Hledá se král joysticků! Nejlepší knipl

Hledá se král joysticků! Nejlepší knipl
Sdílej
 
Otestovali jsme na trhu dostupné letecké páky a další periferie pro ovládání simulátorů letadel. Létali jsme jak o závod! Čtěte recenzi ábíčka a zjistěte, jak se hledá král joysticků - nejlepší knipl!

Úspěch filmového hitu Top Gun Maverick probudil v mnoha divácích touhu usednout za knipl letadla a vznést se do oblak. Naštěstí k tomu nepotřebujete pilotní průkaz – skvěle si zalétáte i na počítači nebo herních konzolích. Jenže ovládat letadlo pomocí klávesnice nebo gamepadu? To není to pravé ořechové! Pro nejlepší zážitek se vám bude hodit letecká páka, tedy joystick.

Knipl nebo berany?

Abyste si mohli pořádně zalétat, musíte si rozmyslet, které letecké hry vás lákají více. Na jedné straně jsou simulátory civilních letadel jako Microsoft Flight Simulator, které vám umožní procestovat doslova celou zeměkouli. Pro jejich klidnější hratelnost jsou vhodnější takzvané berany. Jedná se o ovladač, který držíte oběma rukama.

Video se připravuje ...

MS Flight Simulator – Top Gun Maverick • Zdroj: Živě

Sem patří třeba populární Logitech G Flight Yoke System. Naopak v akčních leteckých hrách oceníte klasický joystick, který vám umožní rychlejší a ostřejší pohyby. Bez problémů s ním ale můžete pilotovat i dopravní Boeing 787 nebo bojové helikoptéry.

Joystick? Dostatek tlačítek!

Přístrojové desky v letadlech jsou plné přepínačů, multifunkčních panelů a dalších ovládacích prvků. Je proto žádoucí, aby měl joystick dostatečný počet tlačítek pro ovládání základních i pokročilých funkcí. Nejlevnější joystick na trhu má pouhá 4 tlačítka – s tím moc velkou parádu neuděláte.

Otestovali jsme osobně všechny zmiňované joysticky a ovladače •  Vincent Olejník

Za cenu kolem tisíc korun ale můžete sehnat Thrustmaster T.Flight Stick X, který jich má rovnou dvanáct. Mnohem lepší! Podobně je na tom i náš oblíbenec Thrustmaster T-FLIGHT HOTAS, který přidává i analogový plyn, a zároveň není moc drahý. A na špičkovém Turtle Beach VelocityOne Flight najdete dokonce přes třicet tlačítek!

Hladký chod

Nejprve jsme vyzkoušeli skvělý kovový Thrustmaster HOTAS Warthog. Pod jeho váhou se vám možná prohne celý stůl! Jenže má vnitřní části téměř identické s levnějšími modely, má tedy trochu horší přesnost kolem středu. Za cenu kolem 9000 korun bychom si představovali trochu lepší kvalitu.

DCS World od studia Eagle Dynamics patří k nejoblíbenějším simulačním programům s řadou letadel. Na obrázku McDonnell Douglas F-15 Eagle •  Eagle Dynamics

Vhodnou alternativou je například Winwing Orion, který se ale v Čechách oficiálně neprodává. Podobný zážitek vám nabídne i Thrustmaster T.16000M Flight Pack. Stojí polovinu Warthoga a v balení najdete i užitečné pedály na ovládání směrového kormidla.

Více os, více volnosti

Abyste mohli letadlo mít plně pod kontrolou, je potřeba ovládat hned několik základních prvků: výškové kormidlo, křidélka, směrové kormidlo a plyn. S náklony letadla si poradí všechny joysticky. Ale co směrové kormidlo? To běžně piloti ovládají pomocí speciálních pedálů.

Pilotem se můžete stát i v obýváku •  Vincent Olejník

Nemusíte si je ale hned kupovat. I nejlevnější joystick v našem testu, Thrustmaster T.Flight Stick, umožňuje ovládání kormidla otáčením páky vlevo a vpravo. Pedály si můžete dokoupit i samostatně, není potřeba kupovat vše najednou.

Přidej plyn!

Plyn je v souvislosti s joysticky často označován jako čtvrtá osa a může mít řadu podob. U nejlevnějších ovladačů je to většinou jen krátký posuvník, který není moc přesný, ale pro základní létání postačí. Mnohem lepší je ale pořádný ovladač s dlouhou dráhou, který najdete třeba u Thrustmaster T-Flight HOTAS nebo HOTAS Warthog.

Bez pořádných refl exů vás ve War Thunder ani pořádný knipl nezachrání •  Gaijin Entertainment

U civilních letadel se častěji využívá ovládání více motorů. Proto se u Logitech G Flight Yoke System, Turtle Beach VelocityOne nebo Honeycomb Bravo Throttle můžete setkat s několika pákami či táhly. Ty slouží k ovládání výkonu jednotlivých motorů nebo nastavení škrtící klapky. Mnoho výrobců nabízí tyto ovladače i separátně, takže je možné si je zakoupit později.

Který joystick je nejlepší?

Vybrat jediný nejlepší joystick není snadné. Záleží na tom, jak moc to s létáním myslíte vážně, a kolik jste ochotniochotní do leteckého příslušenství investovat. Připravili jsme proto malé srovnání ovladačů, které nás nejvíce zaujaly!

Thrustmaster T.Flight HOTAS

(1799 Kč)

Příjemné překvapení našeho testu. Za málo peněz nabídne hodně muziky a dobře si s ním zalétáte v civilních letadlech i bojových stíhačkách.

Logitech G PRO Flight Yoke System

(2799 Kč)

Logitech nabízí skvělé berany pro začínající piloty civilních letadel. Potěší segment s třemi plynovými táhly, jednoduché nastavení i možnost postupně dokupovat užitečné doplňky jako pedály nebo multifunkční panely!

Thrustmaster HOTAS Warthog

(9499 Kč)

Špičkový ovladač pro bojové simulátory vyrobený z kovu. Má skutečně vše, co by si mohl pilot mohl přát, ale okolo středové pozice nemá úplně hladký chod a interní součástky sdílí s levnějšími modely. Škoda té přepálené ceny!

Turtle Beach VelocityOne Flight

(9499 Kč)

Na tenhle ovladač jsme byli hodně zvědaví, ale nakonec náš trošku zklamal. Ale jen malinko! Je to kombinace leteckých beranů s ovladačem pro Xbox. Má obrovské množství pokročilých funkcí, skvělé zpracování, digitální displej, funkční podsvícené kontrolky i spoustu tlačítek. Bohužel jeho osy nemají úplně hladký chod a plyn se ve spodních pozicích hůře ovládá. K dokonalosti zkrátka kousek chybí.

Honeycomb Alpha a Bravo Throttle

(10 799 Kč)

Výrobky od společnosti Honeycomb patří mezi vůbec to nejlepší, co si může virtuální pilot pořídit. Špičkové zpracování, hladký chod a nepřeberné množství funkcí si nechá výrobce dobře zaplatit. Když tyto ovladače doplníte širokoúhlým monitorem, budete si skutečně připadat jako v letadle.

Tip pro začínající piloty:

06 – Thrustmaster T.Flight Stick

07 – Thrustmaster T.Flight Stick

Začněte zlehka! Do začátku vám bude stačit obyčejný joystick jako Thrustmaster T.Flight Stick nebo T-Flight HOTAS. Z her můžete vyzkoušet Microsoft Flight Simulator v předplatném Microsoft Game Pass. Fanoušci bojových letadel mohou vzlétnout do oblak v bezplatné hře War Thunder. Pokud vás nebude bavit létání s levnějším joystickem, dražší vybavení to nezmění!

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Hry v ABC: Farming Simulator 22 Platinum Edition je farmaření se vším všudy

Hry v ABC: Farming Simulator 22 Platinum Edition je farmaření se vším všudy

 

Články odjinud