Chytří pomocníci: Umělá inteligence pro každého

Chytří pomocníci: Umělá inteligence pro každého
Sdílej
 
Svou vlastní písničku, kresbu nebo povídku teď může vytvořit úplně kdokoliv. Stačí k tomu pár minut u počítače či telefonu. Umělá inteligence chytře pomůže každému.

Umělá inteligence (UI) urazila od chvíle, kdy jsme v ABC 10/2022 psali o generátoru obrázků DALL·E, neuvěřitelnou cestu. Nové způsoby využití neuronových sítí a počítačů s obrovským výpočetním výkonem se objevují téměř každý den.

Důležité je i to, že zatímco ještě loni byla většina těchto nástrojů dostupná jen výzkumným institucím nebo firmám s milionovými příjmy, nyní se postupně otevírají běžným uživatelům. Spoustu z nich si tak můžete vyzkoušet sami. Generování věrohodných uměleckých děl i nadále vyžaduje velké výpočetní kapacity, proto jsou některé aplikace zpoplatněné, případně nabízejí různé zkušební verze zdarma.

Autor tohoto textu jako kosmonaut, anime postava, rocková hvězda, faraon, kyborg, viking, šaman a éterická bytost. Všechny avatary byly vytvořeny pomocí mobilní aplikace Lensa •  Lensa

Nevýhody umělé inteligence

Dynamický rozvoj UI pomocníků postavených na bázi strojového učení s sebou ale přináší i špatné věci. Stěžují si zejména grafici a kreslíři, protože právě jejich původní díla slouží jako „krmivo“ pro algoritmy jako Midjourney či Stable Diffusion.

Ty totiž ze své podstaty nevymýšlejí nic nového, ale produkují pouze koláže a napodobeniny z již vytvořených děl. Jenže původní autoři nedostávají žádné ohodnocení. Není proto divu, že volají po zásadních změnách autorského zákona. Avšak pokrok v oblasti umělé inteligence je aktuálně tak rychlý, že nikdo vlastně úplně neví, jak by mělo vhodné ohodnocení umělců vypadat.

Mourrison s umělou inteligencí •  Lukáš Fibrich

UI přidělává vrásky učitelům

Velký rozruch vzbudily také apky pro práci s textem. Je jich celá řada, například firma Jasper AI nabízí mnoho placených nástrojů, které umí samy vymýšlet tweety, psát shrnutí složitých textů v bodech, připravit byznys plán nebo text reklamy.

Největší pozornost ale přitáhl asistent ChatGPT, který umí odpovídat na velmi komplikované otázky, a to i v češtině. Některé zahraniční školy už přistoupily k jeho úplnému zákazu a je jen otázkou času, kdy budeme muset toto téma řešit i u nás.

Stejně jako u obrázků navíc platí, že i textová UI jen syntetizuje stávající obsah. Proto se v odpovědích často objevují nepřesnosti, které někdo mnohokrát zopakoval na internetu, nebo obvyklé pravopisné chyby. Umělá inteligence tedy může být dobrým pomocníkem, je ale zcela nezbytné ji doplnit i vlastním myšlením.

Jak ti může pomáhat umělá inteligence?

Midjourney

V kulturních kruzích se v současnosti nejvíce mluví o AI Midjourney, která je od listopadu dostupná už ve čtvrté verzi. Příkazy pro Midjourney se zadávají prostřednictvím komunikace na Discordu (Discord.gg/Midjourney) a generování prvních 25 obrázků je zcela zdarma. Tato AI exceluje zejména při vytváření sci-fi a fantasy světů a roztodivných nerealistických imaginací.

Lexica

Pokud se chcete ponořit do tajů AI pomocníků, ale nepatříte mezi technicky nejzdatnější, není nutné zoufat. Spoustu radosti si užijete s vyhledávacím systémem na adrese Lexica.art, který prochází materiály, které již ostatní vytvořili pomocí AI Stable Diffusion. Chcete třeba netradiční obraz z New Yorku? Stačí zadat tento dotaz do Lexica a během pár vteřin si můžete vybrat z několika tisíc variant.

Lensa

Jednou z nejoblíbenějších aplikací se na přelomu roku stala Lensa. Stačí do ní nahrát 10 až 20 vlastních selfie a o pár minut později už můžete obdivovat umělecké portréty své osoby v různých stylech. Aplikace pro iPhone a Android je placená, vygenerování působivých avatarů pomocí AI Stable Diffusion stojí několik desítek korun.

ChatGPT

Textový asistent ChatGPT dostupný zdarma na adrese chat.openai.com dokáže neuvěřitelné věci, a to i v češtině. Umí zodpovědět složité otázky, připravit příspěvek na Facebook, napsat krátký referát, jednoduchý program v jazyce C++ nebo filozofovat o roli Brouka Pytlíka v životě Ferdy Mravence. Navíc je schopný navazovat na svá předchozí vyjádření a upravovat je – třeba přidat malý vtípek.

Interior AI

Původní pokojíček a jeho halloweenská výzdoba podle Interior AI •  Interior AI

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by váš pokojíček vypadal, kdyby byl vyzdobený nábytkem a doplňky v nějakém konkrétním stylu? Pokud máte fotku prázdného pokoje před nastěhováním, můžete to jednoduše vyzkoušet. Stačí ji nahrát na stránky InteriorAI.com a vybrat si z několika desítek variant. První tři pokojíčky si pomocí AI můžete vygenerovat zdarma.

Soundraw

Stát se DJem je v době umělé inteligence jednodušší, než si myslíte. Na webu Soundraw.io lze totiž zadat parametry písničky, kterou byste chtěli nechat vygenerovat (například délku, žánr, tempo, náladu či nástroje) a pak už můžete výsledek upravovat podle svého gusta. Základní verze (s možností poslechu, ale nikoliv stažení výsledného hudebního díla) je k dispozici zdarma.

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Může umělá inteligence myslet a cítit?

Může umělá inteligence myslet a cítit?

První ABC: Umělá inteligence poracuje pro ábíčko!

První ABC: Umělá inteligence poracuje pro ábíčko!

 

Články odjinud