Jak slepovat papírové modely: Kufřík s nářadím

Jak slepovat papírové modely: Kufřík s nářadím
Sdílej
 
Papírové modely, vystřihovánky, „papíráci, skládačky, skládanky, šmikajdy“ – ty patří už neodmyslitelně k ábíčku. V redakci ale neustále narážíme na problém: Někteří čtenáři neví, jak na to. A právě pro ty je určen náš seriál. Dozvíte se v něm o pomůckách, metodách a postupech při práci, ať už půjde o vystřihování, lepení nebo dodatečné „finišovací“ práce. V prvním díle se podíváme do kufříku s nářadím.

Do kufříku s nářadím budete ukládat základní vybavení potřebné k lepení papírových modelů a vystřihovánek. Někdo zvolí přehledně uspořádané šuple v pracovním stole, jiný třeba krabici, dětský kufřík nebo  plastový box na nářadí. Důležité je, že pomůcky na lepení modelů budou na jednom místě. Co k nim patří? Především několik nůžek, pravítek, nožů, lepidlo, štětce, pinzeta a pracovní deska. Pojďme se na nástroje podívat detailně.

Papírový pohár ABC: Vítězové prvního kola modelářské soutěže

Papírový pohár ABC: Vítězové prvního kola modelářské soutěže

Pomůcky na papírové modely:

Co potřebujete k lepení papírových modelů? Začněme nůžkami. Ideální je mít troje až čtvery, samozřejmě i to záleží na tom, s jakými se vám bude nejlépe pracovat. Rozhodně je dobré mít jedny nůžky s krátkými čepelemi (2–3 cm), protože když se podíváte na stránku plnou dílů, lépe s nimi dokážete vystřihnout i ty malé nebo titěrné.

Hodit se vám budou různá pravítka. •  Robert Pavelka

Je třeba si uvědomit, že ne vždy se model sestavuje podle toho, jak jsou díly očíslovány. Na ty nejmenší se hodí nůžky na nehty; někomu bude vyhovovat provedení se zahnutými čepelemi, ale ne vždy je to výhoda, protože oblé díly většinou stejně nelze střihnout na jedno „cvaknutí“. Nůžky středně dlouhé (čepel cca 7 cm) využijete na delší rovné střihy – u stříhání malými nůžkami jsou pravděpodobnější „zuby“, které se mohou na vzhledu modelu podepsat. Někomu mohou vyhovovat i velké, dlouhé nůžky, ale většinou je lze použít jen pro hrubé vystřižení dílů.

Poznej svá pravítka

Pravítka jsou rovněž nezbytná a důležitá. Hodí se k rýhování ohybů papíru, ale stejně tak pro vyřezávání částí v dílech. Lepší je mít jedno kratší rovné pravítko v délce kolem 10–15 cm a pak klasické třiceticentimetrové. Určitě je dobré mít alespoň jedno kovové pravítko (dřevěných už se dnes asi nedohledáme), hodí se zejména při řezání odlamovacím nožíkem – u plastových pravítek se může stát, že přes veškerou snahu někdy „zakrojíte“ i do pravítka – věřte, že se to stane, než se nadějete. U kovového taková věc nehrozí. Důležitý je i trojúhelník s ryskou kvůli práci s pravým úhlem – nemusí se hodit jen na vystřihovánku, ale při rýsování různých pomocných dílů pro podlepení či zpevnění.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 19/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 19/2021

Bez nožů ani ránu

Nožíky budou mít při vaší práci dvojí úlohu. Běžné nože s odlamovací čepelí se hodí pro vyřezávání dílů, někteří modeláři je používají i pro vyříznutí zejména dlouhých dílů, protože je tak zajištěna téměř ideální rovnost. Je v podstatě jedno, zda zvolíte menší či větší provedení, ale nedoporučujeme plastové, protože se velmi často čepel viklá a není zárukou dobré práce.

Je také nutné si dávat pozor na ubývající ostrost čepele – jakmile řez nepůjde udělat hladce, odlomte ji, protože v tu nejméně vhodnou chvíli začne nožík trhat papír a hrnout ho pod sebe. Část modelářů využívá i lékařské skalpely, u nich lze říci, že je třeba s nimi pracovat mnohem obezřetněji, mají však nevýhodu v nutném broušení, což samo o sobě není nic jednoduchého.

Bez nožů není kufřík na nářadí kompletní. •  Robert Pavelka

Pro rýhování ohybů je nejlepší mít třeba klasický zavírací nožík, někdo si vezme i starý příborový nůž. Jde o to, aby se papír neprořízl (ve starých návodech bylo uváděno „slabě nařízněte a mnohý začínající modelář pak splakal nad výsledkem, když danou část opravdu odřízl). Proto v tomto případě je důležitější spíše „tupost“, díky níž dosáhnete ideálního výsledku.

Jak a čím lepit vystřihovánky?

Lepidlo a štětce kráčejí ruku v ruce. Zapomeňte na bohatýrské doby, kdy se lepené místo „pomatlalo“ rovnou z hrdla tuby, však také byly takové modely řádně upatlané. Ideální pro většinu modelů je dobře známé lepidlo Herkules – samozřejmě existují i jedinci, preferující jiné značky, ale modeláři se tohoto výrobku ve žlutých obalech drží nejčastěji. Jde o disperzní lepidlo, které neschne tak rychle, takže je možná určitá korekce. Navíc je pružné a jím slepené díly lze dále ohýbat. Pokud je nutné z nějakého důvodu použít lepidla mající jiné vlastnosti, většinou se o takové variantě přímo zmiňuje návod.

Lepidlo nezapomínejte pořádně zavřít. •  Robert Pavelka

Štětce by měl mít modelář aspoň čtyři velikostně odstupňované. Na větší plochy a delší lepené části se hodí malý plochý štětec, další by měl mít modelář ve velikostech 2–8. Zase platí, že si někteří jedinci najdou jim nejvíc vyhovující variantu. Pokud budete lepit Herkulesem, je dobré mít k ruce i nádobku s vodou a hadřík.

Když budete lepit víc dílů najednou, není třeba štětec vymývat – vydrží nějakou dobu vláčný. Ale při delší pauze je lepší ho dát do vody a před dalším použitím řádně „vyprat“ a osušit v hadříku. Vlhký štěteček není překážkou, ale lepidlo nemusí ideálně držet, na druhou stranu pokud vám lepidlo Herkules – třeba když ho zapomenete zavřít – poněkud zhoustne, lze ho vodou opatrně naředit.

V kufříku nesmí chybět štětce různých velikostí. •  Robert Pavelka

Na detaily s pinzetou

Na lepení a přidržování maličkých dílků je určitě dobré používat pinzety. Ideální je jedna se špičatými konci, další se širšími a do třetice pinzeta se zahnutou čepelí, umožňující lepší přístup k některým už hotovým částem papírového modelu. Je určitě vhodnější zvláště malé díly přidržovat pinzetou – prsty v tomto směru opravdu nemusí být ideální a stačí málo, mimoděk trochu zmáčkout v obavě, aby vám dílek nevypadl, a může vzniknout nenahraditelná škoda.

Jako poslední věc bychom doporučili buď modelářskou podložku, případně kuchyňské prkénko, nebo překližkovou desku. Asi byste dostali řádně vyčiněno, kdybyste všechno dělali přímo na stole. Nedoporučujeme tenké plastové podložky, proříznete nebo jinak poškodíte na to šup. Prkénka vydrží více, ale také jsou náchylnější na různé vrypy, v nichž se vám nožík může smeknout nebo se protrhnout papír tím nejnevhodnějším způsobem. Modelářská podložka má zase tu nevýhodu, že se podstatně rychleji opotřebuje.

Hodit se bude podložka, ideálně modelářská. •  Robert Pavelka

Modeláři samozřejmě používají i další „vychytávky“ a speciální vybavení, ale o tom si povíme více u samotného postupu při lepení modelu. Je rozhodně dobré mít k dispozici nějaký ten kufřík nebo krabici – ideálně tak velkou, abyste ji mohli mít stále po ruce.

Příště: Přípravné práce před lepením vystřihovánky

Jak slepovat papírové modely: Přípravné práce

Jak slepovat papírové modely: Přípravné práce

Jak slepovat papírové modely: Lepení vystřihovánky

Jak slepovat papírové modely: Lepení vystřihovánky

Jak slepovat papírové modely a kam je vystavit

Jak slepovat papírové modely a kam je vystavit