Extrémní youtubeři kutilové postavili extrémně mini motorku

Extrémní youtubeři kutilové postavili extrémně mini motorku
Sdílej
 
Kutilové youtubeři z Make it Extreme se zase jednou pořádně vyřádili! Jako svůj 100. výtvor postavili speciální miniaturní Monotrack Bike. Zjistěte jak a podívejte se na video.

Schopný strojař si umí doma postavit leccos. A když se takový nadšený kutil potká se skvělým filmařem, vznikne z toho třeba YouTube kanál Make It Extreme. Ten má dnes skoro 2 miliony sledujících. Co chvíli na něm najdete video o vzniku extrémního stroje. Třeba driftující tříkolky, parní lodi na dálkové ovládání, mini řetězové pily nebo pásového minibiku. Právě na poslední jmenovaný kousek Monotrack Bike se podíváme blíž.

100. stroj kanálu Make It Extreme

Není to jen tak ledajaký projekt, ale rovnou jubilejní 100. stroj kanálu Make It Extreme. Oba autoři předem věděli, že musí jít o něco speciálního, co by fungovalo i jako poděkování všem fanouškům a divákům. Při konstrukci Monotrack Bike se inspirovali jednokolkou, kterou sestrojili už dříve. Tentokrát však nesedíte uvnitř pojízdného kola, ale na něm.

Kontaktní pás vznikl jednoduše: oříznutím obou stran staré pneumatiky. Tím se změkčila a nabrala takový tvar, jaký konstruktéři požadovali. Následně ze staré potápěčské láhve vytvořili ráfky, které pneumatiku – teď už v podobě pásu – roztočí. K pohonu celého stroje slouží 100ccm motor ze starého skútru.

Monotrack Bike: Užitek nad pohodlí

Aby se celý stroj Monotrack Bike a hlavně pás správně vytvaroval, je v přední části a na spodku ještě pět ocelových válečků vyrobených z trubek. Tvoří jednu část rámu, která je odpruženým spojením připevněna k rámu motoru. Díky tomu je možné upravovat napnutí pásu. Nad tím vším je umístěna jednoduchá kovová sedačka a řídítka s nádrží na palivo a světly.

Není to práce na pár hodin, ale spíš dní a týdnů •  Make it Extreme

Výsledek trochu připomíná spartánský sněžný skútr, jenže tenhle jezdí po asfaltu. A je s ním podle záběrů na videu náramná zábava. Sami tvůrci podle svých slov čekali větší problémy, hlavně s otáčením pásu. Stroj se ale podle nich pohyboval s překvapivou lehkostí, řidič měl pocit, jako by řídil „motorku na jednom kole“. 

Jak na to?

Svářečka, vrtačka, úhlová bruska, lis nebo obráběcí stroj jsou nejčastější nástroje, které ve videu party Make it Extreme o procesu tvorby Monotrack Bike zahlédnete. Konstruktér zjevně ví, co dělá – je to profesionál, takže doma to sami rozhodně nezkoušejte! A i když se snaží vyrábět ze všeho, co je po ruce, každý krok má předem pečlivě promyšlený.

Jako u každé práce platí: bezpečnost především! •  Make it Extreme

Spoustu komponent si mechanici z Make it Extreme vysoustružili sami •  Make it Extreme

Cílem YouTube kanálu Monotrack Bike je poskytnout divákům zábavu, inspiraci a podněty k zamyšlení. Pásový minibike rozhodně není něco, co byste – natož v Evropě a Česku – mohli vzít jen tak na silnici a jezdit s tím na výlety. Ale právě jako inspirace, co je vůbec z pár kusů starého železa možné vyrobit, je to krásný příklad. 

Rovnák na ohýbák

Kanál Make It Extreme rozhodně stojí za pozornost všem, kteří rádi něco kutí. Jeho autoři přiznávají, že mají slabost pro nejrůznější vehikly. Proto se v nejnovějších dílech rozhodli přestavět starý pomalý mini-elektromobil G-wiz na bleskový sporťák. Jak ale každý kutil ví, někdy potřeba si vyrobit i vlastní nástroje. Mezi projekty Make it Extreme tak najdeme různé ohýbáky, kompresor, štěpkovač nebo třeba nýtovačku. 

Kutilové všech zemí, spojte se!

Kutilství je po letech útlumu už zase v kurzu. Můžou za to mimo jiné 3D tiskárny, které představují skvělý způsob, jak si doma vyrobit prakticky cokoliv. Ale zodpovědnost za to nese i YouTube, který umí doslova do každého koutu světa dostat podrobný návod na sestrojení prakticky čehokoliv.

Od roku 2006 se po celém světě pořádají pravidelná kutilská setkátní Maker Faire, podle amerického časopisu Maker. Už několik let tato setkání probíhají také v Česku. Nejbližší český Maker Faire proběhne v Liberci v Olomouci 11. listopadu. Další informace najdete na makerfaire.cz.

Konečně je tady! 👀 Nový video mag! Maker Faire a padělání peněz

Konečně je tady! 👀 Nový video mag! Maker Faire a padělání peněz

Šílený vynález! Hranatý bicykl jezdí jako tank

Šílený vynález! Hranatý bicykl jezdí jako tank

Buď maker! Kutilové 2.0

Buď maker! Kutilové 2.0

 

Články odjinud