Zachránili jsme Notre-Dame! Ve virtuální realitě

Zachránili jsme Notre-Dame! Ve virtuální realitě
Sdílej
 
Vzdělávací programy mají ve virtuální realitě mnoho tváří. Další z nich jsme prozkoumali uprostřed ohnivého pekla. Zachránili jsme pařížskou katedrálu před požárem v simulaci Save Notre-Dame on Fire od francouzské firmy Ubisoft.

Duben 2019. Střecha a věže katedrály Notre-Dame v Paříži jsou v plamenech. Stojím v chrámové lodi a pozoruji, jak se budova hroutí. Ze stropu padají hořící trámy, okna pukají žárem a většina dveří je zablokována troskami. Mým úkolem je najít trnovou korunu, jeden z nejdůležitějších křesťanských artefaktů (prý ji měl na hlavě biblický Ježíš při ukřižování) a zachránit ji před ohněm.

Naštěstí jsem profesionální pařížský hasič. Mám výcvik. Mám nástroje. A jsem ve virtuální realitě – co by se mohlo pokazit? Spousta věcí. Přesněji a po pohledu kolem: spousta hořících věcí. I když nemohu zemřít, je to hodně napínavé.

Save Notre-Dame on Fire je zážitek

Virtuální realita Save Notre-Dame on Fire od francouzské firmy Ubisoft není počítačovou hrou, pouze se v ní využívají některé technologie a modely z herní série Assassin‘s Creed (například architektura katedrály). Mnohem spíše můžeme mluvit o zjednodušené dokumentární simulaci události, jejíž záběry oběhly před 4 lety celý svět.

Jako jeden z týmu dvou hasičů postupujete vpřed, podporujete se v řešení problémů, hasíte plameny a snažíte se po nalezení trnové koruny opět z katedrály uniknout. Jenže prostředí spalované ohněm se neustále mění, a proto musíte hledat správnou cestu.

Ve virtuální realitě jako hasič

Simulace od začátku do konce trvá přibližně půl hodiny. Jednoduše a nenuceně vám přiblíží záchranné práce a způsob komunikace mezi hasiči nebo požadavky na jejich psychickou a fyzickou připravenost.

Virtuální realita Save Notre-Dame on Fire •  Ubisoft

Ve virtuální realitě využijete nejen hasicí vodní hadice, ale i moderní hasičskou techniku a prožijete pár adrenalinových chvilek při ručkování po trámech a hácích v závratných výškách. Velice dobře se tak kombinuje ponaučení se zábavou.

Z Notre-Damu do Persie

Save Notre-Dame on Fire patří k edici Ubisoft Escape Games, které jsou určeny pro specializované herny VR, protože počítají s účastí více lidí v jedné hře. Vedle Notre-Dame najdete třeba výlet po památkách starověkého Řecka, Persie nebo Egypta. My jsme simulaci vyzkoušeli v pražské herně VR Play Park, která nabízí i několik dalších VR ponaučení.

ReakTour: Virtuální jaderka

ReakTour: Virtuální jaderka

Virtuální muzeum Vikingů: Assassin’s Creed Vallhala - Discovery Tour: Viking Age

Virtuální muzeum Vikingů: Assassin’s Creed Vallhala - Discovery Tour: Viking Age

Nová naděje: Obnova katedrály Notre Dame

Nová naděje: Obnova katedrály Notre Dame

 

Články odjinud