Vystřihovánky v časopisu ABC č. 18/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 18/2021
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 18/2021 vychází papírový model majáku Kõpu a historická vystřihovánka druhé časti obývacího pokoje. Tady najdete návody na slepení a návodné kresby.

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Maják Kõpu

Estonský ukazatel

Maják Kõpu stojí na pobřeží ostrova Hiiumaa v Estonsku. Jedná se o jeden z nejstarších majáků světa, postaven byl roku 1531. Věž vysokou 36 metrů podpírají masivní pilíře orientované dle světových stran. Při stavbě majáku byl použit vápenec a původně byl přístupný dřevěným schodištěm zvenčí. Schodiště uvnitř věže bylo vybouráno až dodatečně, během rekonstrukce v roce 1800. Roku 1997 ztratil maják svou hlavní navigační roli, kdy byl nahrazen radarovým zařízením.

Dlouhý život majáků: Světla v tmách nepatří na smětiště

Dlouhý život majáků: Světla v tmách nepatří na smětiště

V tištěném ABC č. 18 jsme omylem zmenšili jednu stránku vystřihovánky. Proto ji zde ve správném měřítku uveřejňujeme pro vytisknutí znovu. Autorovi i modelářům se moc omlouváme. Stránku s vystřihovánkou si stáhnete tady:

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Červené úhlopříčky značí vystřižení dané plochy.

2. Budete potřebovat párátko o průměru 2 mm na díl V a karton tloušťky 1,0 mm na podlepení větších ploch, případně terénu.

Foto:  Tomáš Hrebík

Návod na slepení vystřihovánky

1. Stavbu začnete sestavením terénu. Na chlopně dílů 1a, 1b přilepte díly 1c, 1d. Zpracujte tělo věže 2 a přilepte ho na terén. Na pilíř 4 přilepte vstupní objekt 3 a stříšku 5. Zpracovaný pilíř přilepte k dílu 2 a terénu. Postupně přilepte i zbývající pilíře 6, 7 a 8. Zděnou část majáku dokončíte přilepením říms 10 k dílu 9. Stropní díl 11 přilepte na římsy a celek připevněte na vrch těla věže.

2. Na ochoz, díl 12, přilepte spodní část lucerny 13 a také výlez 14 a jeho střechu 15. Zkušenější modeláři mohou díl 13 opatřit po přilepení o sokl 13s. Zábradlí 16 oblepte okolo dílu 17 a z venčí přilepte díl 18. Na vyznačené místo přilepte vrchní část lucerny 19 a celek přilepte na chlopně spodní části lucerny 13.

Foto:  Tomáš Hrebík

3. Střecha lucerny je zpracovaná ve dvou variantách, jednoduchá 20 a realistická s označením 20*. Méně zkušeným modelářům doporučujeme tu jednoduchou. Střechu vytvarujte, slepte, přilepte k spodní části 21 a nalepte na díl 19. Celek přilepte k majáku. Zbývá doplnit na střechu díl K a volitelně z párátka díl V. Ten pak přilepte za zábradlí 22 na ochoz 12, prostor pro přilepení je označen červeným kolečkem.

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 250

NÁROČNOST: 1/3

Světlo v bouři

Světlo v bouři

Muzeum vystřihovánek

Obývací pokoj - 2. část

Domeček pro panenky

Mezi nejhezčí papírové vystřihovánky pokojíčků pro panenky můžeme bezpochyby zařadit rozsáhlý model interiéru domu z 1. poloviny 19. století od arch. Richarda Vyškovského. Vycházel v ábíčku na pokračování v ročnících 49 a 50 (2004–2005). Dokonalá konstrukce, barevné provedení, a především přesně vytvořený dobový nábytek představuje to nejlepší, co kdy bylo na téma vystřihovacích pokojíčků vytvořeno.

Foto:  Josef Kropáček

Dnes se s historickou vystřihovánkou nábytku pro panenky z roku 1910 z USA od vydavatelství American Colortype Company rozloučíme dokončením obývacího pokoje. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Návod na slepení vystřihovánky

Rady, jak postupovat při sestavování, naleznete u předchozích částí, případně na internetových stránkách vystřihovánek ABC (odkaz pod tímto odstavcem). Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti z lepení pokojíčku a zašlete nám fotografie hotového modelu.

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

NÁROČNOST: 1/3

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2021

Vystřihovánky v ABC č. 16/2021

Vystřihovánky v ABC č. 16/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2021