Naprostá DIY šílenost, co funguje: Motorka, která jezdí do všech stran

Naprostá DIY šílenost, co funguje: Motorka, která jezdí do všech stran
Sdílej
 
Kutil James Bruton postavil naprostou DIY šílenost, která funguje a doveze vás kamkoliv. A natočil o tom video. Bez nafty, s elektromotorem. Prostě trochu jiný Segway!

Svět je plný úžasně šikovných lidí. James Bruton dříve navrhoval hračky, umí parádně hrát na bicí, rozumí elektronice a hlavně má opravdu zajímavé nápady. Díky tomu všemu se z něj stal úspěšný youtuber – jamesbruton. Najdete u něj návody, jak vyrobit opravdové skvosty. Třeba robotickou stonožku, roboty ze Star Wars, jednokolového robota, robotického hada nebo třeba hlasem ovládané vozítko. 

Motorka? Všesměrka!

Celkově má James hodně rád cokoliv kolem robotů a věcí, které se pohybují. Nedávno se ale opravdu překonal. „Jestli to bude fungovat, bude to jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy udělal!“ prohlásil James ve videu, kde podrobně ukazuje stavbu Screw Bike. Tenhle úžasný stroj jde jednoduše popsat jako motorku, která jezdí všemi směry. Česky jí místo krkolomného „šroubová motorka“ můžeme říkat třeba Všesměrka.

Trochu jiný Segway

Všesměrka funguje trochu jako Segway. Když se na ni posadíte a nakloníte se doprava nebo doleva, rozjede se sama právě tím směrem. Když pak přidáte plyn, může jet dopředu nebo dozadu. To vše díky čtyřem chytře umístěným všesměrovým kolům. Všesměrové kolo se skládá z mnoha volně se pohybujících válečků namontovaných pod úhlem dokola kolem ráfku. Často se dnes používají v robotice a hodí se hlavně pro pohyb ve stísněných prostorách, kde je složité se běžným způsobem otáčet. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
kutil, 3d tisk, Maker, kutilství, DIY
 

Články odjinud