Procesory - motory počítačů

Sdílej
 
Víte jaký procesor pohání váš počítač? Můžete ho vyměnit za jakýkoliv jiný? Jaké procesory do běžných počítačů se vlastně vyrábějí? Jaké procesory a patice na připevnění do počítače existují? Tyto otázky se vám pokusíme alespoň částečně zodpovědět.

Co to vlastně procesor je? Je to součástka s obrovským množstvím tranzistorů, která zajišťuje většinu výpočetních operací v počítači. Výkon procesorů určuje frekvence, na které pracují (ta se udává v megahertzech - MHz), a vnitřní konstrukce, od které je odvozen typ procesoru (Pentium, Pentium II, K6, K7 apod.). U vnitřní konstrukce hraje velkou roli, jak jemná je výrobní technologie. Tato hodnota se udává v mikronech, přičemž 0,18 mikronu je v současné době nejjemnější používaná technologie a 0,13 mikronu se testuje v laboratořích. Na výkon procesoru má ale samozřejmě vliv mnoho jiných faktorů - například velikost a typ vyrovnávací paměti (cache), datová propustnost i různé speciální instrukce (třeba podpora 3D grafiky).

Klasický silák Intel

Pentium III - v provedení pro Slot 1. Poslední dobou to dokonce vypadá, že se Pentium III bude vyrábět jen jako FC-PGANejznámějším výrobcem procesorů je firma Intel. Pro běžné využití vyrábí v současné době procesory řady Pentium II Celeron a Pentium III. Intel dlouhá léta bezkonkurenčně vedl na trhu nejvýkonnějších procesorů, nyní ho ale silně dotahuje firma AMD se svými nejnovějšími modely. Procesory Intel se montují do konektoru pojmenovaného Slot 1, zavedeného firmou Intel s řadou Pentium II. Do tohoto slotu se procesor upevňuje podobně jako přídavné karty. Levné procesory řady Pentium II Celeron byly původně vyráběny také pro Slot 1, ale kvůli snížení nákladů se nyní vyrábějí v provedení PPGA - tyto procesory jsou v patici, která se jmenuje Socket 370, upevněny běžným způsobem (mají spoustu tenkých nožiček, které se zasouvají do dírek v patici). V levnější verzi se vyrábějí i Pentia III, která jinak patří do Slotu 1. Tento typ procesoru je označován jako FC-PGA a montuje se do patice v podstatě shodně se Socketem 370 (v případě, že chcete některou z levnějších verzí upevnit do Slotu 1, lze použít redukci). Poslední dobou to dokonce vypadá, že Intel bude vyrábět běžné procesory (a to včetně nejnovějších celeronů) jen v provedení FC-PGA. Pro nejvýkonnější intelovské procesory řady Xeon je vyráběn speciální Slot 2 a nejnovější Intel Willamette (Pentium IV) bude používat nový slot s názvem Socket 423.

Nadupané AMD

Intel Celeron - levný a výkonnýNejvětším konkurentem Intelu je firma AMD (Advanced Micro Devices), její nejlepší procesory řady K7 Athlon svým výkonem předstihly i procesory od Intelu. Firma AMD kromě procesorů K7 Athlon vyrábí i levnější procesory řady K6, z nichž některé mají speciální podporu 3D grafiky nazvanou 3D Now. Starší procesory AMD se upevňují do jiného slotu než nejnovější procesory firmy Intel - jedná se o slot Super Socket 7 a využívají jej i všichni ostatní výrobci procesorů (usazují se do něj i starší Pentia). Procesor K7 se ale upevňuje do nového Slotu A, který je hodně podobný Slotu 1 od Intelu. Levnější verze K7 se bude montovat do patice nazvané Socket A (obdoba intelovského Socketu 370).

Starý dobrý Cyrix

Dalším velkým výrobcem procesorů je firma Cyrix, její procesory se většinou pohybují v nižších výkonnostních i cenových relacích. Cyrix se jako jeden z mála výrobců pokouší o oživení myšlenky procesoru, do kterého by byla integrována další zařízení (například grafická karta, zvuková karta, modem či jiné v současné době samostatné součásti počítače). Firma nyní vyrábí procesor MediaGX, který má zabudovanou grafickou a zvukovou kartu.

VIA - nováček mezi procesory

Cyrix (i níže zmiňovanou firmu IDT) však nedávno koupil velký výrobce základních desek - firma VIA. Cyrix pod jejími křídly vyvinul nový procesor pojmenovaný Joshua (je také označován jako Cyrix III), který je určen, stejně jako Celeron, pro Socket 370. Výkon tohoto procesoru je udáván vzhledem ke srovnatelným "kolegům" ve stejné kategorii. V praxi to znamená, že když je u procesoru udáváno, že pracuje na frekvenci PR 433 MHz (PR znamená Pentium Rating), pracuje ve skutečnosti na nižší frekvenci (333 MHz), ale výkon je srovnatelný s Celeronem na 433 MHz. Joshua by se měl začít vyrábět začátkem dubna a prodávat se bude za velice příznivé ceny.

Nejlevnější IDT

Cyrix III - novinka, která by mohla zahýbat cenami levných procesorů - měl by to být vážný konkurent Celeronů i procesorů AMD K6Nejlevnější procesory vyrábí firma IDT (Integrated Device Technology), která v současné době také patří firmě VIA. Procesor WinChip C6 od IDT je skutečně za babku, nedá se o něm ale v žádném případě říci, že by byl supervýkonný. Tento procesor - stejně jako procesory Cyrix - používá patici Super Socket 7. WinChip je jednodušším klonem Pentia a je optimalizován (jak z názvu vyplývá) pro práci pod Windows.


Spoustu informací o procesorech nejdete zde: http://cpunews.kgb.cz/

BOJ NAD TISÍCEM MEGAHERTZŮ

Boj nad tisícem megahertzůFirmě AMD se jako první podařilo dosáhnout magické hranice 1000 MHz s jejím procesorem K7 Athlon. Intel na to odpověděl svým novým procesorem s pracovním názvem Willamette, který pracuje na frekvenci 1500 MHz (1,5 GHz) a měl by se stát přímým nástupcem Pentia III. Nejvýkonnější procesor pro osobní počítače ale má připravené IBM. Tato legenda ve výpočetní technice vyvinula procesor pracující až pětkrát rychleji než nejsilnější Pentia III.