Kouzelné book nooky: Nové odvětví modelářství

Kouzelné book nooky: Nové odvětví modelářství
Sdílej
 
Jak zaplnit volné místo mezi knihami? Zmenšeniny slavných světů jsou populární ozdobou domácích knihoven. Postavit si je přitom může každý šikovný modelář. Ábíčko představuje docela nové a málo známé odvětví modelářství, kterým jsou kouzelné zarážky book nooky.

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak seřadit knížky ve své knihovně? Podle autora, žánru, velikosti nebo snad barvy? Na jediném řešení se knihomolové asi ještě chvíli neshodnou, na poličce ale občas vznikají volná místa. Knížky do nich nepříjemně padají, usazuje se v nich prach a celkově vybízejí k tomu něco s nimi udělat. Někdo tam postaví květináč, jiný zarážku a další book nook. Jde o jeden z nejlepších a nejtvořivějších způsobů, jak se mezer v knihovně zbavit. A navíc takový book nook udělá pořádný dojem na všechny návštěvy.

Book nooky jsou doménou zejména fantasy a sci-fi knihoven •  Petr Šimčík

Co je to book nook?

Spojení book nook by se dalo volně přeložit jako „zákoutí v knihách“. Jiné anglické označení pro stejnou věc je Bookshelf Insert neboli „vsuvka do knihovny“. Modeláři vytvářejí zmenšeniny světů, které si při čtení knih zamilovali. Inspirací je někdy jejich vlastní představivost, jindy knižní ilustrace či dokonce filmové nebo videoherní ztvárnění. Takové zákoutí pak může ozdobit celou knižní sérii na poličce a navodit tu správnou atmosféru, pokud se právě chystáte strávit volný večer četbou.

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Inspirace pro modeláře

Petr Šimčík patří mezi několik málo českých tvůrců book nooků. Dříve často slepoval papírové modely, a to včetně těch z ábíčka. A právě návratem k papíru začala jeho cesta za vyplněním knihovních mezer. „Nejdřív jsem si navrhnul vlastní papírový model tripoda z Války světů, později jsem začal tvořit miniaturní krajinky k postavičkám ze světa Marvel. Pak jsem ale na sociální síti Pinterest narazil na book nooky a rozhodl se, že se pustím do jejich tvorby,“ vysvětluje Petr a ukazuje své první pokusy.

Petrovy skromné začátky se superhrdinskými postavičkami •  Petr Šimčík

Kouzelnická ulička v knihovně

Nápady čerpá nejen v knihách, ale i ve videoherním prostředí či běžném životě. Díky technikám, které si při tvorbě zákoutích osvojil, tak může tvořit například 3D obrazy na stěnu. „První kouzelnickou uličku v knihovně jsem udělal z materiálů, které jsem našel doma. Kvůli tomu s ní ale bylo asi pětkrát více práce, než by bylo nutné. A tak jsem příště radši vyrazil na nákup do modelářských potřeb,“ říká Petr.

Potřebuje vaše knihovna trochu ozvláštnit? Book nook může být to pravé řešení •  Petr Šimčík

Jak začít stavět?

Koukáme společně na rozpis materiálu potřebného pro stavbu book nooku. Celková cena je přibližně 2 000 Kč, na nákupním seznamu jsou především plátky balzy, styrodur, polystyren, lepidla, barvy či modelářské posypy. Velmi užitečné je mít doma modelářské vybavení jako tavnou pistoli či mikrovrtačku. Pak už si stačí jen vybrat svůj oblíbený svět, zapojit fantazii a začít zkoušet. Často lze ale začít s mnohem menším rozpočtem a stavět doma „ze zbytků“, jak ukazuje třeba YouTube kanál Bard’s Craft.

Papírový pohár ABC: Vítězové prvního kola modelářské soutěže

Papírový pohár ABC: Vítězové prvního kola modelářské soutěže

Návody pro každého

Sám Petr se nedávno přestěhoval do USA, kde mu zatím chybí materiál i pořádná dílna. A tak ve volném čase připravuje návody, jak si může book nooky nebo podobné modely kdokoliv postavit sám. Najdete je na adrese bit.ly/booknooky, nebojte se ale hledat inspiraci také jinde. Šikovných tvůrců, od kterých leccos odkoukáte, najdete na YouTube či Pinterestu opravdu mnoho. Možná se mezi ně časem taky zařadíte!

Jednu z velkých kutilských inspirací představuje YouTube kanál Nerdforge •  Nerdforge

Světlo dělá divy

Jedním z nejdůležitějších prvků book nooků je práce se světlem. Třeba kouzelnická ulice ožívá především v noci a pouliční lampy či výlohy obchodů by tomu měly odpovídat. Stačí přitom využít úplně běžné vánoční LED řetězy s časovačem, které lze pořídit v každém hobby obchodě. Book nook se tak každý večer sám rozsvítí a na jedny baterie vydrží dělat radost klidně čtvrt roku.

Papíroví modeláři: Pavel Skokan připravuje v Ábíčku modely už od základky

Papíroví modeláři: Pavel Skokan připravuje v Ábíčku modely už od základky

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Merkur: 100 let a 100 modelů v jedné velké krabici

Merkur: 100 let a 100 modelů v jedné velké krabici

 

Články odjinud