Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2021
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 23/2021 vychází nové vystřihovánky nejen pro děti. Vystřihněte a slepte si papírový model majáku Punta Tagliamento, který se nachází v turisticky známém italském městě Bibione. Nebo vystřihovánku lunárního modulu časopisu ABC, který by podle nás mohl vyrazit na budoucí misi na Měsíc. Tady jsou návody na slepení.

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Maják Punta Tagliamento

Kompas z Bibione

Maják Punta Tagliamento se nachází v turisticky známém italském městě Bibione. Byl postaven v roce 1913 nedaleko ústí řeky Tagliamento a zničen o čtyři roky později za první světové války během bombardování. Stavba ale byla brzy obnovena. Roku 1972 se maják dočkal plné automatizace. Jeho rekonstrukce proběhla v roce 2015, od té doby slouží i jako muzeum. Věž majáku je vysoká 21 metrů, přiléhá k ní obytná budova posádky majáku.

Foto:  Tomáš Hrebík

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Červené linie značí uvnitř dílu 18 výřez dané plochy

2. Díly 18 a 20 můžete pro větší plasticitu podlepit kartonem o síle 1 mm.

Návod na slepení vystřihovánky

1 Stavbu začněte obytnou budovou majáku. Okenice tohoto objektu jsou ve vystřihovánce zakresleny jak otevřené tak i zavřené, je jen na vás, které ke kterému oknu použijete. K oknům na dílech 1 patří okenice 5 (zavřené) nebo 7 (otevřené) a k francouzskému oknu u schodiště náleží okenice 8z (zavřené) nebo 8o (otevřené).

Na bočních stěnách 2, 3 je to s okenicemi obdobné, použijete díly 5 (zavřené) nebo 7 (otevřené). Zadní stěnu 1 s bočními zdmi 2, 3 slepte spolu i s chlopněmi terénu těchto dílů. Schodiště slepte z dílů 11, 12, 13 a celek přilepte na vyznačené místo na díle 1. Na okna čelní strany 4 použijte okenice 6 (zavřené), případně 7 (otevřené). Dveře jsou také volitelné, pro ty levé použijete díl 9z (zavřené) nebo 9o (otevřené) a pro pravé 10z (zavřené) nebo 10o (otevřené). Čelní stěnu připojte k bočním stěnám.

Foto:  Tomáš Hrebík

2. Zpracujte díl 14, přilepte jej k čelní stěně 4 a na chlopně travnatých ploch bočních stěn. K čelní stěně 4 a dílu 14 přilepte spojovací objekt obytné body a věže majáku, díl 15 se střechou 16. Zpracujte střechu 17, přilepte ji na podhledový díl 18 a celkem zastřešte obytnou budovu přilepením na horní chlopně.

3. Ochoz věže majáku slepte z dílů 20 a 21. Stočte tělo věže majáku 19 a přilepte ho na spodní stranu ochozu na díl 20. Zkušenější modeláři doplní věž krakorci 22, vytvarovanými dle červené siluetky ve vystřihovánce napravo od dílů. Tělo věže přilepte ke spojovacímu objektu 15 a dílu 14. Na vrchní část ochozu přilepte zpracovaný díl zábradlí 23. Stočte spodní část lucerny, díl 24, uzavřete ji shora dílem 25 a doplňte vrchní částí lucerny 26.

Dlouhý život majáků: Světla v tmách nepatří na smětiště

Dlouhý život majáků: Světla v tmách nepatří na smětiště

4. Střecha lucerny je zpracovaná ve dvou variantách, jednoduchá 27 a realistická s označením 27*, méně zkušeným modelářům doporučujeme jednoduchou variantu. Střechu vytvarujte, slepte, přilepte ke spodní části 28 a nalepte na díl 26. Celek přilepte na ochoz majáku. Zbývá přilepit na střechu věže obytného objektu komínky 30 a na střechu věže díl 29.

MĚŘÍTKO: 1 : 160

AUTOR: Tomáš Hrebík

NÁROČNOST: Snadné

Foto:  Kosťa Chadziantonidis

Foto:  Kosťa Chadziantonidis

Lunární model ABC s měsíčním vozítkem

Mise blízké budoucnosti

Poslední ze čtyř lunárních modulů, které jsme s vesmírnou stanicí v ABC č. 10, 12, 16 a 19 (vše 2021) uveřejnili, je náš vlastní ábíčkovský návrh. Takhle si jej jako autoři sady Mise blízké budoucnosti představujeme. Podle nás bude modul jednoduchý, většina dílů stejných pro snadnou výměnu a údržbu.

Modul bude létat jenom mezi povrchem Měsíce a lunární vesmírnou stanicí, kde není žádná atmosféra. Proto nepotřebuje žádné aerodynamické tvary ani tepelné brzdné štíty. V podstatě se jedná o kabinu, ve které budou kosmonauti a náklad. Z vnějšku budou kvůli snadné dostupnosti motory i přistávací nohy.

10 zajímavostí o Měsíci: Od jaderných choutek po dva úplňky

10 zajímavostí o Měsíci: Od jaderných choutek po dva úplňky

Sadu si můžete doplnit lunárním vozítkem, bez kterého se posádky na Měsíci v budoucnu asi neobejdou. Vozítko bude univerzální pro potřeby kosmonautů všech států, které tam přistanou. Vzhledem k tomu, že Měsíc nepatří nikomu, měla by spolupráce na jeho povrchu být prioritou pro všechny strany.

Přípravné práce

Všechny části předem narýhněte.

Návod na slepení vystřihovánky

Lunármí modul ABC

1. Stavbu začněte slepením trupu 1. Dále vystřihněte dno trupu 2 a podle červených úseček na dílu 1 slepte oba díly k sobě (červené úsečky budou přelepené obdélníčkem s červeným číslem 5). Přístrojovou část 3 nalepte zespodu na díl 2, aby červené lepicí plochy přiléhaly k sobě.

Foto:  Kosťa Chadziantonidis

2. Zkompletujte motory 4 (3×) a nalepte je po stranách na díl 1. Slepte přistávací nohy 5 (3×) a přilepte je zespodu k dílům 2, 3.
Lunární vozítko

Slepte trup 6 a zepodu na něj přilepte dno 7. Slepte obě poloviny kol s pásy 8 (2×) k sobě a nalepte je z boků na díl 6.

MĚŘÍTKO: 1 : 72

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

NÁROČNOST: Snadné

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 19/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 19/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12

Vystřihovánky v ABC č. 16/2021

Vystřihovánky v ABC č. 16/2021