Fata Morgana: Češi propojují místa na zeměkouli skrze hologramy

Fata Morgana: Češi propojují místa na zeměkouli skrze hologramy
Sdílej
 
V pražských Dejvicích jsme vyzkoušeli na vlastní kůži, jak funguje virtuální teleportace. Česká Fata Morgana propojuje místa na zeměkouli skrze hologramy.

Tvůrci z Česka jsou v oblasti virtuální a rozšířené reality dlouhodobě na špici. Stačí vzpomenout na celosvětově nejúspěšnější hru pro VR Beat Saber, o které jsme psali v ABC 1/2022, nebo na supermoderní VR brýle od české firmy VRgineers, které jsme podrobně rozebrali v ABC 11/2020 (oba články najdete na níže).

Virtuální a rozšířená realita se však neuplatňuje jenom ve hrách. Pomáhá také pracovníkům jaderných elektráren, konstruktérům motorů nebo opravářům velkých robotů. Co vše lze dokázat s použitím současných technologií nám ukázali v Pocket Virtuality.

Skoro jako videohry

Zamířili jsme na Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) v prostorách ČVUT v Praze, kde nás přivítal Jan Hovora. Honza je zkušený vývojář, který přibližně 20 let pracoval na známých tuzemských hrách jako Operace Flashpoint, ArmA nebo Take On Helicopters. Podle jeho slov ho ale vždy zajímaly zejména technologie, které hry pohánějí, spíše než jejich obsah. Získané zkušenosti nyní hojně využívá právě v Pocket Virtuality.

Záchranáři ze Star Treku

V Honzově firmě se více než 20 lidí snaží virtuálně teleportovat na jakékoliv místo na světě. A protože taková teleportace není ničím jiným než pečlivě vytvořenou iluzí, rozhodli se svůj nápad nazvat Fata Morgana. „Napadlo mě to před lety při zemětřesení v Itálii, když jsem viděl rozbořenébudovy a představil si, že by se teď náramně hodilo, aby se sem mohli teleportovat záchranáři jako ve Star Treku,“ vysvětluje s úsměvem Honza.

A jak řekl, tak se také stalo. Fata Morgana už má za sebou třeba testování s českými hasiči, kteří ji využili pro rychlé mapování místa zásahu a přenášení jeho modelu do vzádleného operačního střediska.

Holografické brýle dělají z běžných opravářů servismany budoucnosti •  Pocket Virtuality, Pavel Dobrovský

Brýle, které mapují prostor

Fata Morgana funguje vlastně docela prostě. Režim nazvaný „Guided inspection“, česky asistovaná prohlídka, spojuje minimálně dva lidi na různých místech zeměkoule. Pracovník v lokalitě zásahu má na své hlavě brýle Microsoft HoloLens pro rozšířenou realitu, na kterých jsou další kamery, strukturální senzor, případně i termokamera nebo boroskop pro mapování malých prostor. Veškerá data z okolí se zaznamenávají v reálném čase, přepočítávají s pomocí neuronových sítí a propisují do 3D modelu. V případě, že jde o nebezpečný prostor, je možné využít k jeho mapování i kamery nasazené na robotu či dronu. 

Pro vzdálenou komunikaci lze použít hlas i klávesnici připevněnou na ruce •  Pocket Virtuality, Pavel Dobrovský

Vzdálený pomocník

Do přeneseného 3D světa pak vstupuje druhý člověk na vzdáleném místě, který má pro změnu na hlavě nasazené brýle pro virtuální realitu. Oba pak spolu mohou komunikovat, vidí se v podobě virtuálních avatarů a mohou spolupracovat na libovolném úkolu – například opravě průmyslového zařízení nebo přesouvání různých objektů v prostoru.

Tento režim je ideální pro firmy, které trápí to, že se jim rozbije nějaké vybavení na druhém konci republiky nebo dokonce světa. A kvůli každé opravě, často úplně jednoduché, musí vysílat zkušeného technika na dlouhou a nákladnou cestu. Aktuálně je Fata Morgana využívána například pro řešení problémů v jaderné elektrárně Temelín, propojuje také různé závody automobilky ŠKODA Auto.

Fata Morgana podněcuje virtuální spolupráci týmů •  Profimedia.cz

Údržbářem snadno a rychle

Nasazujeme holografické brýle a vydáváme se testovat druhý režim zvaný „Guided Operation“, tedy asistovaný provoz. Ten slouží zejména pro usnadnění často se opakujících servisních zákroků na velkých strojích, jako jsou průmysloví roboti, automobily nebo letadla. Už samotný zážitek z toho, že okolní prostor najednou pokrývá hologramová síť jako ze série Matrix, je velmi nevšední. A to jsme ještě netušili, že se před námi za pár okamžiků objeví hologram stíhačky L-159 Alca od české firmy Aero Vodochody.

Obrázek z našeho testování ukazuje, jak se v reálném čase vykresluje 3D model kanceláře v CIIRC •  Pocket Virtuality, Pavel Dobrovský

Hologram podobný skutečnosti

Jeden z techniků Pocket Virtuality Jan Šimůnek mi ukazuje, jak spustím instruktážní hologram, s jehož pomocí bych i jako na- prostý laik dokázal vyměnit během zhruba třiceti minut baterii ve zmíněném proudovém vojenském letadle. Vzápětí se v místnosti objevuje model auta Volkswagen Golf v realistické velikosti spolu s návodem, jak vyměnit jednu ze zářivek v předním světle. Při správné kalibraci bych mohl tyto úkony efektivně a s jistotou provádět i na skutečném letadle nebo autě.

S brýlemi HoloLens jsou veškeré funkce doslova na dosah ruky •  Pocket Virtuality, Pavel Dobrovský

Šance pro mladé vývojáře

„Fata Morgana je podobná hrám, ale je komplexnější a je to ideální příležitost pro uplatnění lidí, které zajímají herní technologie, ale už je tolik nebaví samotné hraní. Navíc se s námi mohou podívat do jaderné elektrárny nebo do továrny na stíhačky,“ láká Honza Hovora všechny technické nadšence. Jisté však je, že do práce budou muset ještě chvíli chodit i fyzicky, nikoliv jen prostřednictvím hologramu.


Jak Starlink pomáhá Fata Morganě

Místo, kde probíhá zásah, musí být se vzdáleným střediskem bezpečně propojené prostřednictvím počítačové sítě. Jenže co když se nachází někde, kde není žádný signál? Pak je možné využít družice Starlink, které už nyní nabízejí pokrytí satelitním internetem ve značné části světa. Speciální parabolu sloužící pro připojení na satelity od firmy SpaceX jsme si měli také možnost prohlédnout.

Hudební a rytmické hry: Zábava ve víru muziky

Hudební a rytmické hry: Zábava ve víru muziky

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

 

Články odjinud