Jak slepovat papírové modely a kam je vystavit

Jak slepovat papírové modely a kam je vystavit
Sdílej
 
Pokud jste prošli úspěšně čtyři díly našeho miniseriálu, měli byste vědět, jak správně slepovat papírové modely. Před vámi už stojí hotový model. „Kam s ním?“ vyvstává tradiční nerudovská otázka. Kam vystavit svůj skvělý kousek?

Ze zkušeností vím, že zčásti putují papírové modely do krabiček, v lepším případě do nějaké vitrínky či na poličku. Pochopitelně jsou i případy, že se z povedeného „papíráku“ stane neotřelý a originální dárek. Existuje i malé procento železničních modelářů, kteří si nějakou papírovou architekturu začlení do kolejiště.

Jak slepovat papírové modely: Kufřík s nářadím

Jak slepovat papírové modely: Kufřík s nářadím

Vaše modely na výstavu!

Jsou tu ale ještě další možnosti. Tradiční organizátor modelářských akcí Centrum papírových modelů totiž mnoho let pořádá soutěžní výstavy pod hlavičkou Papírová liga, která ovšem zdaleka není určena jen soutěžícím sbírajícím body. Prezentovat se tu mohou i začátečníci v nesoutěžní kategorii, aby získali první ostruhy a především mohli porovnat kvalitu své práce s ostatními.

Co je nutné říci hned za začátku: Každý model je svým způsobem obtížný. Rozhodně soutěžní výstavy neslouží k tomu, abyste se nechali odradit, spíše chytejte inspiraci a prohlédněte si „konkurenci“, pokuste se něco okoukat a posléze sami aplikovat na své další výtvory.

Slepené papírové modely můžou vystavovat i děti •  Josef Kropáček

Výběr je bohatý

Prověřenými výstavami jsou již zmíněné akce pod hlavičkou CPM, mezi nimiž nesmějí chybět Papírové království (Brno), Papír Show Ostrava, Papírová růže (Jindřichův Hradec), Papír v Hubenci či Neratovický papír. Patřilo sem i tradiční Papírové jaro na pražském Chodově, ale s ohledem na potěšitelný a stále rostoucí zájem už přestala stačit kapacita. Jak jsme zjistili na odpovědných místech, už se jedná o přesunu do lokality blízko hlavního města – mělo by se jednat o Nehvizdy.

Výstavy papírových modelů probíhají po celém Česku •  Josef Kropáček

Sledujte výstavy

Existují ale i další výstavní možnosti (namátkou Jihočeský kapr, Hrochovotýnecký papír či výstavy v baště papírového modelářství v muzeu v Polici nad Metují), někdy stačí pohovořit s organizátory výše zmíněných akcí. Pokud se vám nějaký model opravdu povede, může se objevit třeba na letňanské výstavě Model Hobby.

V podstatě platí – sledovat modelářské webové stránky, nejlépe papirovemodelarství.cz, kde se v sekci Kalendář akcí dozvíte, co se chystá. V poslední době díky onemocnění COVID-19 jsou v závislosti na vládních opatřeních některé akce zrušeny, ale není vyloučeno, že budou pořádány místní výstavy. Chce to jen hlídat, a pokud na nějakou objevíte sami, neváhejte se o ni podělit.

Papírový pohár: Druhé kolo soutěže o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Druhé kolo soutěže o nejlepší papírový model

Papírový pohár i vlastní soutěže

Rozepisovat se tu o Papírovém poháru ABC (všechno o druhém kole této soutěže najdete tady) je nošením dříví do lesa, ale rozhodně se nemusíte spokojit s tím, že někam své modely dovezete a vystavíte. Zkuste být také iniciativní, jak časopis ABC v minulosti mnohokrát nabádal.

Může to prověřit i odvahu a mírné organizační schopnosti. Především děti, které třeba v podzimních dnech budou odpoledne trávit v družině, mohou nějakou soutěž zkusit uspořádat. Pokud dětí bude málo a ještě nebudou tolik zkušené, mohou dát hlavy a ruce dohromady a vytvořit nějaký model společně.

Hrad Karlštejn z papíru vypadá stejně dobře jako... •  Josef Kropáček

...model papírového tanku vyzbrojený na výstavu •  Josef Kropáček

Představám se meze nekladou a nepochybuji o tom, že výsledek práce se po dohodě s učiteli může objevit v nějaké vitrínce. Kromě dobrého pocitu tak třeba „přemluvíte“ k modelaření i další děti – a ruku na srdce, vždycky je příjemné vidět konkrétní výsledek. Stojí za ním určitá míra zručnosti a trpělivosti. Redakce ABC ráda uvítá třeba i nějaké obrázky z podobné akce a nejzajímavější zveřejní.

A na konec

Existují modeláři, kteří poprvé střihli do papíru i před půlstoletím a stále je tato zábava neopustila. Na spřáteleném webu Papírové archeologie si můžete prohlédnout, že i ve věku dospělém až seniorském stále dokáží podlehnout kouzlu a výzvě, jak z jedné či několika stránek vytvořit trojrozměrný model. Většinou klasickým postupem bez nějakých technických vymožeností. Přejeme vám, abyste se stali jejich pokračovateli.

Jak slepovat papírové modely: Přípravné práce

Jak slepovat papírové modely: Přípravné práce

Jak slepovat papírové modely: Lepení vystřihovánky

Jak slepovat papírové modely: Lepení vystřihovánky

Jedinečná vystřihovánka pěchotního srubu: Jak se spojily papírové modely

Jedinečná vystřihovánka pěchotního srubu: Jak se spojily papírové modely