Hřebíky, šrouby a matice. Co nesmí chybět ve výbavě správného kutila

Hřebíky, šrouby a matice. Co nesmí chybět ve výbavě správného kutila
Sdílej
 
Patříš mezi ty, kteří rádi doma neustále něco kutí, opravují a  vyrábějí? Pak bys měl vědět, kdy použít jaký šroub. Ti zkušenější dokonce vědí, že existuje celá řada typů, druhů a velikostí, ale zvolit ten správný bývá někdy docela oříšek.

Kdy použít hřebík

Chystáte si postavit bunkr na stromě? Budou se vám hodit vruty do dřeva nebo hřebíky. Hřebík zná snad každý. Je nejjednodušším a  zároveň nejběžnějším typem. K jeho použití stačí jen hřebík ve správné velikosti a kladívko, kterým ho zatlučeme. Nevýhodou hřebíku je, že po zatlučení je prakticky neodstranitelný. Tedy, neodstranitelný bez následků. Pokud hřebík vyndáváte, většinou ho nenávratně poškodíte a je potřeba zatlouct nový. Proto je dobré jich mít vždy po ruce slušnou zásobu. Čím hřebík nejlépe dostanete ven? Použijte štípací kleště. Hřebíky mají tendenci rychle zreznout, takže pokud na nějaký takový narazíte, buďte při jeho vytahování obzvlášť opatrní.

Šroub – matka

Přemýšlíte, že si sestrojíte vlastního robota nebo dron? Pak určitě budete potřebovat šrouby a matice. Patří mezi ty nejznámější a již trochu náročnější spojovače. Pro jejich použití je potřeba vzít do ruky vrtačku a připravit si pečlivě otvor, kam pak šroub umístíte. Pozor při utahování. Velikost šroubu volte podle tloušťky spojovaného materiálu. Pokud totiž nepoužijete dostatečně velký šroub, může se při utahování velmi snadno stát, že strhnete závit na matici. Kdy nejčastěji šroubové spoje použít?  Sáhněte po nic při spojování kovových, plastových nebo i dřevěných materiálů. Spojení sice zabere o trochu více času, avšak i po několika letech je bezproblémově rozděláte. Šrouby se vyrábějí z oceli v několika třídách pevnosti. Kvalitní šroub by měl mít povrch chráněn proti vlhkosti, teplu nebo mrazu.

Výhodné ceny při nákupu více kusů

Máte v plánu nějaký větší projekt? V takovém případě pořiďte rovnou větší množství šroubů. Nákupem většího množství šroubů najednou ušetříte nejenom čas, ale hlavně peníze. Čím více jich totiž nakoupíte, tím je cena výhodnější. V případě, že kupujete šrouby, bývá minimální množství 100 kusů. Jde ovšem o věci, které se nezkazí a v klidu mohou v dílně čekat na svou další příležitost, až se budou hodit.

Jak nakupovat šrouby na internetu

Na internetu se dnes dá koupit naprosto cokoliv. Patří sem i součástky a pomůcky pro nejrůznější kreativní aktivity. Specializované obchody nabízí všechno možné včetně pestré palety nejrůznějších šroubů. Když víte, jaké druhy šroubů sháníte, není pro vás žádný problém jednoduše a hlavně rychle nakoupit. Je to snadné. Připravte si vždy seznam, jaké druhy šroubů potřebujete. Na základě připravených parametrů si upravíte filtr a zobrazíte odpovídající produkty. K filtrování slouží celá řada parametrů, jako jsou typ součástky, druh drážky a hlavy, použitý materiál, průměr, závit, či délka šroubu.

 

Články odjinud