Papíroví modeláři: Kolekce letadel, která nemá obdoby

Papíroví modeláři: Kolekce letadel, která nemá obdoby
Sdílej
 
V dalším díle našeho nového seriálu Papíroví modeláři vám představíme dílo Václava Šnobla z Prahy. Jeho modely letadel jsou dechberoucí. Jeho kolekce modelů nemá v České republice a nejspíš ani na světě obdoby. Vytvořil jich totiž téměř 5 500.

 

Když si v roce 1965 pan Václav Šnobl z Prahy koupil knihu „Papírová letiště“ s návody na vyrobení modelů letadel, jistě netušil, že stojí na začátku téměř neuvěřitelné modelářské cesty. Publikace z produkce nakladatelství Albatros obsahuje jakýsi univerzální návod, jak se „popasovat“ s kulatými náběhy křídel, jak zpracovat kulatý tubus letadla, a kromě toho třeba i znaky leteckých společností.

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

První papírový model

Pana Šnobla letadla lákala. A tak si sedl ke svému pracovnímu stolu a začal tvořit. Během pár dní vznikl model německého letadla Blohm-Voss BV 40 z období druhé světové války (což byl vlastně vojenský stíhací kluzák, vyvinutý původně k útokům na spojenecké bombardovací svazy). A když se podařil jeden, tak proč nezkusit další. První letadlo, druhé, třetí – zatím podle návodů v knize.

Experimentální stroje a vrtulník •  archiv Muzea papírových modelů

Jedinečná sbírka

Po nějaké době se mu dostala do rukou fotografie vojenského proudového stroje. Napadlo ho, že se svou zkušeností by mohl zkusit udělat první model podle jedné jediné fotografie. Trochu se s tím trápil, ale nakonec byl model na světě a co bylo hlavní: vypadal dobře a Václava Šnobla začala „modelařina“ bavit víc a víc. Navíc se mu díky tomu otevřely ohromující obzory inspirací, protože najednou nepotřeboval plánek a návod, najednou mohl tvořit, aniž by potřeboval znát detaily a podrobnosti. Stačila mu fotografie. A tak začala vznikat sbírka papírových modelů letadel, která nemá v České republice a nejspíš ani na světě obdoby.

Experimentální vrtulník kanadské výroby •  archiv Muzea papírových modelů

Experimentální stroje

Nejprve vznikaly modely dopravních, vojenských a historických letadel. Těch, jejichž fotografie a „obrázky“ se daly najít v časopisech nebo novinách. Pak si přečetl článek o rogalistech a vzniklo první papírové rogalo z dílny Václava Šnobla. Za dalších pár let si v časopise přečetl článek o experimentálních strojích. A začal je hledat: stroje, které vyvíjely armády během válek, stroje, které zkoušeli lidé, aby našli optimální a lepší letové vlastnosti. A tak začaly vnikat modely experimentálních strojů. Některé vypadají tak, že by člověk měl strach se do nich jen posadit, natož se s nimi pokusit vzlétnout.

Papírový pohár: Druhé kolo soutěže o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Druhé kolo soutěže o nejlepší papírový model

Navzdory nemoci

Postupem času se u pana Šnobla začaly objevovat první příznaky revmatismu, které se stále zhoršovaly. Ale modeláře už nemohlo nic zastavit. Když kvůli zhoršujícímu se zdraví nemohl držet a stříhat nůžkami v jedné ruce, tak holt stříhal oběma rukama. Když už nedokázal v prstech udržet štětec, tak si ho k ruce připevnil gumičkou.

Když Václav Šnobl odešel v roce 2013 do modelářského nebe, zůstalo po něm těžko uvěřitelných 5 469 modelů nejen letadel! Kromě nich vznikl třeba model sovětského raketoplánu Buran, mnoho rogal a ultralightů. Václav Šnobl převedl do podoby papírového modelu v podstatě vše, co létalo nebo aspoň mělo létat.

Raketoplán Buran •  archiv Muzea papírových modelů

Životní vášeň

5 469 modelů. To znamená 2,2 modelu týdně. O dovolené, přes Vánoce, při nemoci… každý týden dva nové modely a část třetího. Když v roce 2020 darovali pozůstalí po Václavu Šnoblovi jeho unikátní sbírku modelů Muzeu papírových modelů, řekl jeho vnuk, že si dědu pamatuje vlastně jenom s nůžkami a při modelování. A syn Václava Šnobla, pan Václav mladší, řekl: „Tahle letadla prodloužila tatínkovi život aspoň o deset let!“ Letadla rodina pod dohledem pana modeláře ukládala do krabic. Protože je p. Šnobl poctivě lakoval a často pracoval s kartonovým papírem, bylo možné skládat modely na sebe. Letadla tedy byla uložena v krabicích od banánů. Každá krabice byla plná až po okraj. A těch krabic bylo 36!

Část depozitu Muzea papírových modelů s uloženými modely V. Šnobla. •  archiv Muzea papírových modelů

Modelář v utajení

Je až nepochopitelné, že o práci pana Šnobla nevěděl kromě okruhu rodiny a nejbližších známých nikdo. Žádný modelář se nikdy na jeho práci nepodíval. Autor se nikdy nepřišel pochlubit na žádnou modelářskou soutěž nebo výstavu. Prostě zůstal sám se svým koníčkem.

Když se pan Šnobl mladší v roce 2020 poprvé poslal do Muzea papírových modelů pár fotografií, kurátor sbírky letecké techniky, Vojta Čaban, zareagoval slovy: „Myslel jsem si, že znám každého modelářského šílence v Čechách, ale to jsem ještě nevěděl o tomhle!“

Ultralight a rogalo •  archiv Muzea papírových modelů

Výstavy papírových letadel

Unikátní sbírku modelů Václava Šnobla vlastní Muzeum papírových modelů a v současné době pracuje tým muzea na jejich evidenci, roztřídění a uložení v depozitu. Aktuálně je malá část vystavena v expozici. Pro rok 2022 Muzeum plánuje výstavu letadel pana Šnobla v Brandýse nad Labem. A v roce 2023 by měla vzniknout nová část expozice v Muzeu papírových modelů, která bude věnována pouze této úžasné a krásné sbírce modelů.

Papíroví modeláři: Papírákem na plný úvazek

Papíroví modeláři: Papírákem na plný úvazek

Papíroví modeláři: Pavel Skokan připravuje v Ábíčku modely už od základky

Papíroví modeláři: Pavel Skokan připravuje v Ábíčku modely už od základky

Jak slepovat papírové modely: Kufřík s nářadím

Jak slepovat papírové modely: Kufřík s nářadím