Raspberry Pi 400: Počítač v klávesnici

Raspberry Pi 400: Počítač v klávesnici
Sdílej
 
Do rukou se nám dostal univerzální výkonný počítač v klávesnici, který osloví všechny budoucí inženýry, programátory a makery. A nejen je. Vyzkoušeli jsme Raspberry Pi 400. Jak dopadl test ábíčka, zjistíte v recenzi.

V ábíčku věříme, že naučit se pracovat s počítačem na hlubší úrovni než je klikání na ikonky v operačním systému, přináší nezanedbatelné výhody. Když víte, jak počítač funguje a dokážete na něm programovat, máte v rukách jeden z nejúčinnějších nástrojů současnosti a budoucnosti.

Své o tom ví nejen dobře placení tvůrci aplikací, ale i makeři, kteří vyrábějí úžasné věci s pomocí vlastních nástrojů a programů. Jenže kde s rozvíjením počítačové gramotnosti začít? Odpověď může být: na cenově velmi dostupném počítači Raspberry Pi 400.

Výkonná klaviatura

Vypadá jako klávesnice, ale umí toho podstatně víc. To proto, že pod klávesami se ukrývá jednodeskový počítač Raspberry Pi 4 s čtyřjádrovým 1.8GHz procesorem a 4GB operační paměti.

Vaši rodiče (nebo spíš prarodiče) tohle dobře znají – osmibitové počítače z 80. let jako ZX Spectrum nebo Commodore 64 měly také hardware schovaný v klávesnici a k televizi se připojovaly anténním kabelem. Vám stačí Micro HDMI kabel pro zapojení do monitoru (nebo televize), microSD karta s operačním systémem a můžete startovat.

České přelepy kláves se prodávají samostatně •  Raspberry Pi Foundation

Bez GPIO to nejde

Kam poletíte, to je jen na vás. Operační systém Raspbian ovládáte podobně jako Windows nebo další populární systémy. V podstatě hned se můžete připojit k internetu a začít se dívat na videa na YouTube. Anebo psát domácí úkoly, pracovat s obrázky nebo hrát hry.

RP 400 má ale navíc něco, co mobil nebo klasický laptop nemají – GPIO port, tedy vstupní a výstupní pole se 40 piny. Přes ně můžete s pomocí programů ovládat prakticky jakoukoliv externí elektroniku (obvody se senzory, světly, motory atd.) umístěnou na tzv. breadboardu, tedy nepájivém poli. Jakmile se do toho dáte, otevírají se vám téměř nekonečné možnosti pro sestavování obvodů, které rozhodně nekončí u blikající LEDky.

Kódování je základ

Bez programování by to nešlo. V Raspbian je dostupný programovací jazyk Python 3.7, který je určen lidem s pokročilými znalostmi (najdete i variantu Thonny pro začátečníky). Pro úplné zelenáče je k dispozici řada dalších programovacích jazyků, z nichž doporučujeme Scratch vyvinutý na MIT (Massachusetts Institute of Technology). K dispozici je offline i online verze v české lokalizaci a Scratch navíc podporuje programování pro GPIO. Velkou výhodou je rozsáhlá komunita a dostupné tutoriály.

KRP400 připojíte jakoukoliv USB myš •  Raspberry Pi Foundation

Kancelář i multimédia

Tím možnosti Raspberry Pi 400 zdaleka nekončí. Můžete na něm bez problémů s patřičnými programy emulovat staré operační systémy nebo z něj udělat centrum smart domácnosti. Nebo počítač začnete využívat jako plnohodnotný kancelářský stroj či multimediální centrum a budete ho zapínat několikrát denně. Jeho výhoda je i v tom, že ho snadno dáte do batohu a odnesete si ho třeba k babičce.

GPIO se 40 piny je propojeno přímo s RP400 •  Raspberry Pi Foundation

Kde to vrže

Celý počítač stojí přibližně 2500 korun. Zní to skvěle, že? Tak vás trochu uklidníme. Počítač nemá zabudovaný pevný disk, systém načítá z microSD karty nebo připojeného SSD disku. Na zadní části přístroje nenajdete audio výstup (hraje přes HDMI, případně přes BT připojení) a funkcionalita GPIO je v několika ohledech omezená oproti samostatně prodávané desce Raspberry Pi 4. To ale neznamená, že jde o lacinou a zbytečnou hračku. Raspberry Pi 400 je počítačem, který vás dokáže inspirovat a motivovat.


RetroPie: Jako za starých časů

V současnosti je módní retro. Zjišťujeme, na jaké seriály a filmy se dívali naši rodiče, nebo hrajeme hry, na kterých vyrůstali. Ty počítačové ale vytvářejí problém – jak na ně? Na moderních počítačích, telefonech a konzolích obvykle nejdou spustit. Proto je mezi majiteli velmi oblíbené udělat za svého Raspberry Pi herní mašinu, která staré systémy emuluje. Pakliže vás to zajímá, hledejte pro svoje RP projekt RetroPie (retropie.org.uk) a – dobře se bavte!

ZX Spectrum: Duhový zázrak na začátku digitálního věku

ZX Spectrum: Duhový zázrak na začátku digitálního věku

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

Hračky v ABC: Codex Naturalis, poznámky Harryho Pottera, sluchátka Niceboy HIVE Podsie 3

Hračky v ABC: Codex Naturalis, poznámky Harryho Pottera, sluchátka Niceboy HIVE Podsie 3

 

 

Články odjinud