Sluneční paprsek nahradí skalpel i laser

Sdílej
 
Izraelští lékaři provedli na pokusných krysách první chirurgickou operaci s pomocí koncentrovaného slunečního světla. Tato metoda může být sice použita je n v zemích s potřebným klimatem, mohla by však jednoho dne jako velmi levná alternativa nahradit zatím užívaný laser.

První operace pomocí soustředěného paprsku slunečního světla byla provedena na univerzitě Ben Gurion v Izraeli. Metoda, která byla popsaná v odborném časopise Nature, je aplikovatelná pouze v jistých zeměpisných šířkách, může však v budoucnu představovat velmi levnou alternativu k laseru, který se dosud při podobných operacích běžně používal.
Laserová chirurgie se často používá k odstranění nádorů, paprsek nádor prostě vypálí, místo toho, aby se musel pracně odstraňovat skalpelem. Tato nová metoda nabízí podobné výsledky, ovšem s mnohem menšími náklady. Při tomto konkrétním experimentu, který vedl Jeffrey Gordon, bylo sluneční světlo přivedeno na operační sál z venku soustavou optických vláken.
Tyto koncentrované paprsky o energii několika wattů byly nasměrovány na játra dvou krys po dobu několika minut. Krysy se z operace rychle zotavily a následná analýza prokázala, že tato metoda léčby je stejně účinná jako laserová terapie. „Sluneční chirurgie“ je nejen o mnoho levnější než laserová léčba, je také pro lékaře mnohem bezpečnější k použití.

 

Články odjinud