ReakTour: Virtuální jaderka

ReakTour: Virtuální jaderka
Sdílej
 
Pojďte! Prolezeme jadernou elektrárnu od sklepa po půdu! Ábíčko se podívalo do virtuální jaderky ReakTour a proniklo do nitra jaderné elektrárny Dukovany.

Navštívili jsme kreativní studio Brainz Immersive, které pro ČEZ vytvořilo prohlídku českých jaderných elektráren ve virtuální realitě. Jde o vzdělávací programy s názvem ReakTour, každý o délce asi dvaceti minut. Díky jednomu z nich jsme se během okamžiku z pražských Vinohrad přenesli do nitra jaderné elektrárny Dukovany. Zážitek nám zprostředkoval VR headset Oculus Meta Quest 2.

100 headsetů na virtuální realitu

Headsety pro virtuální realitu jsou nově vybavena návštěvnická centra jaderných elektráren Dukovany a Temelín. V Temelíně funguje 50 VR headsetů už více než rok a za tu dobu je tam vyzkoušelo přes 30 tisíc návštěvníků. V Dukovanech mají svých 50 VR headsetů jako žhavou novinku teprve pár měsíců. Každá elektrárna má svůj vlastní VR program.

Video se připravuje ...

Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny • Zdroj: Jaderná elektrárna Temelín

Herní ovládání

Ve virtuální realitě nás přivítala sympatická průvodkyně s IQ 12 368 (to o sobě alespoň tvrdila, ale věřte umělé inteligenci!). Provedla nás vrátnicí a zavedla k jadernému reaktoru, elektrickým generátorům, do nitra chladicích věží i do velínu za obsluhou elektrárny. VR headset snímá i pohyb vašich rukou, které ve virtuální realitě rovněž vidíte. Díky tomu můžete na určitých místech programu sami rozhodovat, kam dál se ve virtuální prohlídce vydáte.

Dvě u nás

V Česku máme pouze dvě jaderné elektrárny – v Dukovanech nedaleko Moravského Krumlova a v Temelíně u Týnu nad Vltavou. Každá pokryje zhruba pětinu celkové spotřeby elektrické energie obyvatel naší země. Vzhledem k tomu, že jaderná elektrárna při provozu nevypouští emise, je tento způsob výroby elektrické energie šetrný k životnímu prostředí.

Nacházíme se uvnitř chladicí věže jaderné elektrárny Dukovany •  Brainz Immersive

Navíc je vysoce efektivní, i když jaderná reakce slouží pouze k ohřevu vody, která pohání parní turbíny. Problém představuje těžba uranu pro výrobu paliva do reaktorů a následné ukládání použitého paliva. Oba tyto procesy představují lokální hrozbu pro životní prostředí, protože surový uran i vyhořelé palivo jsou silně radioaktivní.

Vzděláváním proti strachu

Laickou veřejnost ale daleko víc dráždí samotný provoz jaderných elektráren, protože se bojí havárie s únikem radiace do okolí. K takovým v minulosti skutečně došlo, nejvážnější se staly v roce 1986 v sovětském Černobylu a v roce 2011 v japonské Fukušimě.

Návštěvnická centra jaderných elektráren Dukovany a Temelín jsou vybavena 50 kusy VR headsetů se sluchátky •  Brainz Immersive

Obecně je ale provoz jaderné elektrárny velmi bezpečný, což je třeba lidem opakovat. K provozu jaderné elektrárny proto patří vzdělávání veřejnosti. A přesně toho jsme svědky v návštěvnických centrech jaderných elektráren a rovněž u samotného projektu ReakTour.

Výroba programu:

Prostorové záběry uvnitř elektrárny Dukovany natáčely stereoskopicky a v rozlišení 8K speciální kamery Insta 360 Pro 2. Technici je připevňovali k jedoucím či létajícím dronům, ale i na jeřáb nad jaderným reaktorem. Každý krok filmařů byl schvalován a několikrát překontrolován odborníky z ČEZ.

3D modely reaktoru či turbíny vznikly podle technických výkresů v herně-vývojářském prostředí Unity, které je také zkombinovalo s natočenými záběry.

Zachránili jsme Notre-Dame! Ve virtuální realitě

Zachránili jsme Notre-Dame! Ve virtuální realitě

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

Velká virtuální realita Virtuplex: Fantastické procházky

Velká virtuální realita Virtuplex: Fantastické procházky

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

 

Články odjinud