Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 13/2021 vychází vystřihovánka nepovedeného německého tanku A7V z první světové války a první část jednoduchého papírového modelu ložnice z historické série Muzeum vystřihovánek. Tady najdete návody na slepení a návodné kresby.

Koupit ABC s vystřihopvánkami online >

Vystřihovánka tanku AV7

Nepovedené bojové vozidlo

Německý tank A7V se vyráběl během první světové války. Nebylo jich však vyrobeno mnoho, brzy se totiž projevily potíže při jízdě v terénu a problematická byla i manipulace tanku s minimálně osmnáctičlennou osádkou.

Častěji proto německá armáda bojovala s tanky kořistními. Tank A7V byl osazen kanonem Norfeld ráže 57 mm, doprovázeným šesti kulomety ráže 7,92 mm.

Vystřihovánka ke stažení: Československý tank

Vystřihovánka ke stažení: Československý tank

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak.

2. Dvojici dílů 7 podlepte tvrdým papírem. Doporučujeme pro zpevnění podlepit i díl 13.

3. Budete potřebovat drátek pro hlavně kulometů, díl 24 (6×).

Návod na slepení vystřihovánky

1. Stavbu začněte z čela tanku. Zpracujte díl 1, do kterého vlepte prostor pro kanon z dílů 2 a 3. Na boční díly 4 (2×) přilepte podlepené díly 5 (4×) a celky připojte k dílu 1. Na vrchní část 6 přilepte podlepené díly 7 (2×) a po proschnutí i díly 8 (2×).

2. Díl 6 přilepte na chlopně dílů 4, začněte od středu a pokračujte k prostoru kanonu. Zadní část nechte nepřilepenou, nejprve přilepte díl 9, teprve pak připojte i vrchní část. Na díl 10 přilepte díly 11, 12 a celek nalepte na vyznačené místo vrchní části 6.

Vystřihovánka německého tanku A7V z první světové války v časopisu ABC č. 13/2021 •  Tomáš Hrebík

3. Vytvarujte podvozkový díl 13. Z boků připojte díly 14a, 14b na jejichž chlopně ještě přilepte díly 15a, 15b („a“ značí přední stranu vozu a „b“ tu zadní). Celek opatrně vlepte zespodu do tanku. K pásům 16 (2×) přilepte z rubu podchlopně 16a (2×), kterými pásy spojíte.

Ke každému pásu přilepte stranu 17 (2×) lepenou k směrem k podvozku a stranu 18 (2×) orientovanou ven. Pravý pás je označený písmenem „a“, levý „b“. Také se můžete orientovat velkým ozubeným kolem, které je vzadu pásu. Pásy přilepte na vyznačená místa podvozku.

4. Zbývají drobné dílky: K prostoru pro kanon přilepte díl 19 a samotný kanon 20. Ke spodní hraně dílů 1, 9 přilepte vytvarované díly 21 (2×) a 22 (2×) – díl 21 doleva, díl 22 doprava. Vytvarujte šest kulometů 23, uzavřete je, vytvořte otvory a vlepte do nich hlavně z drátků 24.

SÉRIE: Vojenská technika

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 48

NÁROČNOST: 3

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2019

Muzeum vystřihovánek

Ložnice - 1. část

Nábytek pro panenky

Detská izba (dětský pokoj) se jmenuje zajímavě pojednaná vystřihovánka malířky Evy Landrové vydaná v roce 1962 v Bratislavě v Mladých letách, slovenském vydavatelství knih pro mládež. Z obálky bylo možno vytvořit dvě stěny a podlahu dětského pokojíčku. Na vložených listech byla kromě vystřihovánek nábytku také panenka s různými oblečky na převlékání.

Vystřihovánka ložnice z domečku pro panenky v časopisu ABC č. 13/2021 •  Josef Kropáček

Mladé letá se v průběhu 70. a 80. let věnovala vydávání vystřihovacích pokojíčků pro panenky dost často. Většinu z nich namalovala skvělá výtvarnice Viera Štípalová. Velkoformátové archy vždy tvořily tematickou čtveřici. A tak si děvčata mohla hrát např. v Katčině domácnosti, v Aniččině domácnosti či si hrát na maminku.

Ve všech případech tyto archy obsahovaly vedle odpovídajícího nábytku také oblékací panenku s šatičkami.

Historické vystřihovánky slovenského vydavatelství Mladé leta •  Josef Kropáček

Vystřihovánka ložnice pochází z roku 1910 z USA a je od vydavatelství American Colortype Company. Mimo dokončení ložnice v ABC č. 15 si ještě budete moci postavit obývák. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Návod na slepení vystřihovánky

Návod k sestavení vystřihovánky jednotlivých kusů nábytku si připomeneme jen ve zkratce, neboť postup se nezměnil. Zdárné zhotovení pokojíčku pro panenky vyžaduje precizní narýhování ohybových hran, přesné vystřižení dílů, jejich správné zohýbání a slepení. Lepší vzhled nábytku zajistí odpovídající retuš. Fotografie slepeného modelu vám pomůže při jeho stavbě.

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

NÁROČNOST: 1/3

Kup si ABC s vystřihovánkami online >

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 11/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 11/2021