ArmA 2

ArmA 2
Sdílej
 

Hit ABC

ArmA 2 má důležitý úkol. Po fiasku předchozího dílu musí napravit pověst této série vojenských simulací, která začínala legendární Operací Flashpoint.


Už teď prozradíme, že se jí to povedlo! Máme tady skvělou hru, jež by se dala nazvat jakousi střílečkou, v níž lze navíc bojovat v tancích, vrtulnících a dalších prostředcích. Oproti jiným střílečkám však nezlikvidujete hromady nepřátel a v podstatě vás uspokojí fakt, že jste přežili. Jde o velmi realistickou akci, se stovkami typů zbraní a vozidel, odehrávající se na velké mapě (225 km2) fiktivní země Chernarus, kterou právě zmítá občanská válka.

ArmA 2 obohacuje hratelnost o několik zajímavostí. První je volnost v plnění úkolů. Mnohokrát záleží jen na vás, v jakém pořadí je splníte, přičemž z dopravních prostředků máte k dispozici vrtulník, obrněné transportéry nebo rovnou dělostřelectvo.

Další novinka příběhové kampaně je použití multiplayerového modu Warfare, v němž budete stavět základnu, vyrábět jednotky a řídit celé operace. Tento systém nás sice trochu odtrhl od dobrého příběhu i jeho hrdinů a kvůli nedoladěnému ovládání lehce frustroval, ale i přes několik přítomných chyb se mu nepodařilo zkazit celkový pohled na ArmA 2. Sláva Operace Flashpoint byla uspokojivě oprášena.

Hodnocení: 83%
- obrovská mapa, prostředí inspirované českou krajinou, stovky zbraní a vozidel, realistický boj, parádní grafika i vynikající ozvučení, dobrý příběh a svoboda v plnění úkolů, multiplayer, editor
+ vyšší HW nároky, nedoladěné AI a pár dalších chyb, komplikované ovládání strategické části hry
Výrobce: Bohemia Interactive Studio
Web:

(www.arma2.com)






Co se hraje


Grand Ages: Rome
Stavitelské strategie mají něco do sebe. Jste mocní tvůrci virtuálních světů a pod vaší taktovkou vyrůstají třeba železniční sítě, stáváte se dopravními magnáty, stavíte lunaparky či zoologické zahrady a velmi často budujete města.

Grand Ages: Rome patří právě do kategorie městské výstavby, avšak oproti svému úspěšnému předchůdci Imperium Romanum obsahuje řadu vylepšení.

Hned na začátku hry si lze zvolit své jméno a hlavně rod, za něhož chcete vzkřísit slávu Římanů. Na výběr jich je celkem pět. Například Emiliáni jsou rození válečníci a poskytnou bonusy vašim armádám, Valeriáni jsou šikovní obchodníci a lze s nimi přijít rychle k penězům.

Po splnění misí můžete dle libosti rozvíjet strom těchto talentů a tím si hru i její cíle usměrňovat. Záleží na vás, zda budete porážet nepřítele ekonomicky nebo vojensky.

Bitvy jsou další novinka, i když zde hrají až druhé, lehce falešné, housle. Nečekejte taktické orgie a spíše vsaďte na množstevní nebo vývojovou převahu. Grand Ages: Rome je stále především budovatelská strategie, v níž se staráte o spokojenost obyvatel, stavíte slavná římská města, chrámy, akvadukty a díky skvělému grafickému zpracování se kocháte pohledem na své dílo. Máte-li dohráno třeba skvělou SimCity: Společnost či City Life, udělejte si výlet do starověkého Říma.

Hodnocení: 75%
+ mnoho možností, jak si vybudovat vlastní město, pěkná grafika, příjemné ovládání a přehlednost, multiplayer
- nepříliš povedená vojenská část hry, jen pro zkušené stavitele
Výrobce: Haemimont Games
Web:

(www.grandages.com)