Postav si herní počítač: Není to žádná věda!

Postav si herní počítač: Není to žádná věda!
Sdílej
 
Postav si vlastní herní počítač za nižší cenu a zjisti, jak funguje hardware PC. Jak na to? Jaké paměti, karty, GPU, CPU a chlazení poradíme v návodu ABC.

Zatímco většinu elektroniky si kupujete již připravenou od výrobců, domácí počítač je modulární – to znamená, že v něm průběžně měníte komponenty a přizpůsobujete ho aktuální úrovni elektroniky. Některé komponenty tak měníte každý druhý rok, jiné jednou za pět let, ale třeba kapacitu úložiště nebo pamětí RAM postupně rozšiřujete.

Jak si postavit herní počítač?

Celou dobu vlastně máte jeden a ten samý počítač. Obvykle poskytuje široké možnosti dalších úprav, které se týkají softwarového navyšování výkonu, anebo zdobení barevnými ARGB doplňky. Při pohledu na všechny ty díly, které se dají zapojit do jedné skříně, až přecházejí oči. Pojďme si v nich udělat pořádek.

Budeme se věnovat především skládání herního počítače. Hry totiž vyžadují vysoký výkon, tím pádem herní počítač s klidem zvládne i ostatní způsoby využití.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Časopis ábíčko (@abicko_cz)

Grafická karta

Srdcem každého herního počítače je grafická karta (GPU – graphics processing unit), která je tou hlavní, ale ne jedinou komponentou, jež určuje plynulost hraní. Silná grafika je potřebná při hraní na vysokém rozlišení a nejvyšších detailech. Grafika se také velmi snadno mění za novou, pohlídejte si ale hlavně výkon zdroje. Jednoduše se můžete řídit pokyny u grafické karty – každý model uvádí své nároky na výkon.

Dnes mezi sebou v oblasti grafických karet soupeří zejména firmy Nvidia a AMD. Zatímco Nvidia má u aktuální generace RTX 4000 výhodu v nižší spotřebě nebo lepším výkonu s ray-tracingem (etxrémně realistické a hardwarově náročné podání světelnosti scény), AMD sází na nižší cenu a lepší poměr cena/výkon. 

Volba ábíčka:

  • pro hraní ve Full HD: Sapphire Pulse Radeon RX 6700 XT 12GB 

  • pro hraní ve QHD: AMD Radeon RX 7800 XT

  • pro hraní ve 4K: PALiT GeForce RTX 4090 GameRock, 24GB

Procesory (CPU – central processing unit) jsou v herních počítačích záludnou komponentou •  iStock.com

Procesor a chladič

Procesory (CPU – Central processing unit) jsou v herních počítačích záludnou komponentou. Nedá se určit jeden parametr, podle nějž byste vybrali ten nejlepší. Počet jader nebo maximální frekvence nemají určující vliv na plynulost hraní. Čtyřjádrový procesor s nižším taktem může být na hry lepší než osmijádro na vyšší frekvenci.

Důležitější je architektura procesoru, kterou má každý výrobce a každá generace procesorů jinou. Vždy platí, že novější procesory budou lepší na hry i přes stejný počet jader či stejnou maximální frekvenci. Nezapomínejte na kvalitní chladič. Pro hraní stačí věžový vzduchový chladič, u nejvýkonnějších procesorů můžete sáhnout po vodním chladiči.

Volba ábíčka:

  • Procesor pro hraní AMD Ryzen 5 7600 (nebo pro hraní i práci AMD Ryzen) a chladič procesoru Endorfy Fera 5

Jak si postavit herní počítač? •  iStock.com

Základní deska

Základní deska (motherboard) tvoří tělo, ke kterému se připojují ostatní komponenty. Nejdůležitější je zvolit základní desku, do které bude pasovat vybraný procesor. Procesory mají na spodní straně patice a ta musí být shodná s protikusem na základní desce. Pokud byste stavěli nový počítač s procesorem od Intelu, také si pohlídejte i standardy pamětí RAM. Musíte zvolit kompatibilní dvojici základní desky a pamětí RAM.

Základní deska ovlivňuje i spoustu dalších parametrů. Na dražších modelech najdete více zadních konektorů pro připojení příslušenství, ale i rychlejší USB konektory pro přední panel na počítačové skříni. Určitě se nevyplatí kupovat tu nejlevnější základní desku, ale vhodné není ani přeplácení – počítač nebude mít vyšší výkon, přibydou jen funkce.

V dnešní době není důležité, u kterého zavedeného výrobce je základní deska vyrobena, bývají podobně kvalitní. Více se ale soustřeďte na čipset, který se stará o komunikaci mezi procesorem a ostatními součástkami počítače nebo i s příslušenstvím přes USB porty. Čipset neovlivní samotný výkon, ale určuje, zdali je možné přetaktovat procesor. 

Volba ábíčka:

  • Gigabyte B650 Gaming X AX

Paměti RAM •  Jan Pánek, Profimedia.cz

Paměti RAM

U pamětí RAM je nejzajímavějším parametrem jejich kapacita. Dlouhou dobu bylo běžné kupovat pro hraní sadu pamětí s kapacitou 16 GB, ale tento trend se proměňuje na 32 GB. Aktuálně probíhá přechod ze standardu DDR4 na DDR5 (vzájemně nekompatibilní).

Většinou si vyberete procesor, na něj je navázaná určitá série základních desek a ty podporují buď DDR4, nebo DDR5. Paměti DDR5 nejsou aktuálně výrazně rychlejší než DDR4 a ve hrách je rozdíl zanedbatelný. S novými tituly se bude rozdíl zvětšovat, ale připlácet za RAMky se nikdy nevyplatí tak, jako investovat stejné peníze do procesoru – ten zvýší výkon více.

Volba ábíčka:

  • Kingston Fury Beast Black 32 GB DDR5 6000 CL36

Úložiště nesmí být malé •  Jan Pánek, Profimedia.cz

ÚložIště

Úložiště, tedy paměťové médium, na které se ukládají ve vašem počítači data, by mělo mít alespoň 2 TB. Ideálně volte SSD do M.2 slotů. Dnes jsou nejvýhodnější NVMe SSD na standardu PCIe 4.0. Nezapomeňte, že disky můžete přenášet ze starého počítače do nového nebo jich mít v počítači víc. Kapacita úložiště navíc se vždy hodí.

Volba ábíčka:

  • Kingston SSD KC3000, 2 TB

Počítač lze došperkovat dalšími periferiemi (podsvícenou klávesnicí, myší atp). Platí, že s vlastnoručně postaveným počítačem je hodně zábavy! •  iStock.com

Zdroj a počítačová skříň

Počítačová skříň není jen pro parádu, ale má i několik funkcí. Třeba jde o konektory a tlačítka na předním panelu nebo umožňuje různě kvalitní chlazení. Dnes skříně běžně přicházejí i s předinstalovanými ventilátory a pro lepší chlazení se dívejte po skříni s perforovaným čelem. Také se skříň doplňuje se zdrojem, protože umožňuje dobře vést kabely. 

Pokud vám jde o vzhled, mimo hezkou skříň se můžete podívat na ventilátory s ARGB nebo různé ARGB proužky, které si do skříně vylepíte. Pokud plánujete hodně ARGB či RGB součástek a mnoho ventilátorů, bude se hodit rozbočovač. Základní deska nemusí mít dost konektorů a ne všechny skříně mají rozbočovač zabudovaný.

Volba ábíčka:

  • Skříň Endorfy Regnum 400 ARGB a zdroj Adata XPG Core Reactor, 850 W

Co je to přetaktování počítače?

V počítači můžete zvyšovat výkon procesoru, grafické karty, ale i třeba pamětí RAM pomocí tzv. přetaktování. Jde o softwarové zvýšení frekvence jednotlivých komponent, ovšem kvůli zachování stability se musí zvyšovat i napětí, což zvyšuje spotřebu a vyzářené teplo. Lepší alternativou je tzv. podvoltování, kdy se snažíte udržet co nejvyšší frekvenci a snižovat přitom napětí, což snižuje spotřebu. I podvoltování může vést k vyššímu výkonu, protože u grafiky nebo procesoru zabraňuje v přehřívání nebo napomáhá snižovat spotřebu.

Vzniklo ve spolupráci s časopisem COMPUTER.

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Letecký kokpit v obýváku: Jak se simuluje na počítači?

Letecký kokpit v obýváku: Jak se simuluje na počítači?

Jak se chránit před KYBERÚTOKY ⚠️ Nejčastější taktiky hackerů

Jak se chránit před KYBERÚTOKY ⚠️ Nejčastější taktiky hackerů

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

Autor

Jan Pánek

 

Články odjinud