Merkur: 100 let a 100 modelů v jedné velké krabici

Merkur: 100 let a 100 modelů v jedné velké krabici
Sdílej
 
100 let stavebnice Merkur a 100 modelů v jedné velké krabici, se kterou se můžete rozhlédnout po celé historii slavné české hračky. Pokud už jste se s Merkurem setkali, víte naprosto přesně, co od něj můžete čekat. Výroční stavebnice 2020 vás nezklame. Uvnitř najdete tři patra plná kovových dílků, šroubků, matiček, koleček a dalších součástek i set nářadí, kterým budete dílky spojovat. 

 

Pokud ale náhodou stavebnici Merkur neznáte, můžete být zaskočeni – tohle opravdu není Lego. A tím neříkáme, že je lepší nebo horší, je prostě jiný. Stavět Lego vyžaduje prakticky jen nacvakávat kostičky a dílky do sebe, navíc máte návod, který vás provede stavbou krok za krokem.

Naproti tomu i nejjednodušší model z Merkuru vyžaduje, abyste si vzali šroubky a matičky a šroubovákem ho sešroubovali dohromady. A pokud jste něco umístili špatně, musíte si vzít montážní klíč a zase to rozmontovat.

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

Proč mít rád stavebnici Merkur

Samostatnou kapitolou je u Merkuru návod, který vám ukáže jen obrázek toho, jak má výsledný model vypadat, u těch složitějších pak třeba připojí ještě jeden či dva další obrázky. Stavba modelu z Merkuru je tak náročnější nejen na manuální šikovnost, ale také logiku a prostorovou představivost.

Pokud jste aspoň trochu technicky založený typ, tak právě tohle na něm budete milovat. Stejně jako obrovskou variabilitu modelů, které si můžete sestavit. Čím se dostáváme zpět k Výroční stavebnici 2020, která vznikla na oslavu stoletého výročí založení Merkuru (více o jeho historii dole).

Některé návody jsou z původních starých stavebnic Merkur •  Olymptoy

100 let a 100 modelů

Merkur výroční stavebnice 2020 obsahuje 100 variant modelů od malých a jednoduchých, jako je panáček na bradlech nebo trakař, po velké a složité, jako je traktor, vrtulník či letadlo. Stavět ale můžete i čistě podle vaší vlastní fantazie, což počet modelů významně navyšuje.

Obrazové návody odpovídají době vzniku jednotlivých modelů, ty nejstarší jsou černobílé nákresy, ty fotografické z druhé poloviny minulého století zase mají nezaměnitelný retro vzhled.

U každého z nich je uveden seznam součástek, které ke stavbě potřebujete. Na jedné z prvních stránek sešitu s návody pak také najdete ukázky používání nářadí a spojování různých typů dílků. Tak co, dáte výročnímu Merkuru šanci?

Model traktoru ze stavebnice Merkur patří k těm složitějším •  Olymptoy

Počátky Merkuru

Rok 1920, Police nad Metují. Pan Jaroslav Vancl zakládá firmu Inventor, která vyrábí vláčky a také originální kovovou dětskou stavebnici Inventor. Její prvky se spojovaly pomocí háčků, podobně jako některé lešenářské systémy.

Stavebnice Inventor existovala pouhých pět let, v roce 1925 ji nahradila nová stavebnice – Merkur. Systém spojování jeho dílků pomocí matiček a šroubků, který ji přiblížil reálnému konstruování, vydržel až dodnes.

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Lego Lambo: Zmenšené Lamborghini má i odpružení

Lego Lambo: Zmenšené Lamborghini má i odpružení

LEGO Harry Potter: Astronomická věž v Bradavicích

LEGO Harry Potter: Astronomická věž v Bradavicích

 

Články odjinud