Dinosauria Muzeum Prague: Skutečná cesta do pravěku

Dinosauria Muzeum Prague: Skutečná cesta do pravěku
Sdílej
 
Česká republika není zrovna dinosauří velmoc, nálezů je ve skutečnosti jen pár. Letos naštěstí přišel zvrat: otevření Dinosauria Muzeum Prague u pražského letiště. Jeho návštěva je jako skutečná cesta doi pravěku. Originální dinosauří kostry, věrohodné modely a ultra moderně pojatá výstava. Opravdu nevíme, co víc bychom si ještě přáli! Mrkněte na videa.

Nic proti českým muzeím – mají úžasné sbírky všeho možného, které mnohdy umí i skvěle prezentovat. Jedna věc jim ale chyběla. Dinosauři. Což samozřejmě má svou logiku, Česká republika není zrovna dinosauří velmoc, nálezů je ve skutečnosti jen pár a k parádní kompletní kostře mají dost daleko. Letos na podzim naštěstí pro nás, kdo mají druhohorní plazy rádi, přichází zvrat: otevření Dinosauria Muzeum Prague u pražského letiště.

Dinosauří revoluce: Jak se měnil pohled na druhohorní plazy

Dinosauří revoluce: Jak se měnil pohled na druhohorní plazy

Opravdu moderní muzeum

Oficiální datum otevření bylo 4. října, ábíčko ale mělo možnost navštívit Dinosaurii (www.dinosauria.cz) o pár dnů dříve. Je to opravdu zážitek. Kostry i modely jsou nádherné a interaktivní expozice, v níž nechybí virtuální realita, kinosálek a dinosauří univerzita, je vysoce moderní a esteticky působivá. Ostatně podívejte se na fotky.

Součástí muzea, které je soukromé a o kterém jeho majitel říká, že boří zažité představy o muzeu, jsou i dvě tradičnější, ale stále velmi atraktivní expozice: Sbírka víc než 6 tisíc minerálů a zkamenělin a galerie věnovaná českým umělcům, kteří se „zapletli“ s dinosaury. Najdete tu výtvarníky Zdeňka Buriana a Jana Sováka i Karla Zemana s jeho slavným filmem Cesta do pravěku.

Dinosaurus? Jen blok sádry

Při komentované prohlídce muzea nás provázel zdejší hlavní paleontolog Štěpán Pícha. Kromě informací o jednotlivých exponátech, které si můžete přečíst dále, nás zaujal způsob, jakým muzeum k fosiliím přišlo.

Kostru druhohorního plaza si můžete koupit v aukci. Obvyklé je to zejména v USA, kde se jich nachází hodně a ne všechny jsou vědecky cenné. Pokud patří nějakému dobře známému druhu, není důvod ji neprodat do soukromých rukou. Nepředstavujte si ale, že vám přivezou na jednotlivé kosti rozloženou dinosauří kostru. To, co dostanete, bude obrovský blok sádry.

Kostra s překvapením

Když paleontologové na nalezišti provedou základní výzkum, zalijí odhalenou kostru do sádry, aby ji ochránili před poškozením. Vy si takový blok koupíte, a co s ním uděláte dál, je vaše věc – prodejce pouze zaručuje, že v bloku sádry je přesně ten druh dinosaura, který jste si zaplatili.

Při naší návštěvě ještě probíhala instalace kostry diplodoka •  Anna Šolcová

Z toho vyplývají dvě věci. Za prvé, že vás čeká dost práce s preparací dinosauřích kostí. A za druhé, že překvapení nejsou vyloučena. Stává se, že kromě toho, co jste koupili, dostanete i něco dalšího. Třeba kost úplně jiného druhu či exempláře, která dříve nebyla vidět. Nebo bude zrovna ta vaše kostra něčím jedinečná. Nebo zjistíte, že možná máte docela nový druh.

Moderní „Dinosauří univerzita“ Dinosauria vás atraktivně provede věkem druhohorních plazů •  Dinosauria

Jsme v muzeu, takže nesahat, ale…

Ke všem z těchto tří možností při přípravě expozice v Dinosauria Muzeum Prague došlo: Triceratops má jedinečné poranění. Mosasauři jsou možná zbrusu nový druh a v bloku sádry s diplokokem se našla jedna kost z končetiny navíc, která patří jinému druhu. Díky tomu máte jedinečnou šanci dotknout se něčeho, co skutečně pochází z druhohor. Na sestavené kostry se samozřejmě sahat nesmí. Ale tuhle jednu kost si můžete i pohladit.

Cesta do pravěku: Jurský park vašich prarodičů

Cesta do pravěku: Jurský park vašich prarodičů

Triceratops horridus „Trik“

Působivá kostra vystavená v Dinosauriu patří samci, jednomu z největších a nejzachovalejších triceratopsů •  Dinosauria

Působivá kostra patří samci, jednomu z největších a nejzachovalejších triceratopsů, jací kdy byli objeveni – kostra je kompletní ze 70 %. 8 metrů dlouhý Trik prožil dlouhý život před 66 miliony lety. Během něj se dokázal zotavit i z poranění hlavy, které s největší pravděpodobností utrpěl v boji s vzrostlým tyranosaurem. Vykousnutý otvor v Trikově kostěném límci totiž nejlépe odpovídá právě tvaru tyranosauřích čelistí. Rekonstrukci souboje těch dvou můžete na vlastní oči vidět v rozšířené realitě.

Mosasaurus sp. „Max & Sam“

66 milionů let stará dvojice desetimetrových mořských ještěrů mosasaurů •  Anna Šolcová

66 milionů let stará dvojice desetimetrových mořských ještěrů mosasaurů přišla jako balíček plný překvapení: Jeden z nich má ve spodní čelisti stopy po kousnutí jiným predátorem a oba dva možná patří k úplně novému druhu. Na konečný verdikt si ale budeme muset ještě počkat. A konečně kromě samotných mosasaurů muzeum při preparaci získalo i pěkný vzorek pestré potravy, kterou se ti dva živili.

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

Diplodocus carnegii „Diana“

Největším exemplářem Dinosauria Muzeum Prague je 24 metrů dlouhý a 154 milionů let starý diplodokus •  Anna Šolcová

Největším exemplářem Dinosauria Muzeum Prague je 24 metrů dlouhý a 154 milionů let starý diplodokus. Je originální z víc než 90 %, kromě lebky je v kostře téměř vše původní. Že chybí právě lebka, není nic divného. Žádná, která by patřila právě diplokokovi, totiž zatím nebyla nalezena. Známe však lebky příbuzných druhů, na jejichž základě vznikla i tato rekonstrukce.

Tyrannosaurus rex „Karl“

Model 66 milionů let starého tyranosaura slouží i jako místo pro selfiečka •  Anna Šolcová

Ne, tohle není žádný „plasťáček“. Jedná se o snad nejpokročilejší anatomický model, jaký může nějaký dinosaurus vůbec mít. Je 12 metrů dlouhý a velmi detailně (všimněte si třeba toho, že poněkud slintá) vypracovaný do pozice, kterou určitě budeme vídat na množství selfíček. Což ostatně muzeum zamýšlelo, protože model 66 milionů let starého tyranosaura slouží i jako místo pro selfiečka.

Quetzalcoatlus northropi „Quetzi“

Ptakoještěr kvecalkoatlus byl jedním z největších létajících tvorů všech dob •  Anna Šolcová

Monumentální je i anatomický model, který představuje jednoho z největších létajících tvorů všech dob. Ptakoještěr kvecalkoatlus měl rozpětí křídel jako malé letadlo, a když se posadil na zem, byl vysoký asi jako žirafa. Biomechanika jeho vzletu – jinými slovy, jak se něco tak velkého dokázalo odlepit od země – je stále tak trochu záhada. Letos však vědci přišli s teorií, že ve své době před 66 miliony lety byl kvecalkoatlus mezikontinentálním letcem, který na jeden zátah uletěl i pár tisíc kilometrů.


DINOSAURIA MUSEUM PRAGUE najdete v nákupním centru POP Airport u pražského letiště. Otevřeno je denně od 10:00 do 20:00. 

Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka

Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka

Muzeum snů: Okna do pravěku se otevřela v Národním

Muzeum snů: Okna do pravěku se otevřela v Národním

Vládli by nám dinosauři - Jak asteroid zachránil lidstvo

Vládli by nám dinosauři - Jak asteroid zachránil lidstvo

 

Články odjinud