Vystřihovánky v časopisu ABC č. 14/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 14/2021
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 14/2021 vychází vystřihovánka dioramatu popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze a papírový model vrakoviště sci-fi vesmírného letounu a vozu ze série Coral Explorer. Tady najdete návody na slepení a návodné kresby.

Koupit ABC s vystřihopvánkami online >

Vystřihovánka dioráma:

Poprava 27 českých pánů

Všechny díly podlepíte kancelářským papírem. Necháte pod zátěží proschnout.

Poprava českých pánů: Den, kdy padaly hlavy

Poprava českých pánů: Den, kdy padaly hlavy

Návod na slepení

1. Stavbu vystřihovánky začnete zpracováním pozadí 1. Postupně přilepíte plochu náměstí 2. Následně osadíte slepené podium 3 a lóži soudců 4. Doplníte slepený arkýř 5.

Foto:  Marika Tesařová (slepení František Sochor)

2. Pro zvýšení tuhosti figur jsou připraveny opěry, které nalepíte z rubu na příslušné díly. Siluety figur je možné více prostříhat, než naznačuje základní tvar dílů. Na pódium osadíte figury 6 s opěrou 7 a figury 8 s opěrou 9.

3. Doplníte šik vojáků 10 a jezdecký oddíl 11 s opěrami 12 (2×). Na plochu náměstí přilepíte další jezdecký oddíl 13 s opěrou 14. Doplníte šik vojáků 15, 17 s podstavci 16, 18. Na pódium přilepíte figury 19, 20 a 21. 4. Pro větší pevnosti doporučujeme nalepit diorámu na základnu Z ze silnějšího kartonu.

Foto:  František Sochor

SÉRIE: Dioráma

AUTOR: František Sochor

NÁROČNOST: 1/3

Coral Explorer

Vrakoviště letounu a vozu

Velké expedice se mnohdy potýkají s problémem pravidelných dodávek provozního materiálu k základnám. Výpadek dodávek může představovat i několikaletou pauzu.

Samozřejmě, že velkou část provozního materiálu obstarají 3D tiskárny a replikátory základen, ale některé části pohonu nebo celky fluidních systémů se stále musí vyrábět mimo cílovou destinaci expedice a na místo se dováží.

Vystřihovánky v ABC č. 8/2020

Vystřihovánky v ABC č. 8/2020

Proto se vyřazené transportní lodě a vozidla plně nerecyklují, ale zůstávají v celku a slouží jako zdroje náhradních dílů a systémů, které nelze za současných podmínek na místě vyrobit.

Podobně jako PT3 transport, na základně přezdívaný „Dárce dílů“, a jeho druh, vrak vozidla C7-EX, z kterého byla zužitkována nástavba a zavěšení prostřední nápravy.

Přípravné práce

Čárkovaná čára značí ohyb rubu vystřihovánek k sobě, čerchovaná čára značí ohyb rubu vystřihovánek od sebe.

Foto:  Jan Rükr

Návod na slepení vystřihovánky

Vyřazený transport PT3

1 Před narýhováním a slepením pláště 1 vystřihněte okénko s dílem 22 a podlepte boky. Plášť 1 uzavřete dílem kapoty 2, na hřbet pláště nalepte tubus směšovače 3.

2. Na zadní část pláště nalepte obnažený zadní motor s mechanikou 18. Na spodní část pláště připojte kontejner pro cestující 4 se dvěma přetlakovými dveřmi. Na pravou stranu patří dveře 6 a na levou stranu otevřené dveře 16 s chodbou 17.

3. Na přední a zadní část kontejneru nalepte nohy podvozku z dílů 6, 7 a 8 (vše 2×) spolu s ližinami 9 (4×). Nalepené sady noh mírně zalomte tak, aby model při pohledu zespodu připomínal písmeno X.

4. Na levý bok lodi připojte náběžnou hranu 10 a motory 11 s křídlem 12. Na pravý bok lodi pak nalepte náběžnou hranu 13 a motory 14 s křídlem 15.

5. Vystřihněte a kartonem podlepte díl pouštního terénu 23. Do příslušných míst nalepte vyřazenou loď, k ní z levé strany tři kusy barelů 21, mezi přední přistávací nohy odmontovaný přední díl 20, z levé strany kryt zadního motoru 19 a dva ráfky 22.

Foto:  Jan Rükr

Plachta

Vystřihněte pruhy 1–7 a postupně z nich slepte plachtu. Díly nejprve podlepte barevným papírem, případně ruby načerněte. Slepenou plachtu umístěte na přední díl transportní lodi. Cípy můžete přišpendlit nebo přilepit k dílům, na kterých leží. Plachta je volitelný kus modelu.

Vrak vozidla C7-EX

Slepte kokpit 1. Na levou stranu nalepte levý bok z dílů 2 a 3 s prostorem po vyjmutém kole 4. Na jeho pravou stranu nalepte pravý bok z dílů 5, 6 a 7. Vrak vozidla umístěte šikmo zádí k pravému boku vyřazené lodi.

SÉRIE: Sci-fi

AUTOR: Jan Rükr

NÁROČNOST: 2/3

Kup si ABC s vystřihovánkami online >

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 11/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 11/2021