Matrix se probudil: V jakém pořadí sledovat filmy?

Matrix se probudil: V jakém pořadí sledovat filmy?
Sdílej
 
Matrix Resurrections, jeden z nejočekávanějších filmů roku 2021, je právě v kinech. Nastal čas podívat se na předchozí díly. Možná je uvidíte poprvé… ale kde začít, když vznikl taky animovaný Animatrix? Tady vám poradíme, v jakém pořadí sledovat sérii Matrix od prvního filmu, nejen přes Reloaded až po Revolutions.

Matrix Resurrections je jedním z nejočekávanějších filmů roku a už je v kinech… ale ještě pořád máte trochu času podívat se na předchozí díly. Vzhledem k tomu, že první Matrix měl premiéru před více než dvaceti lety, možná se „připojíte” poprvé. Jenže, kde začít a jak pokračovat, když zároveň vznikla taky animovaná antologie Animatrix?

Matrix se probouzí

Než opravdu začneme, musíme skočit (skoro) až na konec. V prosinci se objevila naprosto neuvěřitelná věc nazvaná Matrix Awakens (Matrix se probouzí). Je to částečně hra, kterou si můžete zdarma stáhnout pro PlayStation a Xbox. A částečně špičkově „animovaný” krátký film natočený s využitím Unreal Engine 5.

Matrix Awakens vytvořila režisérka Lana Wachowski, která kromě předchozích tři filmů natočila i novinku Matrix Resurrections. Spolupracovala přitom s lidmi, kteří se kdysi podíleli na filmových tricích. Dnes už mají jiné kariéry. Ale když se dozvěděli, že se chystá nový Matrix, viděli v tom dokonalou příležitost představit doslova úžasné možnosti nové generace herní technologie Unreal Engine 5.

Na projektu pracovali i herci Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss. První si v něm i zahrál. Druhá mu jen propůjčila hlas a podobu - její postava Trinity je ve všech scénách digitální!

Technologické demo Matrix Awakens můžete shlédnout na YouTube nebo si ho sami vyzkoušet. Zahrajete si akční honičku a prozkoumáte realistické prostředí velkoměsta. Pěšky nebo v autě. Na ulici nebo uvnitř budov. A možná přitom narazíte na pár překvapení ze světa Matrixu.

Matrix Awakens můžete stáhnout tady.

V jakém pořadí sledovat filmy Matrix?

Původní Matrix z roku 1999 se odehrává v temné budoucnosti, ve které inteligentní stroje drží lidstvo ve virtuální simulaci našeho světa. Nic netušící lidé jsou pouhým zdrojem energie.

Hlavní hrdina Neo (Keanu Reeves), neohrožená bojovnice Trinity (Carrie-Anne Moss), tajuplný Morpheus (Laurence Fishburne) bojují proti nezastavitelným agentům uvnitř simulace i zabijáckým strojům mimo ní. Akční scény byly přelomové, dodnes vypadají fantasticky, a jednotlivé momenty z filmu se hluboce vryly do popkultury.

Na Matrix navázala pokračování Matrix Reloaded (2002) a Matrix Revolutions (2003). Mezitím měl premiéru Animatrix (2003) složený z osmi různých krátkých filmů vytvořených japonskými animačními studiemi.

Nejvhodnější sekvence pro připojení do virtuální filmové simulace Matrixu je následující:

Animatrix: Druhá renesance 1. a 2. část

Jak vznikly inteligentní stroje a jak se osamostatnily? Proč došlo k válce mezi stroji a lidstvem? A jak nakonec vznikl Matrix? Na tyto otázky odpovídá dvoudílná Druhá renesance.

Animatrix: Detektivní příběh

Typický detektiv z drsné školy dostává zvláštní zakázku: najít nepolapitelnou počítačovou hackerku, která si říká Trinity. Příliš pozdě si uvědomuje, že jeho setkání s touto osudovou ženou, bude mít vážné následky. Příběh se odehrává před prvním Matrixem, než Trinity spojila síly s Morpheem.

Matrix

Neo si uvědomuje, že tady něco nehraje. Pátrá ve virtuálním prostoru a narazí na tajuplné legendární hackery jménem Trinity a Morpheus. Dozvídá se, že žije v simulací, skutečný svět vypadá úplně jinak… a že může být vyvolený, který má válku mezi stroji a lidmi ukončit jednou provždy. Jo, a taky v sobě odhalí superhrdinské schopnosti.

Animatrix: Dětský příběh

Mladý školák se sám osvobodí z Matrixu a zachrání se jen silou své vůle. Jeho příběh se odehrává někdy během období šesti měsíců, které uběhly mezi událostmi z filmů Matrix a Matrix Reloaded. Mladý hrdina, který věří, že ho spasil samotný Neo, se pak objevuje v obou filmových pokračováních.

Animatrix: Poslední let Osirise

Osiris je jedna z lodí, které křižují skutečný zničený svět a hledají signál, díky němuž se posádka připojí do Matrixu. Odhalí, že stroje shromáždily obrovskou armádu a chystají se zaútočit na poslední skryté lidské město Zion. Příběh se odehrává bezprostředně před událostmi z filmu Matrix Reloaded. Jako jediný „kraťas” z Animatrixu byl uveden v kinech - před druhým dílem Matrixu.

Matrix Reloaded

Šest měsíců po událostech z filmu Matrix se odehrává milostný příběh mezi dvojicí hlavních hrdinů Neo a Trinity. Že to zní nudně? No, ona ta jejich láska bude mít zásadní důsledky nejen pro virtuální simulaci, ale i skutečný svět lidí a strojů. Matrix Reloaded je plný bombastických akčních scén (Neo a jeho souboje), odvážných kaskadérských kousků (Trinity na motorce a honička na dálnici) a speciálních digitálních efektů, které už dnes působí trošku strnule, ale před nějakými dvaceti lety byly až neuvěřitelně přelomové.

Matrix Revolutions

Matrix Revolutions přímo navazuje na Reloaded a zachycuje poslední střet mezi lidmi a stroji. Na dlouhá léta to vypadalo, že tím Matrix prakticky skončil (ale příběh volně pokračoval v dnes už odpojené hře Matrix Online).

Animatrix: Neznámé území

Děj tohoto krátkého animovaného filmu se odehrává až po událostech trilogie. Skupinka dětí objeví opuštěný strašidelný dům, ve kterém se dějí divné věci. Ve skutečnosti je to „chyba v Matrixu.”

Animatrix: Světový rekord

Špičkový atlet vyvine tak nesmírné úsilí, že podobně jako hrdina z Dětského příběhu dočasně unikne z virtuálního vězení Matrixu. Kdy přesně se Světový rekord odehrává? Před Matrixem nebo po něm? To se neví, ale v tomto případě to vlastně vůbec nevadí.

Animatrix: Program

Bojovníci proti strojům pracují na svých schopnostech v tréninkovém programu. Ale stane se něco, co nikdo z nich nečekal. Ani u tohoto příběhu se neví, kdy přesně se odehrává.

Animatrix: Přijímací zkouška

Osamocená skupinka lidí bojuje proti strojům vlastními prostředky. Snaží se je naučit lidské vlastnosti jako jsou empatie a soucit.

Matrix Resurrections

Neo a Trinity jsou starší… a žijí znovu zapojení do Matrixu? Nebo nějaké nebezpečnější aktualizace? A jeden druhého neznají? Co se to tady děje??? Na to určitě přijdeme společně s hlavním hrdinou. Ten totiž trpí nočními můrami, které jsou ve skutečnosti vzpomínkami na všechno, co v minulosti prožil.

Matrix Resurrections je v kinech od 23. prosince 2021. O filmu píšeme také v prvním ABC roku 2022. Předplaťte si ábíčko za výhodnou cenu (tady) a už vám žádné číslo neunikne.

Matrix Resurrections: Návrat do světa za zrcadlem

Matrix Resurrections: Návrat do světa za zrcadlem

Spider-Man je bez domova a Marvel otevírá bránu multi vesmíru

Spider-Man je bez domova a Marvel otevírá bránu multi vesmíru

Nadace: Legendární sci-fi před Dunou i Star Wars je teď seriál

Nadace: Legendární sci-fi před Dunou i Star Wars je teď seriál

 

Články odjinud