Papírové jaro

Sdílej
 
23. a 24. dubna proběhne v DDM Jižní Město otevřená mistrovská soutěž, veřejná soutěž a výstava papírových modelů s bohatým doprovodným programem - Papírové jaro. Na to, že se papír dá popsat, zmuchlat a zahodit, jsme si již zvykli, ale přijďte se podívat, k čemu jinému se tento tradiční materiál dá ještě využít.

Papírové jaro, Praha, 23 - 24. dubna 2004

23. a 24. dubna proběhne v DDM Jižní Město otevřená mistrovská soutěž, veřejná soutěž a výstava papírových modelů s bohatým doprovodným programem.
DDM Jižní Město, Šalounova 2024, Praha 4

K návštěvě a účasti zveme všechny příznivce i odpůrce vystřihovánek a papírových modelů. Na to, že se papír dá popsat, zmuchlat a zahodit, jsme si již zvykli, ale přijďte se podívat, k čemu jinému se tento tradiční materiál dá ještě využít.

Vstupné jednotné 30,- Kč / osobu, rodinné vstupné 60 Kč (dva dospělí + 2 děti). Zdarma všichni, kdo přinesou papírový model na soutěž či výstavu, členové CPM a osoby do 120 cm vzrůstu.

Foto
Propozice otevřené mistrovské soutěže
Otevřeno pro všechny věkové (MŽ, SŽ, J, S) i oborové (MA, VA, LKT, L, PT, MDT, VDT) kategorie podle standardu CPM. Hlavní rozhodčí: František Pokorný, MK AVZO Neratovice. Do soutěže je možno přihlásit max. tři modely, po jednom v dané oborové kategorii. Soutěžit v zastoupení je povoleno. Startovné: žáci 10,- Kč, junioři 20,- Kč a senioři 30,- Kč/model. Přejímka modelů: pouze v pátek 23.4. od 15 do 21 hod. Přejímka soutěžních modelů po termínu, případně jejich předchozí zaslání, je možná pouze po předchozí dohodě s pořadatelem. Předběžné výsledky soutěže budou zveřejněny v sobotu 24.4. v 9 hod. Případné protesty proti hodnocení se přijímají do 10 hod. Slavnostní vyhlášení výsledků bude ve 13 hod.

Propozice veřejné soutěže
Otevřeno pro všechny papírové modely bez omezení. Kategorie bez rozdílu věku: technické modely, stavby, diorámata, modely "Papírové vesničky", modely nových autorů, Best of Show a speciální kategorie MiNi (pro začínající modeláře do 12 let). Startovné: ZDARMA . Přejímka modelů: v pátek 23.4. od 15 do 21 hod., v sobotu 24.4. od 8 do 11 hod. Hodnocení návštěvnickou anketou, ukončení přejímky hodnotících listů v sobotu ve 12 hod. Slavnostní vyhlášení výsledků veřejné soutěže: ve 14 hod.

Speciální doprovodný program je připraven s ohledem na blížící se výstavu Papírové léto v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné, která se otevře 15. června 2004.
Vesničko má papírová - veledioráma na ploše 24m2 sestavené z papírových modelů zemědělské a stavební techniky i architektury. K vidění budou traktory, kombajny, sečky, náklaďáky, bagry, mlýny, sýpky apod. Pokud se chcete připojit k výstavbě "Vesničky mé papírové", přineste model s touto tématikou. Pro všechny účastníky je připraveno poděkování v podobě nevídané - překvapení!
Speciál ABC se připravuje na letošní podzim a bude tématicky zaměřen na modely zemědělské a stavební techniky a architektury. Vy, návštěvníci Papírového jara, budete moci svým hlasováním ovlivnit výběr modelů, které se do Speciálu dostanou! Bude představena řada modelů, ale jen ty, které získají nejvíce Vašich hlasů, si budete moci na podzim díky Speciálu ABC sestavit.
Putovní galerie historických vystřihovánek - jedinečná sbírka J. Kropáčka a S. Fajkuse bude oživena opravdovou raritou. Z hlubokého pravěku českého papírového modelářství (až z padesátých let) zavítá na Papírové jaro dnes zapomenutý klasik a průkopník ábíčkovského "předvyškovského" období, ing. arch. Jaromír Svoboda se svými papírovými "angličáky". Staňte se svědky jeho comebacku!
Noví autoři a jejich dílo - Bouška, Hejl, Srb jsou jména, která ještě nejsou v podvědomí široké veřejnosti, ale pravidelným návštěvníkům setkání papírových modelářů již něco říkají. Najdou se další, kteří mají své papírové trumfy a chtějí se s nimi pochlubit? Papírové jaro je jedinečnou příležitostí. ABC hledá nové autory. A odměna pro nejlepší? Publikování v ABC!
Burza cenných papírů - pro všechny, kterým přebývají vystřihovánky a vědí, že je nikdy nebudou lepit, nebo pro ty z Vás, kteří jste přesvědčeni, že je něco nesehnatelné. Veškeré vystřihovánky a papírové modely tak můžete nabídnout k prodeji, nákupu nebo k výměně. Na regulérnost obchodování bude dohlížet renomovaný burzovní pozorovatel a k dispozici bude množství starších modelů z ABC.
Martin Velíšek, přední český designer a ukázka jeho mistrovské práce -"Papírový obal jako umělecké dílo"- V papíru důmyslně zohýbaném panem Velíškem se předávají dary mj. polským premiérům a norským královnám!
Škatulata, hejbejte se! - pro všechny hravé a soutěživé jsou připraveny soutěže a úkoly, které spojuje opět papír. Desítky prázdných krabic od kancelářského papíru se stanou stavebním materiálem amatérským architektům, inženýrům, ale také překážkami mladým sportovcům!
Prodej modelů - možnost nákupu modelů domácích i zahraničních vydavatelů a profesionálního značkového ručního řezacího nářadí a čepelí.
I rozestavěné modely mají své kouzlo! Máte doma nedokončený model a myslíte si, že by stálo za to se s ním pochlubit? Pak je tu pro Vás jedinečná příležitost prezentace. I s takovými "modely" můžete zaujmout pozornost návštěvníků a podělit se s kolegy modeláři o postřehy ze stavby.
Štefan a "Vesnička má papírová" patří k sobě, a proto je očekáván jeho přílet...

Těšíme se na Vaši účast!

Informační servis: www.cpm.cz, i.cpm@volny.cz, V. Jančata, tel. 602 485 512, J. Kropáček, tel. 606 865 077.
Změna programu vyhrazena.