří letos otevřené Muzeum budoucnosti, které svým tvarem připomíná obří oko.

Downtown Circle vypadá jako loď mimozemšťanů. Stavba by mohla vyrůst v Dubaji ve Spojených arabských emirátech •  Pictown

V Dubaji se také nachází nejluxusnější hotel světa Burdž Al Arab ve tvaru plachetnice, krytá sjezdovka pro lyžaře nebo největší ruské kolo na světě s výškou 210 metrů. Ne všechny odvážné projekty se ale nakonec ve městě realizují a Downtown Circle je zatím ve fázi pouhého konceptu, tedy architektonické představy, která vybízí k zamyšlení nad životem ve velkoměstech budoucnosti.

Kdy bude stát Downtown Circle?

Není zatím jisté, kdy nebo zda vůbec se Downtown Circle postaví. Nabízí však jeden z pohledů na budoucnost bydlení ve světových metropolích, která trpí přelidněním, zhuštěnou zástavbou a znečištěním.

Takzvaná vertikální (vyvýšená) stavba, jako je právě dubajský prstenec, rozvíjí myšlenku města ve městě, které lidem dovolí žít prakticky v novém patře životního prostředí a to s dostupností všech základních služeb, které jinak nabízí město pod nimi. Životu ve městech by visuté komplexy mohly ulevit podobně jako metro silniční dopravě.

Maják nad Ostravou: Mrakodrap Ostrava Tower

Maják nad Ostravou: Mrakodrap Ostrava Tower

Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa

Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa

Mrakodrap a farma v jednom

Mrakodrap a farma v jednom

 

Články odjinud